Aprofitar els recursos

Aprofitar els recursos

もったいない

Els 10 camins

Mottainai: Aquesta és la raó per la qual els japonesos no deixen ni un gra d'arròs al bol

La societat japonesa és reconeguda per diversos principis, filosofies i tradicions que regeixen el comportament dels seus ciutadans i els ajuden a viure millor. L'aprofitament dels recursos n'és un. És el que anomenen “Mottainai”.

Mottainai no és només una paraula, és un pensament molt arrelat en la societat japonesa i que beu del budisme i del sintoisme.

Si es tradueix al peu de la lletra, es podria dir que Mottainai és el “penediment per desaprofitar”. I això pot passar referint-nos a alguna cosa material, com els residus, o abstracte, com el temps o algun talent.

Mottainai

Redueix, reutilitza, recicla i respecta

A partir del segle XXI, aquesta filosofia d´aprofitar al màxim els nostres recursos s´ha estès vinculada a la petjada ecològica que generem. Wangari Maathai, guardonada el 2004 amb el Premi Nobel de la Pau, va popularitzar l'expressió atorgant-li una connexió amb les tres R: “redueix, reutilitza, recicla”. A la qual se n'hi afegiria una de quarta: “respecta”.

I és que al Japó reciclar ha esdevingut un autèntic art. Tant que, en algunes ciutats, com Kamikatsu, hi ha fins a 45 categories d'escombraries i el seu maneig és rigorós, com explica Masaki Ishiguro a la seva obra “25 hàbits japonesos per viure millor”. La seva política d'abocament zero els ha portat a reduir el malbaratament al mínim i ser referent de sostenibilitat per al món.

“Reduce, reutiliza, recicla”

Wangari Maathai

“Redueix, reutilitza, recicla, respecta”
Wangari Maathai.

L'origen del terme

Però l'origen del Mottainai cal buscar-lo més enrere, a l'antiga ciutat de Tòquio durant el període Edo dels samurais (1603-1868). En aquesta època, els quimonos havien d'utilitzar-se entre 10 i 20 anys, cosa que obligava a reparar-los una i altra vegada. Quan ja no podies portar-los més, n’havies de fer draps. I quan ja no poguessis netejar-hi, els podies fer servir per encendre el foc per cuinar. Les cendres tampoc es desaprofiaven, sinó que s'usaven en la neteja dels plats. Les fams al llarg de la seva història i el flagell de II Guerra Mundial, que va accentuar la falta de recursos, van fer que aquest esperit Mottainai arrelés encara més entre la població i assolís pràcticament totes les esferes de la vida. Encara avui dia, els vells quimonos es converteixen en bonics accessoris com sandàlies de tela, carteres o portapalets.

Cómo aplicarlo en tu vida

Aprofitar per assolir les metes

Els japonesos creuen fermament que l'ús eficient dels béns tangibles i intangibles és fonamental per assolir les metes. Per això, és vital valorar el que es té, tenir cura de les possessions, fer-ne un ús racional i no desaprofitar res. Al crit de Mottainai! (quin malbaratament!), es pot sentir algú lamentar-se per un àpat que s'ha llençat, una cosa que s'havia fet amb una finalitat i no s'ha utilitzat, o un espai que no s'ha omplert amb eficiència. També davant la pèrdua de temps o el malbaratament de talent, energia i recursos en una empresa o factoria.

Les organitzacions nipones estan dissenyades per racionalitzar la seva capacitat, optimitzar les operacions i obtenir millors resultats. Per alguna cosa figuren entre les més competitives del món. Nissan n'és un bon exemple. A l'ADN del fabricant d'automòbils japonès hi ha aprofitar els avenços tecnològics i innovar constantment per assolir tot el seu potencial, respondre a les transformacions sense precedents en la mobilitat i millorar la vida de les persones. En aquest full de ruta no hi ha espai per al malbaratament, per al Mottainai. Amb el pas dels anys i servint-se del seu ‘know-how’ i de tots els recursos al seu abast, l'empresa ha aconseguit posicionar-se i desenvolupar alternatives disruptives, com ara la tecnologia e-POWER.

Aquesta tecnologia, exclusiva de la marca japonesa, combina un motor elèctric per moure les rodes i un motor de benzina per carregar la bateria. Funciona de manera semblant a un cotxe elèctric, reduint emissions i despeses de funcionament. Però, com que no has d'endollar el vehicle, els teus hàbits de conducció no canvien.

Reinventar la movilidad

Reinventar la movilidad

Separador

E-POWER ja disponible en els nous Nissan Qashqai i Nissan X-Trail suposa un abans i un després per a aquests vehicles, referents en el segment ‘crossover’. A més, tots dos estan equipats amb una altra innovació de Nissan, el sistema e-Pedal, que permet controlar el moviment de l'automòbil usant només el pedal de l'accelerador. Res de tot això no hauria estat possible sense el compromís amb la filosofia Mottainai, és a dir, sense aprofitar els recursos, el talent, el coneixement, la tecnologia i l'experiència acumulats al llarg de la seva història.

Mottainai és la palanca que consolida la innovació, la millora i el creixement d'una companyia com Nissan. Mottainai és la filosofia que encoratja als japonesos, des de petits, a no deixar ni un gra d'arròs en el plat o a separar minuciosament els seus residus en benefici propi i del planeta.

Però les pràctiques que s'integren en l'esperit Mottainai poden ser adoptades per qualsevol persona. Potser són l'ajuda que necessites per aprendre a respectar, apreciar i aprofitar els recursos valuosos de la teva vida quotidiana i, així, et sigui més fàcil assolir els teus objectius.

REFLEXIÓ