
Els medicaments augmenten en un 73% l’esperança de vida en els països desenvolupats. Treball de qualitat, en igualtat, i protecció del medi ambient, altres punts forts del sector
La difícil situació sanitària actual ha posat de manifest el protagonisme de les companyies farmacèutiques en aspectes clau com la salut, el creixement econòmic sostenible i la igualtat en l’ocupació, que encaixen amb els objectius establerts per l’ONU en el seu Pla de Desenvolupament Sostenible.
Nacions Unides va adoptar, amb el suport de més de 150 caps d’Estat i de Govern, 17 objectius per millorar la vida de la població, sense deixar ningú enrere, assegurant la millora econòmica i garantint també la protecció del planeta. Seguint aquest plantejament, la indústria farmacèutica treballa per fer realitat a tot el planeta, el 2030, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els avenços s’estan fent patents en diversos d’aquests objectius donada la situació actual, marcada per una profunda crisi sanitària, econòmica, i de profunda reivindicació social de cara a la igualtat entre homes i dones.
A Espanya aquesta indústria genera una producció valorada en 15.000 milions.
En aquest escenari, aquest sector treballa per progressar en particular en aquests reptes globals: salut i benestar; igualtat de gènere; treball decent i creixement econòmic; indústria, innovació i infraestructures; producció i consum responsables, i aliances estratègiques per aconseguir els objectius. Tot plegat sense disminuir els esforços en el desenvolupament i millora de tractaments i vacunes contra la Covid-19. En la mesura que treballa per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones i fomenta un model econòmic basat en l’ocupació qualificada, la investigació, el desenvolupament i la innovació, es configura com un dels sectors clau a escala global per aconseguir que el 2030 els Objectius de Desenvolupament Sostenible siguin una realitat.
Salut universal
Ningú posa en dubte, i menys en l’actualitat, que el paper de la indústria farmacèutica és fonamental per millorar la salut i protegir el benestar dels ciutadans, l’Objectiu 3 de l’Agenda 2030, que fa passos endavant.
Amb el compromís del sector s’han pogut assolir metes que fins fa poc semblaven impossibles, ajudant la medicina a millorar tractaments per a tot tipus de malalties però, sobretot, les més greus, rares i prevalents. En altres, se n’han controlat els símptomes i la conversió de patologies mortals que ara són malalties cròniques, com amb la sida, els pacients de la qual compten amb una esperança de vida equiparable a la resta de la població.No s’ha d’oblidar el tema de les vacunes contra la Covid-19 que s’han aconseguit en temps rècord i amb nivells d’eficàcia notables.
150.000 milions d’euros inverteix la indústria farmacèutica en R+D al món.
Una altra de les metes destacades que es refereixen al tercer objectiu és arribar a la cobertura sanitària universal per al 2030, amb accés a medicaments i vacunes segurs, eficaços, assequibles i de qualitat per als ciutadans. Per fer-ho possible, la Federació Internacional de la Indústria Farmacèutica (Ifpma) aposta per enfortir l’atenció primària, posar en marxa nous projectes d’investigació (la indústria inverteix 150.000 milions d’euros en R+D cada any a tot el món) i millorar l’accés als tractaments.
La protecció del medi ambient també forma part de les actuacions de la indústria farmacèutica a Espanya. Els laboratoris són els principals impulsors de la iniciativa Sigre, una entitat sense ànim de lucre amb una activitat que se centra en el reciclatge i tractament mediambiental dels envasos i residus de medicaments.
Aposta per la igualtat
Recentment s’ha celebrat el Dia de la Dona, que ha posat de manifest com persisteixen en la nostra societat i en les nostres empreses desigualtats difícils d’acceptar.
La igualtat de gènere, identificat com l’objectiu número 5 i en el qual s’avança amb decisió, pretén assegurar una participació plena i efectiva de les dones en la vida política, econòmica i pública. Amb aquest objectiu s’han compromès les firmes farmacèutiques en qualitat de sector industrial, i així ho posen de manifest les últimes dades disponibles, que assenyalen que el 52% dels llocs de treball d’aquest sector estan desenvolupats per dones. I pel que fa referència als nivells de més responsabilitat, també mostren taxes d’ocupació femenina molt més elevades que la mitjana empresarial.
Els comitès de direcció de les companyies farmacèutiques compten amb un 41,3% de dones, 3,4 vegades més que la mitjana de les grans empreses de l’Ibex 35. També és destacable la presència femenina en una de les àrees més crítiques per al sector, l’R+D, on dos de cada tres llocs estan ocupats per dones.