Máximo nivel.
Màxim nivell

El diamant en brut de la Selecció espanyola: 
així funciona l'envejat Campionat de Seleccions Autonòmiques

Scroll down.
  • Text: Manu Nieto
  • 23 febrer 2023

La Federació Espanyola de Futbol ha donat un impuls a un torneig del qual es nodreixen les categories inferiors de la Selecció Espanyola masculina i femenina.

“Era una cosa necessària. És pioner i grans federacions europees ens venen a preguntar com ho organitzem i analitzem tot. Mai no s'ha cuidat tant el Campionat d'Espanya de Seleccions Autonòmiques. Detalls com utilitzar la pilota Anvers de la Copa del Rei, els mateixos 'toblerones' i pancartes de Copa... En definitiva, jugar amb el mateix que els nens i les nenes veuen a la televisió. Detalls. Alfredo Olivares és director de Competicions i Futbol No Professional de la RFEF, i un apassionat d’aquest torneig que aglutina històries, llàgrimes d´alegria, gols, talent i el futur de la Selecció espanyola de futbol, masculina i femenina.

El cap de setmana passat, a la badia de Cadis, es van disputar en tres dies 54 partits (18 al dia) i aquest proper cap de setmana, a la província d'Almeria, tindrà lloc la fase classificatòria del Campionat d'Espanya de Seleccions Autonòmiques femení, la fase final del qual serà al juny. Aquests caps de setmana, invisibles per a la gran massa d'aficionats, estan assenyalats en vermell en el de la Federació Espanyola, que realitza aquesta inversió en el futbol base nacional de manera molt determinant. Per tenir una idea més clara de la importància d'aquestes cites, una de les darreres convocatòries de la Selecció Espanyola sub-16 es va donar un dimarts i el diumenge previ -dos dies abans- va tenir lloc un d'aquests renovats campionats territorials.

El coordinador de les Categories Inferiors masculines de la RFEF, Francis Hernández, resumeix en poques paraules el que significa un torneig que ha revolucionat el futbol base nacional gràcies a les implementacions que s'han realitzat: “Aquests Campionats d'Espanya són el referent a nivell de captació de jugadors en edats primerenques, un magnífic encert”. I Ana Álvarez, la directora del Futbol Femení de la RFEF, també apunta cap a la mateixa direcció quan ressalta com resulten de fonamentals aquests tornejos per captar nenes amb talent en edats primerenques i el seu posterior seguiment: “Aquesta filosofia i metodologia de treball -quan anem a FIFA i a UEFA- és el que més sorprèn i el que més ens demanen explicar per replicar el model a altres federacions, atès que és un cas d'èxit i està donant molt bons resultats.

Padres e hijos: ilusiones compartidas en los Campeonatos de Selecciones Autonómicas
Play Vídeo
Pares i fills: il·lusions compartides en els Campionats de Seleccions Autonòmiques.

¿Quin canvi s’ha fet en un torneig de futbol base que ja existia però sense un èxit com l’actual? “Quan va arribar Luis Rubiales a la presidència de la RFEF, el 2018, vam fer una revisió de totes les competicions per ajustar-les i ser el màxim d’eficients. En el tema de categories inferiors vam donar la paraula a les nostres àrees esportives i vam començar a especialitzar-nos profundament, sobretot en les categories femenines amb la creació del departament de Futbol Femení”, explica Olivares. L'aposta de l'actual directiva per les categories inferiors de la selecció és total.

De la mà de les federacions territorials, la RFEF va començar a modificar fa un parell d'anys -aprofitant l'aturada de la pandèmia- un campionat que estava disgregat en el temps, amb diferents seus estanques que feien impossible la visualització de molts partits alhora i que, per exemple, amb un sorteig natural, 'eliminava' aviat algunes seleccions i els seus talents que continuaven en el torneig sense el millor ànim competitiu.

El més bonic de la RFEF: el torneig sub-12

En masculí, abans hi havia un campionat sub-16 i un altre de sub-18, però aquest últim generava tensió als clubs perquè la majoria d'aquests talents ja eren professionals o estaven en dinàmiques de selecció internacional. Per això es va decidir implantar el campionat sub-14 al costat del sub-16 en masculí, i en femení el sub-15 i el sub-17. Cada àrea esportiva va considerar que aquestes eren les millors edats per al seguiment de jugadors i que els resultats els estan donant la raó. A més, en aquest punt “es potencia el més bonic de la RFEF: el torneig sub-12”, comenta Olivares, per això sempre s'intenten triar dates més fàcils per a la logística familiar com el pont de maig, setmana amb festius, la Setmana Blanca o Setmana Santa. És, sens dubte, és la festa del futbol base espanyol.

