Madrid y Cataluña en acción durante la edición de 2022.
Tots amb la Selecció

“El més bonic de la RFEF” o el desconegut torneig per al gran públic que tant mima la Federació

Scroll down.
  • Text: Alberto Gómez
  • 27 abril 2023

Aquest cap de setmana serà una festa a Madrid i no només pel pont que hi ha, sinó perquè la regió acull el multitudinari Campionat d'Espanya -masculí i femení- de seleccions autonòmiques Sub-12

“Potser és el torneig que menys surt a les notícies, però dins de la RFEF ens aboquem a organitzar-lo com si fos la final de la Copa del Rei o la Copa de la Reina perquè sense nens i nenes no hi ha futur, i no només del futbol, sinó de la societat. Tenim el compromís de formar persones, més enllà de futbolistes, i per això som conscients de la responsabilitat que comporta organitzar i promoure aquest Campionat dʻEspanya de Seleccions Autonòmiques Sub-12”. El president de la RFEF, Luis Rubiales, des del seu aterratge el 2018 es va proposar que d'aquí partís el primer esglaó de seguiment per a les futures generacions de futbolistes i no només ho ha aconseguit, sinó que ha construït una festa de la família del futbol al voltant d'això. Avui dia, no s'entén una Federació espanyola de futbol sense aquest esdeveniment.

És el torneig més emocionant dels que organitza la Reial Federació Espanyola de Futbol perquè, ¿què hi ha més emocionant per a una entitat esportiva que l'educació i el desenvolupament d'una nena o un nen? “Aquest torneig és el més bonic de la RFEF”. Alfredo Olivares és el Director de Competicions i Futbol No Professional i el sentiment que té es palpa en cada persona involucrada en aquest Campionat d'Espanya de Seleccions Autonòmiques Sub-12 de futbol 8, que se celebra aquest cap de setmana a Madrid –del 30 de abril a l'1 de maig- i que reunirà més de mig miler de nens i nenes de tot Espanya.

La magnitud que representa per a la Federació acollir les 38 seleccions autonòmiques (primera vegada que hi participen les 19 masculines i les 19 femenines) en 86 partits durant tres dies és comparable a qualsevol dels seus mediàtics esdeveniments que traspassen fronteres. Aquest, més que cap altre, travessa cors als despatxos de la Ciudad del Fútbol de Las Rozas.



“Per nosaltres, aquest campionat és molt important. Quan vam iniciar aquest nou projecte el 2018 –amb Luis Rubiales al capdavant–, avançar els processos de detecció de talent i tenir informació sobre els jugadors era una premissa important. Per això vam decidir que aquest campionat fos el punt de partida per a futures convocatòries per a la Selecció masculina i femenina. Per això també es va reforçar el departament de ‘scouting’, que va començar a elaborar informes des d'aquesta edat de Sub-12. Amb això, a la nostra base de dades tenim un nombre molt important de jugadors controlats des d'aquest torneig fins a donar la primera convocatòria de la Selecció espanyola Sub-15 i els podem donar suport i ajuda en la seva formació tant esportiva com extraesportiva”, explica Francis Hernández, coordinador de les categories inferiors de la RFEF.

Gols acompanyats d'educació i de futur

Ana Álvarez, directora de l'esmentat Futbol Femení, afegeix en aquesta línia que “aquest tipus de campionats els impulsem perquè creiem en el format, en el talent que es descobreix i en la injecció de joia i orgull per a tota la família del futbol”. Els gols, en categories de formació, van acompanyats de somnis, educació, projectes i futur, el menys important és el resultat al marcador.

L'esperit que envolta aquesta festa del futbol aleví d'Espanya és posar fer tant com es pugui per a un correcte creixement -dins i fora de la gespa- de cada futbolista. D'aquesta manera, la RFEF inverteix anualment més de 2 milions d'euros en l'organització d'aquest tipus de campionats i es preocupa de sufragar els allotjaments de les seleccions territorials, els desplaçaments (autobús, tren i avió, si escau), manutenció durant el torneig… És una aposta total que, a més, va prendre un impuls més gran en decidir l'actual directiva de la Federació que es fes mixt (abans no es feia així més enllà d'un de puntual el 2015 a La Rioja) des que va aterrar a la Ciudad del Futbol.

