
Des del febrer passat les companyies farmacèutiques treballen sense descans al voltant de quatre grans fronts que han sorgit a conseqüència de la pandèmia
A penes havien transcorregut un parell de mesos del 2020, els ciutadans no podíem ni sospitar el que ens deparava l’any, no es veien mascaretes pels carrers, els morts no es comptaven per desenes de milers i la paraula ‘confinament’ no formava part del nostre llenguatge diari. No obstant, el 4 de febrer, una setmana abans que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) bategés un nou coronavirus com a Covid-19, la patronal de la indústria farmacèutica europea Efpia –a la qual pertany Farmaindústria– ja havia mobilitzat totes les seves companyies associades perquè identifiquessin quins tractaments ja utilitzats o en investigació podrien ser eficaços per frenar el brot d’aquest virus i posar totes aquestes dades en comú. Un mes després aquests gegants de la salut provaven fins a 30 antivirals i quatre d’ells s’embarcaven en una carrera investigadora mai abans vista per trobar la vacuna capaç de frenar l’hecatombe sanitària que estava encara per arribar. I tot això sense parar de treballar en la resta de camps, i és que, encara que el coronavirus amenacés, la gent seguia necessitant remei per a moltes altres malalties.

Laboratoris farmacèutics de tot el món es van unir perquè avui, nou mesos després, puguem dir que s’estan investigant més de 300 medicaments contra la Covid-19 i les últimes dades de l’OMS mostren que s’estan considerant 201 vacunes, de les quals 45 es troben en fase clínica d’investigació –provant-se en humans– i, d’elles, deu estan en la fase III, l’última de les etapes necessàries. A Espanya, les 141 empreses farmacèutiques associades a Farmaindústria s’han organitzat per treballar colze a colze al voltant dels quatre grans fronts que han sorgit com a conseqüència de la pandèmia: garantir el subministrament tant dels medicaments que s’han utilitzat contra la malaltia als hospitals com dels que necessitaven cada dia els milions de ciutadans per controlar la seva malaltia; investigar amb els seus equips científics un possible medicament o vacuna contra la Covid-19; normalitzar l’activitat en els assajos clínics en marxa amb altres patologies i accelerar la posada en marxa dels relacionats amb potencials tractaments contra el coronavirus, i ajudar els serveis de salut, hospitals i altres organitzacions que treballaven sobre el terreny per contenir la infecció i tractar els pacients. D’aquesta manera, aquestes companyies espanyoles s’han erigit líders del que ja s’ha considerat la carrera investigadora més gran de la història, un repte inaudit per a la indústria farmacèutica del nostre país.
Recerca de medicaments i vacunes contra la Covid-19 de la indústria farmacèutica
Espanya compta amb 160 plantes de producció farmacèutica, de les quals 82 es dediquen exclusivament a la fabricació de medicaments d’ús humà, el primer repte va ser mantenir-les obertes i funcionant a ple rendiment en ple estat d’alarma. Ho van aconseguir sent conscients que s’havia de considerar aquesta indústria com un servei essencial, cosa que es va rebel·lar fonamental per garantir el proveïment de medicaments. No s’ha d’oblidar que al voltant de 25 milions de persones prenen almenys un medicament al dia al nostre país per combatre o controlar una infinitat de patologies. Aquestes medecines s’han de produir, envasar, distribuir i assegurar-se que arriben fins a qualsevol lloc d’Espanya.
A la producció habitual per a aquests 25 milions de ‘pacients’, des del març s’hi van haver de sumar les necessitats dels malalts de la Covid-19. Milers de persones que van provocar una sobre demanda. A manera de resposta aquestes plantes van aconseguir duplicar o triplicar la seva producció durant la pandèmia i van ampliar els seus torns per poder estar en funcionament durant les 24 hores els 7 dies de la setmana i així poder augmentar la fabricació de material i medicaments considerats crítics o essencials a les UCI dels hospitals que han lluitat contra la Covid-19.
