
L'objectiu és conèixer els resultats reals dels tractaments que s'apliquen al pacient i quins costos comporten
La indústria farmacèutica espanyola s'ha ofert a col·laborar amb les diferents administracions sanitàries per dur a terme estudis pilot que mesurin els resultats en salut en diferents patologies.
El president de Farmaindustria, Jesús Acebillo, ha fet aquest oferiment durant la inauguració de la XVII Trobada de la Indústria Farmacèutica, a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, a Santander.
Es tracta de consolidar la cultura de mesurar resultats en salut, una qüestió clau per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari espanyol, que s'enfronta ja al problema de l'envelliment de la població i l’augment de les malalties cròniques, degeneratives i oncològiques.

Acebillo ha defensat que avançar «decididament en la transformació digital serà avançar en l'eficàcia i en la modernització del sistema», així com en un lideratge europeu en àrees tan emergents com la recerca sobre resultats en salut.
Els resultats en salut, ha apuntat, no són altra cosa que mesurar de la forma més eficaç possible els resultats reals dels tractaments que s'apliquen al pacient i els costos que suposen.
Els directius de Farmaindustria s’han referit en aquesta jornada que l'aposta pel mesurament dels resultats en salut forma part del ferm compromís de la indústria farmacèutica innovadora amb la sostenibilitat del sistema sanitari.
Al mateix temps han recordat que entre 2009 i 2016 es van posar a la disposició dels pacients espanyols 164 nous principis actius que es tradueixen en 1.344 nous medicaments de prescripció.
La despesa farmacèutica en aquest mateix període es va reduir en un 4,3%, passant de 19.066 milions d'euros el 2009 a 18.249 el 2016.
La directora de Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia, Encarnación Cruz, ha participat també en l'acte d'inauguració, al costat de la consellera de Sanitat de Cantàbria, María Luisa Real González.
Cruz ha destacat que el què ha de «preocupar i ocupar» en aquest moment és l’envelliment de la població, i ha considerat que és responsabilitat de tot el sector impulsar iniciatives que promoguin la modificació de les actuals estructures sanitàries per a la sostenibilitat del sistema.
També la consellera de Sanitat de Cantàbria ha defensat la reorientació del sistema sanitari per garantir la sostenibilitat però ha indicat que en qualsevol canvi i innovació no cal oblidar que l'important és el pacient i la seva seguretat.