Hala Alba! Força Asensio! El Mundial marca un parèntesi en la rivalitat de LaLiga

Hala Alba! Força Asensio! El Mundial marca un parèntesi en la rivalitat de LaLiga

Novembre 2022

Text: Eduard Palomares / Gràfic: Adolfo Alonso


Disputar la Copa del Món enmig de la temporada de lliga requereix que els futbolistes s'adaptin a nous companys i estils de joc. I, per als aficionats, suposa animar jugadors que fins ara formaven part de l'equip rival. Parlem amb els exfutbolistes Morientes i Amor, i amb quatre seguidors de diferents seleccions perquè ens expliquin com estan vivint aquest Mundial celebrat a la tardor.

Fins fa poc, associàvem el Mundial de futbol a la proximitat de l'estiu, als primers banys al mar, a lluir la samarreta de màniga curta de la nostra selecció preferida i a un sol que no s'amagava fins a l'hora de sopar. Tot i això, res no es pot donar per suposat, i ara la Copa del Món de Qatar s'està disputant en plena tardor i, el més important, amb LaLiga Santander en 'stand by' fins al 29 de desembre. Una situació excepcional que genera noves sensacions per a tothom, tant jugadors com aficionats, que s'han hagut de readaptar en temps rècord a nous afectes, rivalitats, estils i objectius.


La majoria de jugadors estan arribant amb les cames més fresques, per això s'està veient un futbol més dinàmic i intens. LaLiga Santander ha repartit 83 futbolistes entre les seleccions presents a Qatar (un menys dels esperats a causa de la baixa del madridista Karim Benzema), als quals se n’hi ha de sumar 3 més de LaLiga SmartBank. I això és una prova evident que LaLiga és molt present al Mundial a través dels seus futbolistes més internacionals, convertint-se en un fan més d'un esdeveniment únic i emocionant que mou milions de persones. Perquè amb LaLiga, el Mundial és més Mundial.

Los jugadores de LaLiga en la Selección.
Rivales en LaLiga, compañeros en el Mundo.

Els Mundials o els Europeus se solien encarar amb els deures ja fets; ara tot està per decidir en les competicions domèstiques, així que és no tan senzill prémer el botó de ‘reset’. ¿Potser per això es van produir grans sorpreses en la primera jornada, com les derrotes d'Argentina i Alemanya? És difícil de dir, el que és clar és que és un factor a tenir en compte. ¿Com s'han hagut d'adaptar els jugadors de LaLiga per fer front a una competició tan important i, sobretot, oblidar les rivalitats de lliga per conjuntar-se amb els seus nous companys? Responen dues veus tan autoritzades com l'exmadridista Fernando Morientes i l'exbarcelonista Guillermo Amor que, al Mundial de França del 1998, van deixar enrere la rivalitat per compartir vestidor a la Selecció.


Per això, des de l’experiència, asseguren que els futbolistes saben separar molt bé entre dues competicions, i més quan es tracta d’una Copa del Món (per més excepcional que sigui la seva data). “A nivell mental, els jugadors d’alt nivell estan acostumats a canviar de xip, és més fàcil del que sembla des de fora. A més, són perfectament conscients que el Mundial és el millor aparador futbolístic del planeta. I quant a la rivalitat de LaLiga, en arribar a la Selecció te n'oblides, perquè t'uneix un objectiu comú amb els teus companys”, apunta Morientes. Una cosa amb què concorda plenament Amor: “Un Mundial és un gran espectacle i poder-hi participar amb el teu país és una de les il·lusions i alegries més grans que pot tenir un futbolista. De motivació i ganes no en falten”.