L’estoc de seguretat, la previsió que fan els laboratoris d’unitats en magatzem de cada medicament, ha sigut una altra de les claus en la lluita per mantenir i garantir el subministrament. Gràcies a això, no hi ha hagut cap problema seriós de desproveïment a les farmàcies, traient alguna tensió puntual i que s’ha solucionat a ràpidament. L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), ha sigut l’organisme encarregat de coordinar els diferents laboratoris per assegurar aquest flux constant.
Farmaindústria, com a membre de la Federació Europea d’Associacions de la Indústria Farmacèutica (Efpia), també va mantenir en tot moment la comunicació amb els socis europeus per conèixer l’estat dels subministraments de medicaments a tota la Unió Europea. La interlocució en aquest període també va ser contínua amb les altres organitzacions implicades en la cadena del subministrament a Espanya, com el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, la Federació de Distribuïdors Farmacèutics i l’Associació Espanyola de Medicaments Genèrics.
Investigar un medicament o vacuna contra la Covid-19: una carrera contrarellotge
Tal com hem esmentat al principi d’aquestes línies, la coordinació sense precedents de la indústria farmacèutica per buscar medicaments que tinguessin acció contra la Covid-19 i la recerca d’una vacuna efectiva, es va convertir en un fet des de molt abans que els ciutadans fossin conscients de la pandèmia que s’acostava. Una cosa que es va materialitzar gràcies a la col·laboració que diversos laboratoris farmacèutics van iniciar amb centres públics dins del programa europeu de col·laboració publicoprivada IMI.
Ha sigut gràcies a aquesta col·laboració sense precedents entre les empreses privades i les públiques que avui podem estar més a prop de vèncer el virus i que s’hagin pogut posar en marxa un gran nombre d’assajos clínics en un espai molt curt de temps. Per descomptat sempre respectant les fases lògiques i necessàries que tot medicament ha de superar.
La investigació en xifres
Segons la informació recopilada per la Federació Internacional de la Indústria Farmacèutica (Ifpma) –que representa les companyies i associacions farmacèutiques basades en investigació de tot el món i a la qual pertany la patronal espanyola Farmaindústria– a començaments de novembre s’estan investigant a tot el món més de 300 medicaments contra la Covid-19. Aquests van des d’antipalúdics i antivirals fins a medicaments antiinflamatoris i tractaments a base de plasma. D’aquests, el 60% són tractaments reutilitzats i un 40% tractaments nous. Segons les dades d’Ifpma, almenys hi ha 25 companyies farmacèutiques pertanyents a la patronal mundial immerses en aquestes investigacions.
Sens dubte, l’objectiu d’aquesta carrera d’investigació és trobar una vacuna eficaç i, segons l’OMS, actualment hi ha registrades un total de 201 vacunes candidates en investigació. D’aquest nombre, fins a 45 projectes es troben en fase clínica, és a dir, amb assajos en humans, mentre que les altres 156 candidates es troben en fase preclínica.
En el moment en què alguna de les candidates aconsegueixi superar tots els assajos clínics, les companyies farmacèutiques s’han compromès que sigui assequible i estigui disponible per a tothom.
Assajos clínics per a totes les patologies: Espanya en el focus del món
La companyia farmacèutica Janssen ha fet, gràcies al desenvolupament de l’assaig clínic al nostre país d’una de les vacunes que s’estan investigant, que els ulls del món es fixin en tres dels grans hospitals espanyols. La Paz i La Princesa a Madrid i Marqués de Valdecilla a Santander ja estudien el rang de dosis i intervals de vacunació de la vacuna denominada Ad26.COV2. L’assaig correspon a la fase II –de les tres que es realitzen en humans– i hi participaran adults sans de 18 a 55 anys inclusivament i adults de 65 anys en endavant. Els hospitals espanyols aportaran 190 pacients del total de 550 persones que participaran en aquest assaig.
Mentre es proven les possibles vacunes contra la Covid-19, no s’ha d’oblidar que la indústria farmacèutica manté en fases d’investigació i proves molts altres medicaments i vacunes necessaris per lluitar contra altres patologies. Precisament que aquests processos no s’aturin ha sigut un dels fronts de lluita de les companyies associades a Farmaindústria.
