
De cara al 2030 hi ha uns objectius marcats a escala global i la indústria farmacèutica treballa en diferents àmbits per a aconseguir-los.
Amb l'objectiu de no deixar ningú enrere, els 150 caps d'Estat i Govern, que es van reunir a la Cimera de Desenvolupament de l'Organització de Nacions Unides (ONU), van fixar per a l'Agenda 2030 els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La intenció és fer una crida universal per a posar fi a la pobresa, protegir el medi ambient i garantir que totes les persones gaudeixin de pau i prosperitat.
Tothom és necessari per a aconseguir aquests objectius. Tots podem aportar el nostre granet de sorra per a assolir-los, tant de manera particular les persones com les empreses i els governs.
Un dels sectors clau a escala global en la consecució dels objectius de cara al 2030 és la indústria farmacèutica, ja que treballa per a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones i fomenta un model econòmic basat en l'ocupació qualificada, la recerca, el desenvolupament i la innovació.
Objectiu 3: Salut i benestar
L’ODS 3, Salut i benestar, busca garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom a totes les edats. La indústria farmacèutica juga un paper molt rellevant pel que fa a aquesta finalitat. La indústria farmacèutica juga un paper molt rellevantpel que fa a aquesta finalitat, ja que els medicaments innovadors són els responsables del 73% de l'augment de l'esperança de vida registrat en les últimes dècades.
Gràcies a aquesta indústria s'han fet avenços que fa uns anys eren impensables a l'hora d'abordar malalties greus i prevalents, i en alguns casos s’ha aconseguit la curació (com l'hepatitis C), el control dels símptomes o la cronificació de malalties mortals.
Pel que fa a la meta d’aconseguir la cobertura sanitària universal per al 2030 i l'accés a medicaments i vacunes, el sector farmacèutic hi està fermament compromès. Les claus per a assolir aquest objectiu són enfortir l'atenció primària, investigar més i millor en salut (la indústria farmacèutica és líder amb una inversió de 130.000 milions d'euros en R+D cada any a tot el món) i millorar l'accés als medicaments.
Dins d'aquest ODS, un altre dels punts que es persegueixen és donar suport a les activitats de recerca i desenvolupament de vacunes i medicaments per a les malalties transmissibles i no transmissibles que afecten els països en via de desenvolupament. Cal assenyalar que aquest sector és un dels primers contribuents nets a la recerca de malalties tropicals desateses, amb una inversió de 500 milions d'euros a l'any. Per exemple, gràcies a les vacunes, s'ha aconseguit reduir en gairebé un 80% la mortalitat per xarampió a Àfrica entre 2000 i 2014.

Objectiu 5: Igualtat de gènere
L’ODS 5 se centra a aconseguir la igualtat de gènere. Concretament, un dels punts d'aquest ODS destaca la necessitat d'assegurar la participació plena i efectiva de les dones i la igualtat d'oportunitats de lideratge a tots els nivells decisoris en la vida política, econòmica i pública. En aquest sentit, la indústria farmacèutica presenta un dels índexs més alts de presència femenina en llocs directius i la menor bretxa salarial del conjunt de l'economia espanyola.
En els llocs de més responsabilitat té taxes d'ocupació femenina més elevades que la mitjana empresarial. Els comitès de direcció de les empreses farmacèutiques tenen el 41,3% de dones (3,4 vegades més que la mitjana de les empreses de l'IBEX-35, que és del 12,1%). En el lloc de CEO, el sector té una presència femenina del 21,7% davant del 5,9%, percentatge mitjà de dones en el mateix lloc a les empreses de l'IBEX-35.

