Màxim nivell.
Màxim nivell

Les claus que converteixen la RFEF 
en el referent tecnològic del futbol (i ofereixen nous recursos econòmics)

Scroll down.
  • Text: Manuel Nieto
  • 17 novembre 2022

La Federació Espanyola de Futbol s'ha convertit en líder d'un canvi de model en apostar per la innovació i la transformació digital, cosa que dona els seus fruits en valor de marca, imatge i recursos econòmics.

Un dels principals motius pels quals la RFEF ha triplicat els ingressos en només quatre anys -de 163 milions a 406 milions- és per la seva capacitat per generar valor en tots els àmbits: generar valor en la institució, en les seleccions i competicions que organitza i en tot el futbol espanyol. El segell de la Federació espanyola de futbol ara és més atractiu que mai i això és obra d'un departament de màrqueting que s'ha convertit en model per a altres federacions internacionals per la seva capacitat de generar recursos econòmics i per la seva visió de futur apostant per la innovació i la tecnologia.

Aquesta és la pregunta per on comença tot: per què una empresa vol unir-se a la RFEF? “Els patrocinadors que aposten per la Federació estan interessats a associar la seva marca a l'escut de la RFEF i de la Selecció, a la imatge que tenim –marca España- i, també, als nostres jugadors. Especialment a aquesta generació que són joves però ja són estrelles mundials consagrades. Són un gran reclam a nivell de màrqueting i comunicació”, explica Rubén Rivera, director de màrqueting de la RFEF. En aquest sentit, “els jugadors sempre estan disponibles i encantats de participar en allò que proposen les marques perquè entenen que, humilment, és una cosa bona per a la RFEF, la Selecció i les seleccions de categories inferiors que és d'on procedeixen”. Aquesta predisposició dels esportistes és clau per entendre millor per què tota aquesta maquinària de màrqueting funciona de manera tan eficaç.

Els tres tipus d’associacions amb la RFEF

La RFEF té actualment més d'una vintena d'esponsoritzacions que es divideixen en socis-patrocinadors, patrocinadors i col·laboradors. Alhora, la naturalesa de les companyies que busquen associar-se al transatlàntic de la Federació es diferencien en:

  • · Companyies marca España que entenen que la RFEF treballa al seu mateix territori i són ambaixadors del país allà on va i s'associen buscant amplificar el missatge.

  • · Empreses que volen donar-se a conèixer a Espanya (siguin nacionals o internacionals) i s'uneixen per l'aparador únic que suposa la RFEF: els partits de la Selecció s'emeten sempre a la televisió en obert (per RTVE fins, almenys, 2024) i estan històricament al top 5 dels programes amb més audiència televisiva de l'any.

  • · Organitzacions tecnològiques que treballen en innovació i que estan interessades en el futbol espanyol com a aparador i símbol d'excel·lència i per donar a conèixer els seus productes mitjançant les campanyes de màrqueting i comunicació.

És aquest últim el sector que més creix, tal com assegura Rivera: “Cada dia més, pensem que les companyies de tecnologia que tenen recursos i estan arribant al mercat, comparteixen el mateix públic objectiu que el del futbol i les tecnològiques són les que ocuparan les posicions de soci patrocinador o patrocinador de la Federació i de la Selecció de forma molt immediata. A curt o mitjà termini, la suma de totes les tecnològiques serà un dels pilars més importants dels patrocinadors de la RFEF”.

Allò del futur ja és aquí es compleix en aquest tipus d'associacions perquè en el cas de la RFEF, “les marques, des de fa uns cinc anys, cada vegada aposten més per campanyes digitals i redueixen la seva presència en altres mitjans tradicionals”, comenta Rivera. La televisió, per exemple, és el mitjà més car i moltes companyies saben que aquí no impactaran el seu públic objectiu (jove), que està en línia. S'estimen més apostar per campanyes digitals, que estan molt segmentades i arriben al públic desitjat de manera directa. “No hi ha ni una sola marca, de les que estan associades a la RFEF, que no treballi en campanyes de màrqueting i comunicació digitals. Aquest és el present i és el futur”, recalca el director de màrqueting de la RFEF.

Els nou tentacles tecnològics de la RFEF

Per comprendre millor en quin grau de desenvolupament tecnològic està la RFEF i la seva aposta per la innovació, repassarem les nou companyies tecnològiques associades a la Federació i que la fan ser referent per a moltes altres federacions de tot el món:

  1. Finetwork (Espanya): soci patrocinador de les Seleccions Absolutes masculina i femenina i de la Copa del Rei i proveïdor de serveis de tecnologia, fibra i mòbil.

  2. · 3D Factory (Corea del Sud): soci patrocinador de la RFEF líder en el sector de metavers.

  3. · Bit2Me (Espanya): assessorament global i formació en el ecosistema web3: ‘blockchain, fan token’, cripto, NFT, metavers…

  4. · RealFevr (Portugal): creació i comercialització dels clips de vídeo NFT de Copa del Rei.

  5. · Wise (Espanya): soci tecnològic responsable de la nova app de la RFEF anomenada MÁS, primera app d'aquestes característiques al món posada en marxa amb tecnologia ‘blockchain’.

  6. · Perception Face (Espanya & EUA): ): proposa actualment col·leccions NFT TOP i han aconseguit SOLD OUT en la Col·lecció Nft que han llançat amb David Bisbal en ocasió al seu concert de celebració de 20 anys de carrera professional. El vocalista també col·labora en la causa benèfica de la Col·lecció Nft de Musa llançada per la RFEF, Juegaterapia i Perception Face.

  7. · OARO (Espanya & Canadà): empresa amb què la RFEF va llançar els primers NFT a l'Euro 2021 i amb els quals es van gestionar algunes entrades de la Selecció utilitzant tecnologia ‘blockchain’ (tecnologia que permet una total traçabilitat i impedeix la revenda).

  8. · Wimu (Espanya): empresa de tecnologia espanyola que permet a través d'un dispositiu ‘wearable’ obtenir i analitzar dades del rendiment físic dels jugadors de les nostres seleccions i àrbitres.

  9. · SORARE: companyia francesa que desenvolupa el ‘fantasy game’ de la Selecció espanyola en format NFT.

Tenir aquesta quantitat -i qualitat- de ‘partners’ tecnològics parteix del pensament inicial de posicionar la RFEF com una institució innovadora a la recerca de talent i usuaris per tot el món. En aquest procés, vincular el seu escut al d'empreses tecnològiques ha propiciat millores en el funcionament de la institució i l'obtenció de nous recursos econòmics, cosa que ha comportat “un model que resulta virtuós. Al final, altres federacions internacionals veuen que som una referència per a ells -perquè no s'han atrevit o no han sabut fer aquest pas- i per això resultem pioners”, conclou Rivera.

Aquest procés continu dins de la RFEF respon a l'objectiu de liderar el present i al departament de màrqueting tenen clar que això passa per endinsar-se en el futur. Metavers, cripto, ‘blockchain’, NFT… termes del dia a dia d'una Federació que no només aposta pels joves a la gespa, també a fora.