Escalada
0
Carregant...
Mantenir
Esperar
Veure

5 febrer

Alberto Ginés en camí als JJOO París 2024

La paret més alta d'Alberto Ginés: com el primer or olímpic d'escalada busca un lloc a París 2024

Darrere del primer or olímpic de la història en escalada esportiva hi ha hagut moments dolços, però també situacions difícils de gestionar que han canviat Alberto Ginés.

Alberto Ginés (Càceres, 23 d'octubre del 2002) fa gairebé quatre anys que s'enfila per la paret més alta de la seva vida. Una que ni ell ni el seu entorn van veure arribar i per a la qual no s’havia entrenat. Ser el primer or olímpic de la història en escalada esportiva, amb només 18 anys, ha estat el repte més gran de qui va amb peus de gat pràcticament des que va començar caminar. Avui, Alberto està culminant aquesta ascensió i té una oportunitat més: el Preolímpic que es disputarà entre Xangai i Budapest. Si al final d'aquestes dues cites la classificació el situa entre els 12 primers, serà als Jocs de París 2024.

Des de fora, segurament sorprengui que a uns mesos que arrenqui la cita olímpica, el campió no estigui classificat. Per a Alberto, la seva família, la Federació Espanyola de Muntanya i Escalada (FEDME) i per al seu entrenador, té una “senzilla” explicació: la complexa adaptació a la seva nova vida. “Tot el que ha comportat el primer or olímpic de la història ha descentrat molt a tothom i el desafiament més gran per a Alberto és haver-ho aconseguit amb 18 anys. Els seus pares i el seu entorn han tingut un paper fonamental –especialment el seu entrenador, David Maciàper superar lesions, moments durs i sense resultats”, explica el president de la FEDME, Alberto Ayora.

I és que, recordant aquells dies de Tòquio 2020, “em van saltar les llàgrimes perquè havia aconseguit l'objectiu en què feia tres o quatre anys que treballava, algunes persones hi passen molts més anys, però per a mi va ser un gran percentatge d'anys! Vaig arribar a la final i vaig guanyar, sense més ni més. Va ser tot inesperat, jo no m'ho podia creure, en David tampoc, cap dels dos no vam reaccionar”, va assenyalar en una entrevista recent per a Red Bull, un dels seus principals patrocinadors. D'aquella eufòria va tocar baixar-ne. “Hi va haver una mica de buit durant uns mesos. Què faig ara? Com reenfoco la meva vida si he aconseguit el següent objectiu de la meva vida?”.

Alberto Ginés en competició.

En tot aquest procés, a més de la família i el seu entrenador, ha estat important la figura del psicòleg. És el que el va ajudar a reconduir la seva nova vida, la que s'havia omplert d'actes mediàtics, felicitacions, esdeveniments amb patrocinadors i, sobretot, escalar amb una pesada motxilla plena d'or. El que ha pesat més és treballar amb aquesta pressió de ser la referència i, el que hem dit, tot amb 18 anys”, recalca Ayora. Afortunadament per a ell, malgrat la sacsejada emocional, estava emparat per excel·lents suports tant en la seva família com en el seu entrenador, David, que sempre diu: “Celebracions menys eufòriques, derrotes menys traumàtiques”.

"L’Alberto ja no és l'Alberto anterior, sinó que ara té la pressió d'un or olímpic, tothom n’espera molt, i hi ha feina a fer per classificar-se, que al final és la primera barrera important que hem de passar", va reconèixer Macià en una entrevista al canal Olympics sobre el seu avantatjat alumne. Tot i això, Alberto també va tocar fons als Europeus de Berna 2021 i això va ser un tornar a començar a dos mesos dels Jocs. Ara sembla una situació similar, encara que amb 'un altre' Alberto, un que ha revolucionat l'escalada al seu país.

Un mite i referència per als més petits

De tot aquest aprenentatge, el seu entorn en destaca que el que li dona més il·lusió i força és que hi hagi nens i nenes a tot Espanya que vulguin ser com ell. És una referència, un mite, icona per als més petits. A la Federació Espanyola han hagut de multiplicar-se per ocupar-se de la demanda de nous escaladors presents en alta competició i des de l'or d'Alberto ha crescut pràcticament un 10% el nombre de llicències de Muntanya i Escalada a Espanya, fins a 290.000, sent la quarta federació amb més llicències i un dels esports que formen part del 'big five' nacional -al costat del futbol, bàsquet, caça i golf-.

Alberto té 21 anys, en fa 18 que escala i un tatuatge -'sic paris magna'-, que li recorda que “la grandesa ve dels petits començaments”. El seu lema és “surt a competir com si et fos igual i disfruta”, i així és com afronta el seu dia a dia. Del llarg termini no li agrada parlar-ne, encara que tingui en ment llicenciar-se en fisioteràpia, millorar el seu anglès i construir una acadèmia d'escalada per a nens. En aquest cas, el futur estaria assegurat perquè Alberto Ginés no només és una referència mentre està penjat en una paret, també ho és quan té els dos peus a terra. És així com està acabant d'escalar la paret més alta de la seva vida.

Alberto Ginés a París.

“Surt a competir com si et fos igual i disfruta”

Alberto Ginés.