Davant el COVID-19: queda't a casa :: Prensa Ibérica

Articles

Per fer front a la COVID-19 #QuedatACasa

Estem vivint una situació excepcional derivada de la pandèmia mundial per la COVID-19 que està afectant durament el nostre país, coneixeu les recomanacions oficials per evitar el contagi o saber què heu de fer en cas de presentar símptomes.

Els coronavirus són una família de virus que normalment només afecten animals, encara que de vegades també es poden transmetre a persones. La SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que es va detectar per primera vegada el mes de desembre passat. Aquest virus també afecta persones i els produeix la malaltia coneguda com a COVID-19.

El virus es transmet per contacte estret amb les secrecions respiratòries que genera una persona malalta a l’esternudar o tossir. Aquestes secrecions poden infectar una persona sana si entren en contacte amb el seu nas, la seva boca o els seus ulls. Les gotes que estan en diferents superfícies i objectes també són una font de contagi. La càrrega viral de les secrecions que entren en contacte influeix en la seva contagiositat. És poc probable la transmissió per aire del virus a més d’1 o 2 metres de distància. Per això es recomana, en cas d’estar en contacte amb altres persones, guardar aquesta distància de seguretat per evitar el contagi. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que la taxa de contagi (RO) és d’1,4 a 2,5. Això significa que per cada persona infectada s’encomanen 2 persones de mitjana.

Entre els símptomes més comuns provocats per la COVID-19 es troben la febre, la tos i la sensació de falta d’aire. La diarrea i el dolor abdominal també poden aparèixer, però es donen en menor mesura. El 80% dels infectats presenten símptomes lleus. En els casos més greus, la malaltia pot derivar en pneumònia, una dificultat important per respirar, fallada renal o fins i tot la mort.

Els casos més greus s’estan donant en general en persones d’edat avançada o que pateixen alguna malaltia crònica. És a dir, els grups de risc de la malaltia, que serien la població a partir de 60 anys i aquelles diagnosticades d’hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, malalties pulmonars cròniques, càncer i immunodeficiències. Les embarassades també formen part d’aquest grup pel principi de precaució.

De moment no existeix un tractament específic, però s’està tractant els pacients amb alguns antivirals que han demostrat certa eficàcia en estudis recents. No obstant, sí que existeixen medicaments com ara paracetamol per controlar els símptomes i millorar el pronòstic del pacient. Al tractar-se d’un virus no es recomana l’ús d’antibiòtics.

El 14 de març passat el president del Govern, Pedro Sánchez va activar l’estat d’alarma a Espanya. “L’heroisme també és rentar-se les mans i quedar-se a casa”, va apuntar el president. En aquests moments és important seguir les recomanacions de salut de les fonts oficials del Ministeri de Sanitat a les quals Quirónsalud se suma.

Podeu consultar les dades oficials de la situació a Espanya aquí.