La Fundació “la Caixa” ha acompanyat més de 182.000 persones al final de la seva vida i prop de 250.000 familiars gràcies a un programa d’atenció psicològica, espiritual i emocional reconegut pel Consell d’Europa

Cada any, més de 220.000 persones afronten el final de les seves vides amb necessitat de cures pal·liatives. No només són avis, també són nens, joves i adults amb malalties avançades o terminals. Segons estableix l’Organització Mundial de la Salut, les cures pal·liatives estan reconegudes expressament en el context del dret humà a la salut i han de proporcionar-se a través de serveis de salut integrats i centrats en la persona.

Encara que el dolor és un dels símptomes més freqüents i amb el qual solem relacionar aquest tipus de cures, l’OMS especifica que “afrontar el patiment suposa ocupar-se de problemes que no es limiten als símptomes físics”. El Consell d’Europa ha publicat recentment un informe en matèria de cures pal·liatives que fa una distinció en el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades a “la Caixa” com a servei exemplar en l’atenció psicològica, espiritual i emocional.

La Caixa fa 11 anys que acompanya les persones en el tram de vida més transcendental, a través d’un programa emmarcat en l’Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut que s’implementa a través d’una xarxa d’Equips d’Atenció Psicosocial (EAPS) distribuïts per tot l’Estat. D’aquesta manera proporciona a malalts i familiars una assistència càlida i personalitzada que complementa la feina que les unitats de cures pal·liatives realitzen en hospitals i domicilis. La seva finalitat és aconseguir una atenció integral basada en el suport emocional, social i espiritual al pacient i als seus familiars, i també en l’atenció al dol, el suport a professionals de cures pal·liatives i l’acompanyament a càrrec de més de 1.000 voluntaris. Avui dia, el programa ja ha atès més de 182.000 persones en el final de les seves vides i 248.000 familiars, mitjançant la implementació en 129 hospitals de tot Espanya i en 133 unitats de suport domiciliari, a través de 42 Equips d’Atenció Psicosocial (EAPS), formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris.

Un suport valuós i eficaç

Fundació “la Caixa” ha promogut, a més, estudis que constaten com aquest tipus d’intervenció integral marca la diferència. L’avaluació científica del programa arriba a la conclusió que l’atenció psicosocial oferta respon a les necessitats i millora en el 90% els símptomes provocats per la malaltia i que perjudiquen l’estat anímic i psicològic dels malalts atesos. Els nivells d’ansietat, tristesa i malestar es redueixen després de la intervenció dels Equips d’Atenció Psicosocial (EAPS), aspectes que afavoreixen el benestar dels malalts i les seves famílies. L’estudi estableix que prop del 90% assegura que han pogut resoldre temes difícils (la majoria, de comunicació i de relació amb la família i l’entorn) gràcies a aquest suport.

La vida segueix sent vida fins a l’últim moment. Inspirant-se en aquesta convicció, també s’han impulsat accions complementàries com el projecte “Final de Vida i Soledat”, creat per atendre i ajudar persones amb malalties avançades, amb màxima vulnerabilitat en risc per situació de soledat. Un altre gran projecte és l’Escola de Cuidadors, ubicada a Barcelona, dirigida a familiars i voluntaris amb l’objectiu de proporcionar coneixements i eines per ajudar a disminuir la càrrega emocional i física que suposa la cura d’una altra persona. Així com els EspaiCaixa d’Atenció Integral, entorns acollidors pensats perquè tant les persones ingressades als centres sanitaris com els seus familiars se sentin com a casa.

Suport als afectats pel coronavirus

Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària “la Caixa”.

La Fundació “la Caixa” posa a disposició dels malalts per coronavirus i els seus familiars a tot Espanya els 230 professionals (psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges i agents pastorals), que desenvolupen el programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, emmarcat en l’Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut.

L’objectiu és que aquests professionals proporcionin als afectats per la covid-19 una atenció emocional, social i espiritual, càlida i personalitzada, que complementi la feina de les unitats mèdiques. Una altra de les seves missions més importants és oferir atenció al dol en circumstàncies extremes com les dels familiars de les víctimes de la pandèmia que han d’afrontar el dolor, agreujat per les circumstàncies de la mort, la impossibilitat d’acomiadar-se dels éssers estimats i de reunir-se amb familiars i amics per rebre el seu suport i la seva abraçada.

“Tots hem de contribuir a pal·liar els efectes de la pandèmia del coronavirus i a fer més suportables els seus efectes –ha expressat Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària “la Caixa”–. L’atenció psicosocial de les persones afectades per una situació tan desconeguda i el suport, tant a elles com als seus familiars, pretén ser una llavor d’esperança conseqüent amb la nostra missió d’ajudar les persones més vulnerables en cada moment”.