Partits retransmesos per ‘Vamos’

“El tractament és el mateix que un gran esdeveniment. Aquest any s'invertirà perquè les nenes i nens estiguin encara més còmodes gràcies a la col·laboració de la Real Federación de Fútbol de Madrid, la qual va donar facilitats perquè els quarts de final, semifinals i final es disputin a la Ciudad del Futbol de Las Rozas (14 partits en total)”, comenta Olivares. El fet de sentir-se futbolistes en instal·lacions professionals és un valor afegit per a les nenes i nens que jugaran, a més, amb la pilota oficial Adidas del Mundial femení d'aquest estiu (encara que de talla 4, no 5) i els partits dels quals des de semifinals (dilluns 1 de maig) seran retransmesos en directe per 'Vamos'.

A tots aquests detalls cal afegir-hi el desenvolupament d'una aplicació per seguir els partits i tenir totes les dades del torneig en temps real i l’atenció que també s'ha volgut tenir cap als acompanyants dels petits perquè a Las Rozas hi haurà 'fan zone', ‘foodtrucks’, 'diverfutbol'... De fet, aquestes dates festives també són escollides a propòsit perquè sigui més fàcil el desplaçament de les famílies que vulguin gaudir del torneig. Res no es fa per casualitat i, en definitiva, aquesta gran festa del futbol aleví bé podria tractar-se d'una festa de futbol professional.

“Sens dubte, és la gran festa del futbol de formació a nivell nacional. És un cap de setmana carregat d'il·lusió, amb una gran aposta per part de la Federació espanyola i que des de casa nostra agraïm que trieu Madrid per a la seva realització. ¿Per què Madrid? Perquè és una regió que rep els de fora amb els braços oberts -la meitat dels que viuen a Madrid no són de Madrid-, per les instal·lacions que tenim aquí i perquè geogràficament facilita el desplaçament de totes les seleccions territorials”, assenyala Paco Díez, president de la Real Federación de Fútbol de Madrid que l'any passat ja va lliurar el trofeu als equips campions i que amb molt d'orgull fa d'amfitrió del torneig amb la RFEF per segon any consecutiu.



“Aquesta edició és un abans i un després”

Díez, a més de ser l'amfitrió esmentat, ja va ser un dels impulsors fa 30 anys d'aquest campionat quan es va organitzar a la localitat madrilenya de Brunete el primer torneig formatiu Sub-12 de Seleccions territorials i considera que aquesta edició pot suposar “un abans i un després per la magnitud i cura del torneig que s'ha organitzat gràcies a la gran inversió que està fent la RFEF en la promoció del futbol formatiu –tant masculí com femení–. Per cert, cal ressaltar que és l´únic esdeveniment formatiu a nivell nacional que uneix les seleccions masculines i femenines”.



En to jocós, Díez assegura que “guanyar ens agrada a tots” en referència a si li agradaria que Madrid s'emportés la victòria, però el tema esportiu el col·loca en un segon pla perquè “el més bonic és la convivència que hi ha entre totes les territorials. Això és una cosa que està molt per sobre del resultat final, que a aquestes edats és el menys important”.

Aquesta línia és la que uneix la madrilenya, l'espanyola i la resta de federacions territorials. “Al final, això és el més gratificant: treballar amb menors i que funcioni. Hem de deixar-nos la pell perquè aquests nens i nenes segueixin gaudint de jugar a futbol, més enllà de la detecció de talent i que alguns siguin internacionals d’aquí a uns quants anys”, conclou Alfredo Olivares.

Valor afegit, afecte, creació d'un producte molt especial i la filosofia d'un projecte que està evolucionant a cada edició i que es planifica a un any vista (quan finalitzi l'actual començaran a projectar el 2024). Molta inversió de temps, diners i recursos de la RFEF per mimar al màxim un torneig encara que no arribi a grans masses com la final de Copa o la renovada Supercopa d'Espanya –d'on surten fons per invertir en territorials i futbol formatiu–. Visca El Futbol.