Erasmus, créixer a nivell personal i professional :: Prensa Ibérica per Banco Santander
M

aría Alonso va fer les maletes el setembre del 2019 i es va embarcar en una de les aventures més especials de la seva vida: l'Erasmus. París va ser el destí escollit per aquesta estudiant del doble grau de Dret i Administració i Direcció d'Empreses (ADE) a la Universitat Francisco de Vitoria (UFV). "Durant el primer quadrimestre vaig estudiar a la Universitat Paris Dauphine, i els últims mesos vaig tenir l'oportunitat de fer pràctiques al Consolat General d'Espanya de la capital francesa", explica Alonso.


A més d’envoltar-se de nous amics i companys, durant els mesos que va durar el programa, la jove va comptar amb el suport de la beca Erasmus que atorga la Unió Europea (UE) i de la Beca Santander Erasmus. De fet, Alonso forma part de la primera edició d'estudiants a rebre aquest nou pla d'ajudes que convoca l'entitat bancària des de fa dos anys.

A finals del 2018, Banco Santander les va llançar amb l'objectiu de seguir apostant pel progrés acadèmic a través de la internacionalització, la igualtat d'oportunitats, la inclusió i el reconeixement de l'excel·lència acadèmica. En total, aquest programa d'ajudes va beneficiar més de 5.000 joves de 70 universitats diferents, que també van rebre una orientació laboral abans, durant i després de la seva estada a l'estranger.

Presentació de les beques

Des que va començar els seus estudis, Alonso ja tenia clar que volia anar-se'n d'Erasmus: "era una oportunitat que sabia que havia d'aprofitar". L’estudiant també era conscient que el fet de viure fora suposa unes despeses addicionals. És per això que, tal com confessa, "sempre estava pendent de la plataforma del Banco Santander, a través de la qual concedeixen diverses beques". Aquesta vegada, a l'ésser una convocatòria nova, Alonso va conèixer aquest ajut a través de la seva universitat.

Després de rebre l'aprovació de la beca, María Alonso va ser seleccionada per representar tots els estudiants beneficiaris de les beques Erasmus del banc en un acte que es va celebrar al juny i que va ser presidit per la presidenta de l'entitat Ana Botín. Juntament amb uns altres quatre companys, la jove va participar en un col·loqui en el qual, tal com explica, "vam presentar tot el programa als rectors de les universitats adscrites a Banco Santander i a tots els alumnes que en van ser beneficiaris". A més, durant l'esdeveniment també "es van dur a terme unes jornades orientatives sobre com desenvolupar-se en l'Erasmus i ens van donar alguns consells", assegura Alonso.

Principals avantatges

María Alonso és una de les més de nou milions de persones que, des del 1987, han gaudit de la possibilitat d'estudiar en una altra universitat europea a través del programa Erasmus amb l'objectiu de potenciar la seva formació i impulsar les seves perspectives laborals i desenvolupament personal. A Espanya, cada any s'adjudiquen més de 56.000 mobilitats internacionals per a estudiants d'Educació Superior, tant per a estudis com per a pràctiques a l'estranger. De fet, és el tercer país més emissor d'estudiants del programa de mobilitat Erasmus, després de França i Alemanya, i el primer receptor de joves que provenen d'altres centres europeus.

La decisió de realitzar aquest programa pot repercutir notòriament en la vida professional dels joves. Així ho confirma un informe de la Comissió Europea, publicat al 2019, que assegura que el 70% dels estudiants Erasmus tornen amb més possibilitats de trobar una sortida laboral. El document, que es basa en 77.000 enquestes, assenyala que gairebé el 80% dels estudiants que han fet aquest programa troben feina en menys de tres mesos després d'haver acabat els seus estudis, quatre punts més que en els casos dels universitaris que no surten de país.

Tal com ho veu Alonso, "actualment estudiar en un altre país és un requisit gairebé indispensable perquè la recerca de feina és cada vegada més exigent". Aquesta experiència li ha servit a la jove per obrir-se al món i aprendre d'altres cultures: "vivim en un món cada vegada més globalitzat, en què els contactes amb l'exterior no es poden evitar, per això és important aprendre a desenvolupar-te, a gestionar les relacions i a entendre l'altre".

Després de la declaració de l'estat d'alarma per la pandèmia de coronavirus, Alonso va haver de tornar a Madrid. No obstant això, l'estudiant té clar que vol seguir explorant el món i no descarta poder estar dos o tres anys fora. "Em plantejo anar-me'n a algun país asiàtic i, fins i tot, tornar a París", destaca Alonso.

Tercera edició

Aquest any, l'entitat ha convocat la tercera edició del programa de Beques Santander Erasmus. El 10 de desembre passat, el ministre d'Universitats, Manuel Castells, el president de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (Crue) i la presidenta de l'entitat, Ana Botín, van segellar, durant la presentació de l'informe "Universitat espanyola enfront de la pandèmia", una nova col·laboració per a la celebració de la tercera edició d'aquest programa d'ajudes a estudiants.

Aquesta nova edició comptarà amb un finançament d’1,3 milions d'euros per a la concessió de 2.152 beques de 2.000 i 500 euros a joves que vulguin cursar els seus estudis en un centre educatiu dins de la Unió Europea i realitzar pràctiques professionals internacionals. Tots aquells joves que vulguin completar la seva inscripció podran fer-ho mitjançant www.becas-santander.com fins al 15 de març del 2021. Tal com va recalcar Botín durant l'acte, la inversió en educació permet "avançar cap a un model més productiu, obert, inclusiu i sostenible, basat en el coneixement i el talent".

Amb aquestes beques, Santander segueix apostant per la internacionalització en l'educació i pel progrés dels estudiants, donant suport especialment a aquells que es troben en situació de vulnerabilitat.