Aigua, el valor d'un servei essencial

Aigua, el valor d'un servei essencial

L'aigua és font de salut i de vida. Malgrat això, els serveis del cicle urbà de l'aigua no són apreciats en la seva justa mesura. Per això, aquest 22 de març se celebra el Dia Mundial de l'Aigua sota el lema "El valor de l'aigua". Els efectes del canvi climàtic i el tractament d'aigües residuals per a la seva reutilització són dos dels grans desafiaments que afronta el sector.

Contingut ofert per:


Obrir l'aixeta, deixar córrer l'aigua sobre les nostres mans i fregar-se-les bé amb sabó. Potser aquest gest, el de rentar-nos les mans, sigui un dels que més vegades hem repetit aquest últim any. ¿Algú s'imagina els dies de confinament i incertesa sense aigua corrent a casa? La crisi de la Covid-19 ha servit per ratificar novament el compromís del sector de l'aigua amb la societat. L'aigua de l'aixeta no podia fallar i no ho ha fet. Ha complert amb el seu paper d'escut sanitari enfront de la pandèmia.

Aquí és on entra en joc el valor del servei o, el que és el mateix, tot el que "s'afegeix" en cadascuna de les fases del cicle integral de l'aigua: captació, potabilització, distribució, sanejament, depuració... Un procés essencial que és el garant de la nostra qualitat de vida. Per què, llavors, passa tan desapercebut aquest servei? La raó és molt senzilla: la gestió del cicle de l'aigua urbana és un dels serveis públics que millor funciona. Potser aquí, en la seva infal·libilitat, hi ha la raó de l'escàs valor que part de la ciutadania sembla concedir-li a aquests serveis.

Un sector altament qualificat

Encara que a causa de la seva quotidianitat no solem adonar-nos-en, obrir una aixeta de casa i que en surti aigua potable no és una tasca senzilla. Aquest simple gest és la culminació de la feina que diàriament desenvolupen els més de 60.000 homes i dones de les empreses operadores a Espanya. Són els encarregats de desenvolupar tots els serveis associats a l'aigua urbana: abastament, distribució, qualitat, resolució d'avaries, sanejament i depuració, anàlisi d'aigües...

Un operari, en tasques de manteniment d'una vàlvula motoritzada de la xarxa.

Afortunadament, Espanya compta amb empreses -públiques i privades- que estan considerades entre les líders mundials, la vocació de servei públic de les quals fa possible oferir prestacions excel·lents. Es tracta de companyies especialitzades i tecnològicament molt avançades que fa anys que aporten solucions eficients sobre la base de la sostenibilitat financera, social i mediambiental i invertint en programes d'R+D+i. Un exemple: només el 2019 Aqualia va invertir 4,3 milions d'euros de recursos propis per al desenvolupament de projectes d'innovació. Posar a disposició de la societat aquest coneixement, tecnologia i personal expert en temps tan complicats ha resultat vital per mantenir l'excel·lència en el servei prestat.

La necessària col·laboració publicoprivada

Aquesta feina no hauria estat possible sense la coordinació amb les autoritats sanitàries i amb les administracions públiques locals -els ajuntaments- titulars dels serveis urbans de l'aigua. Això suposa el treball coordinat amb centenars de corporacions municipals de tot Espanya.

Però l'unànime reconeixement de què gaudeix l'aigua urbana com un sector fort i cohesionat, no garanteix que, en el futur, els sistemes del cicle integral mantinguin les seves actuals prestacions. Fer front a les noves exigències plantejades tant per les directives de la Unió Europea com pels efectes del canvi climàtic demana noves mesures. Es requereix un augment de la inversió en infraestructures hídriques, en projectes d'adaptació per augmentar la resiliència de les ciutats a través de la gestió de l'aigua, així com en projectes d'economia circular per millorar la depuració i la reutilització de l'aigua. L’Organització de les Nacions Unides ha destacat que és imprescindible invertir tant en infraestructures de l'aigua com en governança, per subministrar el recurs més bàsic per a les comunitats, el seu desenvolupament i la seva protecció enfront de la malaltia. D'aquesta manera es contribuirà, a més, a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que l'ONU recull en la seva Agenda 2030.

La xarxa de laboratoris d'Aqualia realitzen més de 1.100.000 determinacions paramètriques en aigua potable cada any.

La innovació davant dels reptes futurs

El tractament de les aigües residuals generades en les petites poblacions segueix sent una de les assignatures pendents al nostre país. Només el 65% dels municipis espanyols d'entre 2.000 i 10.000 habitants disposen del tractament adequat, problema que afecta gairebé el 25% dels 8.131 municipis a Espanya. En conseqüència, entre 3 i 4 milions d'habitants encara no tenen l'adequat tractament de les aigües residuals que generen.

El projecte Life Intext d'Aqualia pretén donar solució a aquest problema i combatre l'escassetat d'aigua en petites comunitats mitjançant la combinació de tecnologies intensives i extensives, enfocades a la depuració de l'aigua residual i a la seva reutilització.

Aquest projecte aposta per la sostenibilitat en el tractament de les aigües residuals, especialment en petits nuclis urbans en què aquest tipus de processos no existeixen o no resulten prou eficients.

El canvi climàtic és un altre dels condicionants als quals el sector de l'aigua ha de fer front. Davant d'un escenari d'estrès hídric cada vegada més generalitzat, incrementat als països mediterranis, la reutilització d'aigües es planteja, no ja com una opció, sinó com una necessitat per poder afrontar els reptes futurs de la Unió Europea relacionats amb la producció d'aliments i la política d'aigües. L'ús d'aquest recurs en el sector agrícola, el consumidor d'aigua potable més gran de la UE, ajudaria a alleujar els escassos recursos hídrics de moltes zones del continent.

El 24 de gener de l'any passat va tenir lloc la presentació de el projecte Life Intext a Talavera de la Reina (Toledo).

Actualment al Planeta es recullen i tracten més de 165.000 milions de m3/any d'aigua (més o menys l'equivalent a 165 milions d'estadis com el Santiago Bernabéu plens d'aigua). D'ells, tan sols el 2% es reutilitza, tot i que s'estima que la necessitat d'aigua el 2030 augmentarà en un 40%.

En aquest context, el projecte Life Phoenix busca convertir les aigües residuals en un element d'alt valor per a la seva reutilització en reg agrícola de forma segura i eficient. El consorci investigador està conformat per entitats públiques i privades d'Espanya, Portugal i Holanda. El projecte començarà el seu camí en dues depuradores de la ciutat d'Almeria (El Bobar i El Toyo), operades per Aqualia com a concessionària del Servei Municipal d'Aigües de l'Ajuntament. Posteriorment les tecnologies seran traslladades a altres ubicacions d'Espanya i Portugal, per testar el potencial dels prototips en diferents casos.

Vista aèria de la depuradora El Bobar, que depura les aigües de la ciutat d'Almeria.

Life Phoenix, a més, s'enfronta al repte dels contaminants emergents i microplàstics, que causen problemes en els actuals sistemes de depuració, ja que són difícilment eliminables, i solen acabar als mars i rius, cosa que suposa un greu risc mediambiental. En aquest sentit, el nom del projecte evoca la mítica "au fènix", que va ressorgir de les seves cendres de la mateixa manera que en el futur l'aigua residual tindrà una "nova vida" i ja no serà considerada un mer residu.