La importància de fer grup

De vegades, però, no tot és qüestió d'estar motivat, sinó de saber canviar tota una sèrie de paràmetres que són molt clars a LaLiga i que, de cop i volta, es trastoquen. No només l'estil de joc, sinó el rol del jugador a l'equip o el que l'entrenador n'espera. Per a l'excentrecampista blaugrana, tampoc no representa un problema actualment: “El jugador sol tenir la capacitat d'adaptar-se a un altre sistema, companys, entrenador, competició en poc temps i sense problemes. I més ara, que hi ha molts més partits internacionals durant tota la temporada, i per això és més fàcil anar tots a una”. Això sí, considera vital “crear un bon ambient de treball i treballar amb professionals que et generin molta confiança tant dins com fora del camp”.

Fernando Morientes celebra un gol con el Real Madrid en presencia de Raúl González.
Fernando Morientes celebra un gol amb el Reial Madrid en presència de Raúl González.

Aquest és un punt que Fernando Morientes també considera fonamental: “Formar un bon grup és clau perquè arribin els bons resultats”. ¿I com s'aconsegueix, amb algun tipus de treball específic als entrenaments? L'exdavanter creu que, en aquest cas, el que més suma és el que passa fora de la gespa: “Per mi la concentració és el més important, perquè passes 24 hores amb els teus companys i és allà on es forma el grup. És a dir, en els dinars i sopars, el temps lliure, les feines de grup… Crec molt en el dia a dia i que com més temps passis amb els teus companys, millor. Els jugadors de la selecció actual fa temps que juguen junts i crec que Luis Enrique ha sabut formar un bloc homogeni”. L'arrencada prometedora de la Roja, amb la contundent victòria contra Costa Rica i l'empat davant d'Alemanya, confirma aquesta sensació.


De tota manera, ¿de veritat que els escuts que es defensen a LaLiga no pesen una mica en passar a la Selecció? Morientes i Amor van coincidir en un moment en què el conjunt nacional estava format majoritàriament per jugadors del Reial Madrid i FC Barcelona, amb futbolistes amb tant de pes com Fernando Hierro i Raúl González, pel costat blanc, i Luis Enrique o Miquel Àngel Nadal, pel blaugrana. “És més senzill del que sembla des de fora. En pocs dies ja t'has oblidat de la rivalitat i et converteixes en un grup. A més, saps que quan ets a la Selecció comparteixes vestuari amb els millors i t’és igual l'equip de procedència de cadascú”, defensa Morientes. I Amor remata: “A la Selecció passes de ser rival a company. Si competeixes és per guanyar-te el lloc, i això és bo, perquè fa que pugi el nivell dels jugadors en tots els sentits”.

Guillermo Amor, en un partido contra el Real Madrid en los años 90 - Foto: Antoni Campañà.
Guillermo Amor, en un partit contra el Reial Madrid a mitjans dels anys 90 - Foto: Antoni Campañà.

La Roja va per bon camí per classificar-se per a la segona fase del Mundial de Qatar (li val un empat contra el Japó) i això ha estat gràcies al fet que el seleccionador ha sabut formar un grup compacte i amb una idea de joc comuna. “Em fa la sensació que tots els jugadors de la Selecció sumen i que Luis Enrique ha sabut acoblar bé l'equip”, comenta Fernando Morientes, que no creu que la joventut del conjunt nacional pugui pesar en les fases següents: “Encara que sigui el primer Mundial per a molts, la concentració i la motivació serà màxima. Jo preferia jugar partits amb pressió abans que aquells en què no t'hi jugaves res”. Per tot això, l'exdavanter no dubta a donar el pronòstic: “Hem començat bé i això és molt important. Soc optimista i crec que arribarem a la final”.

La readaptació dels aficionats

Si per als jugadors resulta fàcil dur a terme aquest parèntesi mundialista enmig de LaLiga, què passa amb els aficionats, ¿es poden oblidar sense problemes dels colors per passar a animar jugadors que fins fa poc estaven defensant la samarreta de l'equip rival? Per respondre aquesta pregunta, res millor que preguntar-ho a seguidors del Barça i del Madrid repartits per diferents llocs del món i que, en aquest Mundial de Qatar, estan donant suport a diferents seleccions. Aquest n’és el resultat:

“Animo Gavi com el que més”

José Parra, madridista a Barcelona.