Objectiu 8: Treball decent i creixement econòmic
Un altre dels ODS busca promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l'ocupació plena i productiva i el treball decent per a tothom. El paper de la indústria farmacèutica és molt rellevant en la contribució a aquest objectiu, ja que com a líder en inversions en R+D i en ocupació de qualitat, és un dels sectors tractors per a les economies desenvolupades i compleix una de les metes fixades en aquest ODS que diu el següent: “Aconseguir nivells més elevats de productivitat econòmica mitjançant la diversificació, la modernització tecnològica i la innovació”. Les empreses fabricadores de productes farmacèutics que operen a Espanya generen una producció valorada en més de 15.000 milions d'euros, la qual cosa es tradueix en el 24% del conjunt de l'alta tecnologia del país. A escala mundial, la producció ascendeix a 750.000 milions d'euros a l'any.
A més, el sector ofereix un de les ocupacions de més qualitat a Espanya, caracteritzat per la seva estabilitat (el 94,2% d'ocupacions indefinides), la seva alta qualificació (el 62,4% són titulats universitaris) i el seu tipus de dedicació (només l’1,5% dels empleats indefinits treballa a temps parcial). Així mateix, contribueix a l'ocupació juvenil, i en aquest sector és el col·lectiu dels menors de 30 anys el que ha experimentat un creixement més gran en els últims anys. Un de cada quatre nous contractes correspon a joves.

Objectiu 9: Indústria, innovació i infraestructures
El sector farmacèutic també està lligat amb l’ODS 9, que se centra en el vessant econòmic i productiu, en el qual destaca la importància d'infraestructures de qualitat, la contribució de la indústria a l'ocupació de qualitat, l'augment de la recerca científica i la millora de la capacitat tecnològica.
Aquesta indústria, quant a recerca, és responsable del 20,3% d'inversió en R+D a Espanya, per la qual cosa és un dels sectors més productius del país. Quant a tecnologia, se situa al capdavant en exportacions de productes d'alta tecnologia amb un 25% total a Espanya. Això es tradueix que els laboratoris exporten per valor d’11.000 milions d'euros a l'any.

Objectiu 12: Producció i consum responsables
Una producció i consum responsables és el que es persegueix en l’ODS 12, on es tracta de fomentar l'ús eficient dels recursos i l'energia, la construcció d'infraestructures que no danyin el medi ambient, la millora de l'accés als serveis bàsics i la creació d'ocupacions ecològiques, justament remunerades i amb bones condicions laborals.
En aquest objectiu, en què es posa l’accent en la protecció del medi ambient, la indústria farmacèutica ha estat el principal impulsor de Sigre, una entitat sense ànim de lucre que se centra en el reciclatge i tractament mediambiental d'envasos i residus de medicaments. En aquest sentit Sigre té un doble objectiu. D'una banda, reduir l'impacte mediambiental que els envasos i restes de medicaments poden ocasionar, a través de la prevenció dels residus en origen i el correcte tractament mediambiental dels residus generats; i per l'altra, el sanitari, per afavorir la no acumulació de medicaments a les llars i sensibilitzar el ciutadà dels riscos que pot comportar un ús inadequat. Gràcies a Sigre, es recuperen 103 grams per habitant d'envasos buits o amb restes de medicaments.

Objectiu 17: Aliances per a aconseguir els objectius
L'últim ODS apel·la a les Aliances per a assolir els objectius. En aquest sentit, la indústria farmacèutica té una gran capacitat d'aconseguir aliances per a assolir objectius conjunts, una forma habitual en el terreny de l'R+D o en el de la cooperació amb països en via de desenvolupament.
Quant a recerca i desenvolupament de nous medicaments, cada vegada hi ha més col·laboració publicoprivada, tant en l'etapa preclínica com en la clínica, amb el desenvolupament d'assajos clínics juntament amb hospitals i altres centres sanitaris en un marc internacional. Per aquesta raó, la meitat dels fons dedicats a R+D per part de les farmacèutiques a Espanya es dedica a projectes extramurs en col·laboració amb universitats, centres de recerca i hospitals públics i privats.
Una de les aliances és el programa Farma-Biotech de Farmaindustria, que permet posar en contacte els investigadors preclínics amb projectes amb potencial innovador amb les companyies farmacèutiques capaces d'assumir el desenvolupament de nous fàrmacs.
La sostenibilitat econòmica i accés dels pacients a la innovació també es posa de manifest en l'aliança entre Farmaindustria i el Govern d'Espanya amb el Conveni per la Sostenibilitat, l'Accés i la Innovació. Aquest acord estableix que, si la despesa pública en medicaments creix més del que ho fa el PIB, la indústria retorna la diferència. Això ajuda al fet que els pacients tinguin un accés equitatiu als medicaments i assegura la sostenibilitat futura del sistema sanitari al nostre país.
