Més enllà del terreny de joc.
Més enllà del terreny de joc

Els dos fitxatges (desconeguts) de la Selecció espanyola de futbol amb què s'ha fet un salt de qualitat humana

Scroll down.
  • Text: Manu Nieto
  • 30 novembre 2023

Bryan Jesús, amb discapacitat intel·lectual i Álex, autista, són dos referents i exemples del creixement de la Reial Federació Espanyola de Futbol en matèria d'integració

Pocs aficionats a la Selecció espanyola de futbol coneixen Bryan Jesús i Álex, encara que a l'interior de la Ciudad del Fútbol de Las Rozas són dos dels treballadors més famosos i estimats per tots, inclosos jugadores i jugadors. Són dos fitxatges que s'han cuinat des de la Reial Federació Espanyola de Futbol i dels qual s'espera que il·luminin ja no només clubs de futbol nacionals, sinó el teixit empresarial d'Espanya.

Bryan Jesús va fitxar per la Selecció espanyola femenina el juny del 2022 com a part de l'equip d'assistents que havia de cuidar fins al més mínim detall que no els faltés res a les jugadores internacionals. La seva tasca va ser un dels protagonistes d'aquells dies previs a l'Eurocopa de l'any passat, tant que quan la Selecció va posar rumb a Anglaterra el van voler acomiadar amb un manteig i un agraïment inoblidable. La seva incorporació va aportar una sensibilitat especial a un grup que un any després ha acabat sent Campiones del Món.

La discapacitat no entén de barreres insuperables i Bryan Jesús, com les futbolistes d'aquesta generació única, també es va convertir en un referent social i un símbol d'integració que va arribar de la mà de la Fundació Once i el conveni que la RFEF hi va signar. Va ser la primera persona amb discapacitat intel·lectual integrada en una selecció nacional, va trencar barreres i la seva feina i exemple van donar pas perqupe poc després la RFEF fitxés Álex per formar part de l'elit del futbol espanyol.


La incorporació al mercat laboral de persones amb autisme

Álex, el primer semestre del 2023, va entrar a l'staff de la Selecció espanyola Sub-17. L'acord de la RFEF amb la Confederació Autisme Espanya va fer possible aquesta incorporació que tenia l'objectiu, a més de visibilitzar la integració laboral d'una persona amb autisme, demostrar que poden desenvolupar la seva feina al nivell més alt. Per això, de la Sub17 va saltar a la Sub21 i ara s'està preparant per saltar a la Selecció absoluta. Álex és un gran exemple de participació social i incorporació al mercat laboral de persones amb autisme.

Al vestidor de Luis de la Fuente l'esperen amb els braços oberts, tal com va fer Ferran Torres després del partit contra Geòrgia en què Espanya es va assegurar ser cap de sèrie per a l'Eurocopa d'Alemanya. El jugador internacional, després del partit, el va veure abans d'entrar als vestidors i li va fer una sentida abraçada, a més de regalar-li la samarreta poc després. Veient les cares de tots dos, quan tots dos comparteixin equip, ¿què aportarà Ferran a Álex i què Álex a Ferran en el futur? El benefici és mutu i el futbol –en aquest cas la Selecció espanyola– és un potent vehicle per visibilitzar-lo a tota la societat. Aquesta és la missió veritable del Departament d'Igualtat, Responsabilitat Social i Sostenibilitat de la Reial Federació Espanyola de Futbol.

Bryan i Álex són dues mostres més de com la Reial Federació Espanyola de Futbol continua amb la tasca de promoure la integració social de totes les persones, així com de donar visibilitat a diferents col·lectius i causes socials. Per això, en els partits de la Selecció espanyola dins del territori nacional s'habilita una Llotja 0 dedicada a una causa social. A més, aquesta llotja tan especial, de vegades, es prepara especialment amb sales de relaxació i insonoritzades perquè puguin gaudir del futbol els nens amb autisme. En aquesta línia d'acció, a l'octubre, els internacionals Álvaro Morata i Dani Carvajal van saltar al camp abans de disputar el partit contra Escòcia a La Cartuja de Sevilla amb uns cascos de cancel·lació de sorolls com els que fan servir els nens amb autisme.

I això és només el principi. Des de la creació el 2022 del Departament de Responsabilitat Social i Sostenibilitat, la Reial Federació Espanyola de Futbol, d'acord amb el camí iniciat a través de la UEFA, va reforçar la seva aposta per ser referent social des del món de l'esport i per canalitzar el poder i l’abast del futbol per crear impacte a la societat. Fruit d'això són les polítiques i les accions que s'han desenvolupat a la casa del futbol espanyol des d'aleshores.

Álvaro Morata visibilitzant l'autisme
Álvaro Morata visibilitzant l'autisme - (RFEF)
Llotja 0
Llotja 0 - (RFEF)
Llotja 0
Llotja 0 - (RFEF)
Llotja 0
Llotja 0 - (RFEF)
Llotja 0
Llotja 0 - (RFEF)

Fent un pas més i dins l'àrea de responsabilitat, s'acaba d'incloure una àrea específica d'Igualtat per continuar creixent com a referents socials en la lluita contra les desigualtats i en favor de la integració, la inclusió i els drets de les persones sense importar-ne la procedència , sexe, raça, nacionalitat o condició social.