Escalada
0
carregant...
Mantenir
Esperar
Veure

5 febrer

L'escalada com a teràpia esportiva

Tots els beneficis per a la salut mental que els científics estudien

L'escalada és un esport de moda no només perquè és una activitat física completa, sinó per tots els beneficis que reporta des de l'aspecte mental.

¿Què té l'esport de l'escalada perquè s'hagi construït un rocòdrom en hospitals d'Alemanya, EUA, Àustria... O hagi estat protagonista d'estudis científics a la Universitat d'Arizona (EUA) i la Universitat d'Erlanger-Nuremberg (Alemanya) i emprat com a mètode terapèutic al parc sanitari de Sant Joan de Déu a Barcelona? Al Regne Unit, el servei nacional de salut pública, l'NHS, destaca l'escalada com una activitat beneficiosa tant per a la salut física com per a la mental. De fet, el que més ha cridat l'atenció a la comunitat científica és el benefici psicològic que s'obté amb la pràctica. L'escalada és un esport de moda, també a Espanya, i a la diversió que suposa superar dificultats l'acompanya una sensació inevitable d'èxit i creixement personal que afecta positivament la salut mental. L'escalada és més que pujar una paret, és una metàfora psicològica de si mateixa.

La escalada es un desestresante natural.

“Dos segons després de començar ja tens la teva primera sensació d'èxit només fent el primer pas”. Alexis Zajetz és el psicoterapeuta de l'Institut d'Escalada Terapèutica de Thalgau (Àustria) i en unes declaracions a la pàgina especialitzada UK Climbing va resumir el poder motivador que té l'escalada. Un pas més, una mà més: superació. Cadascú és protagonista d'escollir el seu propi nivell per elevar-lo i progressar, amb els beneficis que això comporta. A Thalgau, des del 2005 està en funcionament l'institut terapèutic esmentat amb resultats satisfactoris.

L'escalada és ‘mindfulness’ que connecta directament el cervell amb l'instint de supervivència ja que aquest percep que un error pot comportar una caiguda fatal (més enllà que es vagi encordat, amb casc...). T'obliga a centrar-te en el moment present. No permet a la teva ment pensar en les coses que t'estan passant a la vida, t'has de concentrar a no caure”, explica sobre la capacitat terapèutica de l'escalada Eva María Stelzer, directora de l'estudi juntament amb Katharina Luttenberger, en declaracions al medi científic 'Science Daily' dins de l'article 'Rock climbing envisioned as new treatment for depression'.

Hi ha tants nivells de dificultat com es vulgui imaginar i l'escalada és un esport apte tant per al professional com per als nens petits o persones amb alguna discapacitat física o mental. Cadascú ha de resoldre el problema que la paret li planteja. "Una ruta d'escalada és com un puzle que requereix paciència, planificació i anàlisi per ser completat", assenyala l'NHS a la seva pàgina web, de manera que el cervell comença a 'treballar' abans de posar un peu o mà a la paret.

La millora també en persones amb discapacitat mental

En el cas de persones amb una discapacitat mental, el 2017 es va publicar un estudi a la revista científica nord-americana de National Library of Medicine en què es va provar que l'escalada era bona per aconseguir que nens amb paràlisi cerebral fossin físicament actius. L'article desenvolupava la millora en la sincronització entre l'escorça cerebral i els músculs amb les seves conseqüències beneficioses per a la vida diària d'aquests nens.

L'escalada, com qualsevol altre esport, evita l'aïllament social i millora les relacions socials i l'autoestima. En això es van basar des de l'associació suïssa ClimbAID quan van decidir engegar aquest projecte destinat a comunitats desafavorides al seu país. També es van establir al Líban i a Grècia, on van intentar ajudar amb el seu dia a dia 140 nens refugiats.

La psicòloga Maria Luisa Algarrada, va descriure en un article a la revista ‘Desnivel’ que “l'escalada ens ajuda a conèixer-nos millor, i a desenvolupar noves habilitats i capacitats personals. L'escalada ens confronta amb nosaltres mateixos [...] ens posa al límit, ens demana sortir de les nostres zones de confort, estar alerta i desperts […]. Fa que saltin els ressorts de les nostres pors i inseguretats. Ens ofereix la possibilitat d'aprendre a desenvolupar noves competències i explorar aspectes de nosaltres mateixos encara per descobrir”.

En definitiva, l'escalada convida qualsevol individu a superar els seus propis límits -siguin quines siguin les seves circumstàncies personals-, a conèixer-se millor, confiar més en un mateix i créixer. És un esport molt complet i no només en el pla físic sinó en el mental.

Una bona sessió d'escalada ajuda a millorar l'estat mental.

“Dos segons després de començar ja tens la teva primera sensació d'èxit sol amb fer el primer pas”

Alexis Zajetz, psicoterapeuta de l'Institut d'Escalada Terapèutica de Thalgau (Àustria)