Dia Mundial contra el Càncer de Mama

Susana, Irene i Estrella:
la il·lusió de ser mare després del càncer de mama

La Susana, toledana de 42 anys, ha estat mare fa quatre mesos. El Manuel, al qual sosté en braços com si es tractés d'un miracle, és la personalització del seu més gran desig gràcies al Programa gratuït “Ser Mare després del càncer” que l’IVI va posar en marxa el 2007. El Manuel és la millor de les recompenses després d'una dura lluita per superar el càncer de mama que li va ser diagnosticat a la Susana quan tenia 36 anys.

“Quan em van dir que tenia càncer, directament vaig pensar: Em moro. M'ho va comunicar la radiòloga de la Unitat de Mama del meu hospital. I en el moment en què va pronunciar aquestes fatídiques paraules, em van travessar com punyals. Càncer de mama… En aquest precís instant vaig deixar d'escoltar. Ella continuava parlant, però el meu món es va parar en sec. Estaven amb mi els meus pares, la meva germana i fins i tot unes companyes. Em va envair una sensació de mareig, les llàgrimes em queien de manera incontenible per la cara, i el mateix pensament que em turmentava”, explica la Susana.

Va ser llavors quan la Susana es va centrar en la frase de la seva radiòloga: “Pensa que és un any dolent, amb tractaments, proves i altres”. La Susana només tenia un objectiu: sobreviure.

Una dada molt rellevant per a les malaltes en la taxa relativa de supervivència que, afortunadament, cada vegada és més alta. Per a l'American Cancer Society, una taxa relativa de supervivència compara les dones que tenen aquest tipus de càncer i es troben en la mateixa etapa de càncer de mama amb les de la població general. Per exemple, si la taxa relativa de supervivència a 5 anys per a una etapa específica de càncer de mama és de 90%, això significa que les dones que tenen aquest càncer tenen, de mitjana, al voltant de 90% de probabilitats, en comparació de les dones que no tenen aquest càncer, de viure almenys 5 anys després de rebre el diagnòstic. El 2019 es van diagnosticar 33.307 pacients nous amb càncer de mama, la seva mortalitat el 2018 va ser de tan sols 6.421 pacients, per la qual cosa la seva prevalença als 5 anys és de més de 130.000 dones. Una dada molt optimista que augmenta any rere any.

La paraula “càncer” continua sent una miqueta dura. Però no és un tabú. Avui, gràcies a la ciència, no té per què marcar el final. Encara més, la vida pot continuar de manera molt intensa. A la Susana li deien que pensar en la maternitat en aquell moment no era tan important, però per a ella era una prioritat. "Ser mare era la meva prioritat", assenyala amb vehemència.

El cas de la Susana és afortunat en cert sentit, ja que als 36 anys, en el moment del diagnòstic, i atès que no tenia fills, es va centrar a lluitar contra el càncer per després lluitar per ser mare. Com ella mateixa apunta: "Jo vaig decidir parar el compte enrere de la meva fertilitat".

“Per sort o per desgràcia, vaig trigar molt més a canalitzar el tema de la maternitat per la unitat que em va tractar. Radiòloga, cirurgià, cirurgià plàstic i oncòleg van perfilar els passos a seguir per aturar al més aviat possible el meu càncer. Però l'opció de ser mare en el futur no es va tractar en cap moment. I gairebé per casualitat, de sobte, se'm van encendre totes les alertes: I què passa si vull ser mare? Soc jo, primera persona, dona, i per a mi era important ser mare. Vaig tenir la sort de conèixer una persona que va fer les pràctiques de Biologia a l’IVI, així que em va parlar de les opcions que existien per a dones com jo, amb una dura batalla per afrontar i una il·lusió a la qual em negava a renunciar”, afegeix.

És important conèixer les opcions per ser pare o mare després d'un càncer. La divulgació i conscienciació sobre aquest tema, no únicament a la unitat de ginecologia, sinó en totes les àrees involucrades en el diagnòstic i tractament del càncer ajuden al fet que els pacients siguin conscients que això és una realitat, i no una possibilitat remota. És possible ser mare després del càncer. Per a Juan Antonio García-Velasco -director de Madrid IVI-, "ser mare després d'un càncer de mama és una realitat que cal explicar. No és una possibilitat remota. Es congelen ovòcits per ser mare després".

I aquesta va ser l'opció de la Susana: “Jo tenia clar que volia preservar els meus ovòcits, així que vaig insistir al meu oncòleg i li vaig dir que necessitava fer-ho. I que, si no podia donar-me el temps que necessitava per vitrificar els meus òvuls, que em deixés morir, però que volia preservar-los. Vaig voler lluitar per aquest comodí, per la meva autonomia i llibertat per decidir si volia ser mare, i la ciència em brindava l'oportunitat de fer-ho. Havia d'aprofitar-ho”, afirma.

Irene

"El meu consell és que cal lluitar i que cal ser fort"

Susana

"Jo soc mare des de fa quatre mesos i el Manuel és el regal més gran de la meva vida"

Estrella

"No se si em vaig disgustar més perquè em van dir que no podia ser mare que perquè tenia càncer. Amb la vitrificació vaig parar el cronòmetre de la meva fertilitat. Ara jo trio"
“Quan s'obre la veda i el teu oncòleg et dona via lliure és una cosa emocionant. Entres a l’IVI amb un altre color, ho vius tot intensament, i quan es materialitza és màgia. Instal·lacions modernes, la màxima tecnologia, capdavanters en moltíssimes coses, però el tracte humà és veritablement bo, pròxim, involucrat a cada moment del procés. He estat una persona per a ells, no un número més com podia pensar d'una empresa d'aquesta envergadura. L’IVI em va retornar la il·lusió en veure que hi ha un projecte social que tot el seu equip humà viu i comparteix. Té un equip de professionals darrere que et cuiden amb tendresa; jugues amb un cavall guanyador. I la por és aquí, però quan veus les ecografies, veus com creix i com evoluciona, la por desapareix. La maternitat és una energia que transcendeix, un poder que pot superar-ho tot i en contra de tot. I quan es materialitza, es desperta al matí i et somriu, i et mira com si estigués veient Déu, t'emociones i tot té sentit. Alguna cosa pel que has lluitat tant de temps i que tens just entre els braços. El regal més gran”, conclou.

El càncer de mama és el tumor més freqüent en les dones occidentals. Tan sols a Espanya, cada any es diagnostiquen al voltant de 33.307 nous càncers de mama. La Susana, la Irene i l’Estrella, tres dones afectades per aquesta malaltia que van guanyar la batalla al càncer, comparteixen la seva història per donar força i suport a les dones que avui es troben en la seva mateixa situació.

nous càncers de mama es diagnostiquen cada any a Espanya

casos nous detectats
per cada 100.00 dones

casos nous de càncera
de mama al món

bebès han nascut després
de superar un càncer de mama

El càncer de mama en nombres

Resultats sobre tot Espanya 2019
Nous casos per edat
Mortes per edat