Quan vius a Sant Boi de Llobregat (Barcelona) i ets del Reial Madrid, els partits d’ElClásico es viuen de manera més intensa. I encara més quan tota la teva família és del Barça. És el cas de José Parra, analista televisiu, que malgrat aquesta motxilla no té cap objecció a animar els set jugadors blaugranes que formen part de La Roja, de Busquets a Gavi. “No és cap problema, al contrari. Amb un dels meus germans ens picàvem molt durant LaLiga, però a nivell futbolístic hi havia una cosa que ens unia a tots: la Selecció. Per això crec que visc amb tanta passió els partits d'Espanya, perquè era especial per a tota la família”.

Gavi dispara a portería durante el encuentro que enfrentó al FC Barcelona con el Real Club Celta de Vigo - Foto: LaLiga.
Gavi xuta a porteria en el partit que el FC Barcelona va disputar amb el Real Celta de Vigo - Foto: LaLiga.

A més, confessa sense rubor algunes 'contradiccions' per a un madridista que, no obstant, reflecteixen molt bé la grandesa del futbol. “Crec que el gol que més he celebrat a la meva vida és la rematada de cap de Carles Puyol a la semifinal contra Alemanya del Mundial del 2010”. I també assegura que és molt de Luis Enrique… Això sí, quan torni LaLiga tot tornarà a la normalitat, a aquesta rivalitat que converteix ElClásico en una cosa única. “Però si pot ser amb una altra Copa del Món a la vitrina, millor!”, remata.


“Valverde és uruguaià per sobre de tot”

Sarita Figueras, barcelonista a Montevideo.


Els pares de Sarita Figueras, un català i una argentina, es van conèixer al Casal Català de Montevideo i, és clar, això ha tingut una forta incidència en els seus gustos futbolístics. “Des de petita ja seguia el Barça i el 2008 vaig ajudar a fundar la Penya Barcelonista de Montevideo, on seguim els partits en directe. Quan el FC Barcelona va fitxar Luis Suárez, la penya va experimentar un boom”, rememora. Ara se segueix amb atenció Ronald Araújo, però és cert que a l'Uruguai s'està produint un cert canvi de tendència amb l'explosió de Fede Valverde al Reial Madrid. “Els nois ara porten la seva samarreta”, comenta Sarita, que va ser futbolista durant 10 anys i va arribar a ser capitana de la selecció uruguaiana femenina.

Fede Valverde durante un partido en el Santiago Bernabéu - Foto: LaLiga.
Fede Valverde durant un partit al Santiago Bernabéu - Foto: LaLiga.

Amb el Mundial de Qatar, això sí, no importa cap més color que el blau cel. “Visc el futbol com a uruguaiana, no com a catalana, així que em puc oblidar fàcilment de qualsevol rivalitat a LaLiga. Crec que això és igual per a qualsevol uruguaià que, per més aficionat que sigui del Madrid o del Barça, animarà amb tota la passió Araújo o Valverde”, assegura. Tot i que es permet una petita llicència: “Fe és un jugador excepcional que per a mi té un únic defecte: jugar al Reial Madrid”. A més, Figueras explica que a l'Uruguai es viu aquest Mundial amb una certa il·lusió, tot i que tenen complicat passar a la fase final després de dues derrotes: “Tenim una bona selecció formada per una barreja de jugadors veterans i joves que lluitarà fins al final. Que ningú s'oblidi de la ‘garra charrúa’!”.


“Al màxim amb Espanya… i després amb França”

David Carmona, president de la Penya Reial Madrid de París.


