Demà no viurem igual que avui
00%
Carregant
Un projecte amb:  

Demà no viurem igual que avui

keyboard_arrow_down
Demà no viurem igual que avui

T'avancem els canvis que ja estan en marxa per avançar cap a un futur basat en la sostenibilitat i la digitalització

Per: Victor Fúser

Caminem imparablement cap a una societat 5.0, cada dia més digital i més verda. Però davant de l'emergència climàtica el nostre ritme no sembla que sigui suficient. Així, la Unió Europea s'ha marcat l'objectiu de reduir les emissions un 55% de la mà de l'Agenda 2030. I el 2050 ha d'assolir l'anomenada neutralitat climàtica. De la mateixa manera, les Nacions Unides tenen marcat el 2030 com a data clau per complir els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, relacionats amb el respecte mediambiental, la pau o la igualtat. Els governs ja tenen els plans definits, ara només falta passar a l'acció. L'arribada dels fons Next Generation EU poden ser l'empenta definitiva per aconseguir-ho.

Raúl Pérez González de Uriarte, director de l'Oficina NGEU BBVA España, explica en aquest vídeo el potencial transformador dels fons europeus, així com les vies d'accés i els ajuts que tenen els ciutadans i les empreses al seu abast.

Veure vídeo complet

Tenim l'oportunitat de deixar enrere la societat de l’“un sol ús” i el creixement il·limitat per viure en un entorn més net i connectat. Així és com podem viure demà:

Ens mourem sense fums

Ens mourem sense fums

La mobilitat sostenible a les ciutats ha de jugar un paper clau a l'hora de reduir les emissions, cosa que no només servirà per rebaixar la contaminació sinó també per incrementar la salut i la qualitat de vida. És per això que cal prioritzar la mobilitat a peu, amb bicicleta i amb transport públic. I quan no sigui possible, fer servir vehicles privats de zero emissions, tant per al transport particular com per al repartiment de mercaderies.

Per això, el Pla Moves III –nodrit pels fons europeus– preveu un pressupost de 400 milions d'euros per oferir ajudes directes a la compra de cotxes elèctrics endollables i de pila de combustible. Això suposa que es poden aconseguir fins a 7.000 euros de descompte en adquirir un automòbil d'aquestes característiques.

keyboard_arrow_up

Produirem la nostra pròpia energia renovable

Produirem la nostra pròpia energia renovable

L'Organització Mundial de la Salut ho té clar: “Els preus elevats dels combustibles fòssils, la seguretat energètica i la urgència de fer front a la contaminació i el canvi climàtic posen de manifest la necessitat d'avançar més ràpidament cap a un món molt menys dependent del petroli el carbó”. En aquest punt, i davant d'un repte tan majúscul, el ciutadà es pot preguntar què hi pot fer.

Un bon pas seria apostar per l'autoconsum d'energia a l'habitatge mitjançant la instal·lació de plaques solars o plafons tèrmics. Els fons europeus proposen tota una sèrie d’ajuts per a la instal·lació d’energies renovables a la llar. Això permetrà fer un gran salt a la producció de l’energia necessària per al dia a dia.

keyboard_arrow_up

Consumirem menys electricitat

Consumirem menys electricitat

El sector residencial consumeix actualment a Espanya el 17% de tota l’energia final i el 25% de l’electricitat. Per tant, si l'objectiu és reduir el consum energètic i les emissions que genera, en aquest àmbit hi ha molt de terreny per recórrer. El canvi ha de venir per una via doble: un consum més conscient per part de la ciutadania i la posada en marxa de tot tipus de mesures d'eficiència energètica als habitatges.

Aquí entrarien en joc tant la substitució dels vells electrodomèstics com obres de rehabilitació que permetin la millora de l'aïllament. També el canvi de les velles finestres o la instal·lació de sistemes de climatització més eficients, com l'aerotèrmia. Els fons europeus inclouen una partida de 58,2 milions d'euros per dur a terme actuacions d'eficiència energètica als habitatges i a les comunitats.

keyboard_arrow_up

Serem més digitals

Serem més digitals

La pandèmia va obligar moltes empreses a tenir una relació purament digital amb els consumidors. El retorn a la presencialitat no implicarà oblidar tots els avenços aconseguits en aquests dos darrers anys, sinó que el futur passa per un model híbrid, on es combini el millor dels dos mons.

Per potenciar la transformació digital de les empreses, arriba el Kit Digital, un conjunt d'ajuts dins dels fons europeus que aporten una partida de 3.000 milions d'euros a repartir entre les pimes i els autònoms que el sol·licitin per avançar en la seva digitalització.

keyboard_arrow_up

Tindrem una mirada més social

Tindrem una mirada més social

La societat a la qual ens dirigim no ha de ser només més digital i sostenible, sinó també més igualitària. De fet, el Fons Monetari Internacional (FMI) posa de manifest que la desigualtat pot plantejar una amenaça greu per a l'estabilitat social i política, a més de posar en perill el creixement sostingut. I tant la crisi econòmica de la darrera dècada com la pandèmia no han fet més que eixamplar les diferències econòmiques.

En aquest sentit, els fons europeus també s'enfoquen a impulsar una economia més solidària i social, de manera que el progrés econòmic es vinculi amb el respecte al medi ambient, la cohesió social i la igualtat de gènere.

keyboard_arrow_up

Treballarem en sectors més innovadors

Treballarem en sectors més innovadors

La creació de llocs de treball del futur vindrà de sectors emergents o de la transformació dels tradicionals en projectes de gran valor afegit. Així, per exemple, bona part dels nous llocs de treball de les properes dècades es mouran en el terreny de la robotització, la intel·ligència artificial, la visió 3D, el machine learning o el blockchain.

També avançarà en gran manera la medicina de precisió, les teràpies avançades i les eines quirúrgiques de precisió. I encara en un terreny més innovador, els fons europeus permetran impulsar la creació d’un ecosistema de computació quàntica a Espanya per a la innovació en matèria d’Intel·ligència Artificial.

keyboard_arrow_up

Els fons Next Generation EU poden ser la palanca de canvi definitiva cap a una societat més moderna i sostenible, que avanci en el terreny de l'eficiència, l'energia renovable, la mobilitat sostenible, la digitalització i un model de consum que no perjudiqui el planeta.