És cert que la situació de tensió provocada per la crisi i el risc de contagi per coronavirus que comportava acudir a l’hospital per als participants en els diferents assajos clínics ha provocat que alguns es paressin. Per evitar-ho en la mesura del possible, les diferents parts participants han pres diverses mesures orientades a la seguretat dels pacients, com l’enviament de la medicació al domicili o les entrevistes en línia, i a l’eficiència mitjançant la digitalització de procediments com la firma de contractes o la monitorització remota.
Lluitar sobre el terreny amb els serveis de salut: un desplegament sense precedents
Quan van saltar totes les alarmes, de les companyies farmacèutiques no només va dependre mantenir el subministrament de medicaments, continuar amb els assajos clínics o investigar per aconseguir un remei contra la Covid. Sobre seu va recaure a més la responsabilitat de desplegar-se sobre el terreny per plantar cara al virus en la lluita cos a cos que van liderar els equips mèdics. L’ajuda que van prestar les companyies associades a farmaindústria va incloure des de donacions de medicaments i de material sanitari i de protecció fins a ajudes econòmiques directes tant a les autoritats sanitàries com a institucions locals i regionals per tot Espanya o l’adaptació de línies productives per fabricar i donar gels desinfectants, equips de protecció i nous respiradors. Un sondeig realitzat per Farmaindústria entre 49 companyies associades (que sumen el 70% de les vendes totals dels seus associats) estima en 24,5 milions d’euros la xifra de les ajudes només d’aquestes empreses enquestades en la primera etapa de la crisi, cosa que dona una idea de l’esforç addicional del sector per contribuir també per aquesta via a la lluita contra la pandèmia.
Si a aquestes altures et diem que el gel hidroalcohòlic desinfectant s’ha convertit de sobte en un bé de primera necessitat, no t’estem descobrint la roda però al març l’allau de demanda d’aquest producte va agafar a tothom per sorpresa i va suposar el primer repte per a la indústria que va començar a produir-lo en quantitats ingents. Test de diagnòstic i respiradors es convertirien en els següents en la cadena de producció. Per donar resposta a aquest ‘nou mercat’ algunes companyies van haver d’incrementar en un 10% les seves plantilles a la vegada que programaven parades per a la seva desinfecció, cuidant així que tots els seus empleats treballessin en les condicions sanitàries adequades i minimitzant els riscos de convertir-se en un focus.
Altres companyies farmacèutiques van oferir la seva ajuda de la mà de les societats científiques, com la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària o la Societat Espanyola de Medicina Interna, a través de les quals s’han realitzat donacions de material sanitari bàsic perquè els professionals puguin desenvolupar la seva feina en les millors condicions.
Part de la indústria farmacèutica també es va mantenir implicada en la col·laboració a través de les societats mèdiques amb els serveis de Farmàcia de la xarxa d’hospitals per poder realitzar enviaments de medicació als domicilis dels pacients i en la donació de material a institucions com Càritas, Save the Children, Metges sense Fronteres, Aldeas Infantiles, Creu Roja.
A més d’aquestes donacions, treballadors de les companyies associades a Farmaindústria es van sumar als centenars de metges, infermeres, farmacèutics i altres llicenciats en Ciències de la Salut, a més de professionals d’altres àmbits, que es van oferir per col·laborar en algun dels centres sanitaris o en qualssevol dels altres dispositius i accions que s’han mobilitzat per atendre les persones infectades per la SARS-CoV-2. Uns 250 empleats de les empreses farmacèutiques innovadores que operen a Espanya es van posar a disposició, fonamentalment, de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid, del Departament de Salut de Catalunya i dels col·legis professionals de les dues autonomies per cooperar.
Metges, infermeres, farmacèutics, biòlegs, bioquímics o psicòlegs són els perfils sanitaris que van aportar les companyies de Farmaindústria, i que es van posar mans a l’obra en algun dels centres hospitalaris, hospitals de campanya, hotels medicalitzats, centres de salut, laboratoris d’anàlisi o en altres activitats de suport que es necessitessin.
Una lluita sense quarter que, encara que no ha acabat, sens dubte ha donat a les companyies farmacèutiques espanyoles les taules necessàries per vèncer el virus, una meta que avui està molt més a prop d’aconseguir-se gràcies a la feinada de centenars de professionals.