
Parlem amb alguns dels més prestigiosos professionals de la indústria farmacèutica i descobrim què mou un sector que dona feina a més de 5.000 persones en R+D i en el qual es van invertir, només el 2019, més de 1.200 milions d’euros
“Si una cosa ha posat de manifest aquesta pandèmia és que ens falten noves medecines per superar aquesta i moltes altres malalties, raó per la qual la investigació farmacològica no és una opció sinó una necessitat bàsica”. “Quan creus que has trobat un nou tractament o teràpia apareixen altres noves malalties i has de reiniciar el procés”. “L’objectiu únic és millorar la vida de persones a qui no coneixem, però que hi són”.
Els que parlen així són científics de diferents companyies farmacèutiques del nostre país quan se’ls pregunta què és el que motiva la seva feina i què els inspira en el seu dia a dia per assumir i liderar aquesta recerca incansable del medicament que esdevingui la cura o controli alguna de les malalties que empitjora o fins i tot costa la vida a les persones.
¿Sabia que el 73% de l’increment de l’esperança de vida en els països desenvolupats es deu directament als nous medicaments? I és que ara mateix aquest és el gran instrument terapèutic del qual disposem per ser l’arma més efectiva per combatre, pal·liar i curar malalties. Per això és important posar en valor el llarg, complex i costós procés pel qual ha de passar un medicament des que es descobreix en un laboratori fins que (per fi) pot ser administrat al pacient.

En el primer esglaó de la llarga escala que recorre un medicament la R+D hi juga un paper protagonista. La indústria farmacèutica innovadora és la responsable de la gran majoria dels medicaments disponibles, i això no seria possible sense l’enorme esforç, tant econòmic com de recursos humans, que es realitza en el sector. Sense anar més lluny, el 2019 es va batre un rècord històric d’inversió en el sector arribant a la xifra de 1.211 milions d’euros.
En el mateix exercici també va créixer exponencialment el nombre de persones que es van incorporar a les companyies associades a Farmaindústria. Només en tasques d’investigació i desenvolupament, la contractació va créixer aquell any un 4,2% i va arribar a les 5.006 persones (el 88% d’ells titulats superiors universitaris), cosa que suposa un altre màxim històric.
Parlen els protagonistes
Per donar veu a les dones i homes que fan, amb el seu esforç diari, que això sigui possible, Farmaindústria ha posat en marxa la iniciativa #InnovamosParaTi, mitjançant la qual alguns dels seus protagonistes expliquen què significa treballar en el procés investigador dels medicaments del futur, per què van decidir dedicar les seves carreres a aquest camp o com viuen cada dia la seva experiència.
Així, Carla Mateo, del Departament d’Investigació Clínica de Menarini, explica que per a ella l’essència de la investigació es resumeix en aquesta frase: “Quan creus que tens totes les respostes arriba l’univers i et canvia totes les preguntes. I això és el que passa amb les malalties: quan creus que has trobat un nou tractament o teràpia apareixen altres noves malalties i has de reiniciar el procés”.
Javier Mendiola, investigador del Centre d’R+D de Lilly, destaca de la seva feina l’“aprenentatge continu que té com a fruit prendre consciència que alguna cosa increïble serà coneguda”. Aquesta mateixa passió segueix tenint, després de 20 anys d’experiència, Montserrat Farnós, experta en desenvolupament de Bayer, ja que “cada petit èxit o nou coneixement serveix per injectar-me una nova dosi d’energia”.
José Casatorres, científic investigador de Millora de Processos a la planta biotecnològica de Merck, subratlla la importància de mantenir-se “contínuament actualitzats en els avenços de la ciència, però a la vegada conèixer i fer servir les noves tecnologies derivades d’aquests avenços”.
En el cas d’Eva María López Román, científica del centre d’investigació en patologies emergents de GSK, el més important és que la seva feina “contribueix a fer que cada dia estiguem més a prop d’aconseguir una nova medicina que salvarà vides”. Si una cosa ha posat de manifest aquesta pandèmia, afegeix, “és que ens falten noves medecines per superar aquesta i moltes altres malalties, raó per la qual la investigació farmacològica no és una opció sinó més aviat una necessitat bàsica”.
Aconseguir “un futur millor” és el que impulsa el treball diari de Francisco Fernández Campos, responsable de Desenvolupament Galènic de Productes Tòpics i Orals de Reig Jofre, igual que en el cas de Carmen Montoto, directora mèdica, de Qualitat i de Regulatori de Takeda: “El que fem té l’objectiu únic de millorar la vida de persones a qui no coneixem, però que hi són, i els seus metges estan ansiosos perquè els facilitem eines que els ajudin a fer millor la seva feina”.