La família de David Carmona es va traslladar de Madrid a París quan ell tenia només set anys, per la qual cosa ell se sent mig espanyol i mig francès. De tota manera, en qüestions futbolístiques pesen més els orígens. “El meu pare venia entrepans i begudes a Chamartín, així que jo soc madridista de bressol. Per això, amb set espanyols més vam fundar la Penya Reial Madrid de París, que és actualment l'única penya oficial del club a la capital francesa”. I al Mundial, la seva primera preferència és la Selecció Espanyola i, tot seguit, la francesa.

Ousmane Dembélé, en una jugada en ElClásico de esta temporada - Foto: LaLiga.
Ousmane Dembélé, en una jugada a ElClàssic d'aquesta temporada - Foto: LaLiga.

Tot i que la seva passió madridista és intensa, no té problemes per assegurar que està animant els jugadors del Barça com el que més, tant a La Roja com amb les Bleus: “No som anti-res. Potser la distància ens dona un plus de serenitat, però anem al màxim amb tot allò que ve d'Espanya. Així que al màxim amb Luis Enrique i amb Busquets, Alba i tots els altres. I també amb Dembélé i Griezmann. Llàstima que Benzema s'hagi lesionat”. Tot i això, i amb una mica de retranca, aquest empresari (ha creat el primer club de pàdel a París, on encara no havia triomfat aquest esport) llança un desig per quan es reprengui la competició de lliga: “Tant de bo que els del Barça juguin molt bé tot el Mundial i tornin una mica cansats a LaLiga”.


“La 'Seleção' està per sobre de tot”

Eder Blanco, brasiler i barcelonista.


Si algun brasiler resident a Barcelona nota una mica de ‘saudade’, pot anar al Cafuné Café d'Eder Blanco per sentir-se com a casa. “La idea era crear un punt de trobada brasiler a la ciutat, tant des del disseny com de dels colors vius, i tota mena d'especialitats de la cuina brasilera com empanades, sopa, pastissos i és clar… ‘caipirinhas’”. Així que és un bon lloc per prendre el pols de les expectatives de l’afició brasilera en aquest Mundial. “Podem fer un molt bon paper, perquè tenim una selecció formada per una barreja de jugadors amb experiència i joves de molta qualitat, liderats per Neymar. Crec que aquesta serà la seva Copa del Món, si es pot recuperar bé de la lesió que va patir contra Sèrbia”, pronostica.

Vinícius Júnior celebra un gol ante la afición madridista - Foto: LaLiga.
Vinícius Junior celebra un gol davant l'afició madridista - Foto: LaLiga.

Blanco va arribar a Barcelona el 2008 atret per la seva història, essència social i clima. No va trigar a fer-se seguidor del Barça, que sempre ha tingut a les seves files grans futbolistes brasilers. Ara només hi ha Raphinha, mentre que el Reial Madrid compta amb un Vinícius Junior en un magnífic estat de forma, Rodrygo, Militao… “Els animo sense cap mena de problemes. Potser a Espanya hi ha una mica més de rivalitat, però al Brasil ho tenim clar: la 'Seleçao' està per sobre de tot”, assegura. I per preparar la tornada de LaLiga, recomana al FC Barcelona que estigui molt atent als joves brasilers que poden aportar al club “alegria i espurna” com al seu dia va fer Ronaldinho… “Joao Gomes del Flamingo, André del Fluminense, Diego Costa del Sao Paulo…”.


Que el Mundial s'estigui celebrant a la tardor és, sens dubte, una cosa excepcional. Un cop s'acabi arribaran els balanços i es podrà valorar l'espectacle futbolístic que han brindat les seleccions. Això sí, hi ha una cosa molt bona. Normalment, quan s'acabava una Copa del Món, el futbol del màxim nivell s'aturava més d’un mes. Ara no caldrà esperar tant, perquè el 29 de desembre ja tornarà LaLiga Santander i fins aleshores es pot continuar gaudint de LaLiga SmartBank. És a dir, que encara quedaran molts gols per marcar.



Hazte fan de LaLiga y participa en sorteos para ganar premios.