Com apuntàvem anteriorment, la pandèmia té part de protagonisme en aquesta fórmula amb èxit. El març del 2020 es paralitza tot el futbol en edat escolar i fins al març del 2022 no es reprenen els Campionats d'Espanya. Això crea un gap en les categories inferiors i s'obre el debat intern de reorganitzar el calendari i es decideix que els Campionats d'Espanya es redueixin a dues fases: la classificatòria (en cinc seus diferents les femenines i sis les masculines) i d’aquí es classifica a una fase final anomenada 'Mundialet', on coincideixen en categoria masculina 19 equips sub-16 i 19 sub-14 i en femenina 17 sub-15 i 17 de sub-17.


La creació de la Fase d'Or i la Fase de Plata

I és en aquesta fase final on, recolzats pels presidents de les Federacions Territorials, es creen uns dies de concentració en què els tècnics de la RFEF poden veure tots els talents nacionals i competint fins a l'últim dia perquè una altra de les novetats és que uns equips aniran a la Fase Or i altres a la Fase Plata. Ja no hi haurà equips sense aspiracions al final del primer dia. “El format que se li ha donat al torneig és magnífic perquè en qualsevol moment tots els futbolistes s'hi juguen alguna cosa. És un incentiu molt bonic per a ells i a nosaltres ens permet poder veure més jugadors competint amb intensitat fins al final”, opina Francis Hernández.

Aquesta fase “és un macroesdeveniment de cinc dies, en una sola seu. La satisfacció és màxima des del punt de vista social per com resulta de reconfortant veure les cares de les nenes i nens que guanyen la Fase Plata, que potser mai no s'imaginaven guanyant un campionat. Ells et parlen de Fase Final, els és igual Or o Plata -com Champions League i Europa League- i estan igual de satisfets competint per un objectiu o l’altre”, indica Olivares. Per cert, a partir d´ara aquesta fase final tindrà entitat pròpia i el Campionat d´Espanya quedarà dividit en tres dates i impactes: la classificatòria, la de campionat i la fase final.

Aquest format amb Fase Or i Fase Plata facilita que aquestes fornades puguin competir millor i que no es perdi cap pic d'intensitat ni d'avenç o creixement en qualsevol talent. El fet d'haver viscut una situació de joc d'una final, ja sigui d'Or o de Plata, ajuda en l'evolució com a futbolista.


Més de 1.300 llits d'hotel en cinc dies

La logística d'organitzar més de mig centenar de partits en una mateixa zona i ubicar-hi correctament més de 1.300 pernoctacions és un repte per al departament que dirigeix Alfredo Olivares, però suposa una delícia per al que coordina Francis Hernández: “Per al nou departament de ‘scouting’ -format per set persones dedicades en exclusiva a la detecció de talent en edats primerenques-, tenir els millors jugadors nacionals al mateix lloc és un luxe”.

Des de sub-12 es tenen controlats jugadors i tota aquesta informació es confronta entre tots els seleccionadors, incloent Luis de la Fuente. Aquests tornejos suposen “un primer filtre per a la Selecció sub-15”, reconeix Hernández.

La filosofia a la RFEF és invertir en la base perquè es creixi de la millor manera possible i Espanya compta amb un planter que frega l'excel·lència. "Som actualment la millor selecció femenina en categories inferiors, les campiones del món sub-20 (en dues ocasions) i campiones del món sub-17", recorda Ana Álvarez. En masculí, Espanya és l'actual plata olímpica o bronze de l'Europeu sub-21, “de matèria primera n’hi ha de sobres, el que cal fer és que no es perdi pel camí i dotar de característiques pròpies aquestes categories perquè siguin el que són, l'elit del futbol formatiu a Espanya”, conclou Alfredo Olivares.

Juan Eduardo, el guardameta de la Selección Canaria Sub-14 que pasó del casco de moto a los guantes
Play Vídeo
Juan Eduardo, el portera de la Selecció Canària Sub-14 que va passar del casc de moto als guants.