Una revisión al año no hace daño :: Prensa Ibérica

Articles

Salut masculina: una revisió a l'any no fa mal

És fonamental que els homes prenguin consciència de la importància de realitzar-se revisions periòdiques, especialment a partir dels 50 anys, per a prevenir malalties

Els homes tendeixen a cuidar-se menys que les dones i a fer-se menys proves preventives per a la cura de la seva salut. Estem al novembre. Movember (Moustache + November), aquest mes en què els homes es deixen bigoti. Però que té un objectiu molt més profund d'unir-se a una moda ja que la intenció és conscienciar sobre els temes de salut que més afecten els homes, com el càncer de pròstata, el càncer de testicle o la depressió.

Quantes morts es podrien evitar si s'agafessin a temps moltes malalties? I és que, com explica el Dr. François Peinado, cap del servei d'Urologia del Complex hospitalari Ruber Juan Bravo, hi ha malalties com la pressió arterial alta que poden produir severes complicacions sense tenir símptomes. És important tenir-la controlada perquè pot provocar des d'una angina de pit fins a un infart de miocardi, un ictus o fins i tot un accident cerebrovascular, malaltia renal, ceguesa pel dany a les artèries de la retina i disfunció erèctil.

Igual que les dones a partir dels 50 anys han de realitzar-se revisions periòdiques de pits i ovaris, els homes han de fer-se-les de pròstata i testicles. I és que l'augment de la longevitat ha estat motiu d'increment en aquesta mena de malalties. A més de les revisions, és important una dieta sana baixa en greixos saturats, evitar l'obesitat, no fumar i fer exercici.

Revisions de pròstata

La pròstata és l'òrgan més afectat per malalties en homes a partir dels 50 anys, i la hiperplàsia benigna de pròstata (HBP) i el càncer de pròstata són les més comunes. Tal com apunta el Dr. Francisco Antuña Calle, corresponsable del servei d'Urologia de l'Hospital Quirónsalud Màlaga, “les revisions urològiques són de vital importància, no sols per a descartar problemes a nivell de la pròstata, sinó també per a avaluar la salut d'altres òrgans de l'aparell urinari com els ronyons o la bufeta”.

Caps del servei d'Urologia, José Ángel Gómez Pascual i Francisco Antuña Call

Una revisió és un procés senzill. Antuña assegura que en un matí o una tarda poden realitzar l'avaluació completa, que consisteix en un examen físic, una analítica i una ecografia. A posteriori, si fos necessari, es completaria amb altres proves.

Els símptomes més comuns per a identificar que podem tenir una patologia en la pròstata serien la dificultat per a iniciar la micció; s'orina o es tenen ganes d'orinar amb major freqüència; sensació de buidatge incomplet i urgència miccional; doll feble, entretallat i intermitent; ús de premsa abdominal fent força per a orinar; i en fases avançades, incontinència amb pèrdues urinàries.

HBP, la patologia més habitual

La hiperplàsia benigna de pròstata (HBP) afecta un de cada dos homes a partir dels 50 anys, xifra que s'incrementa a gairebé el 100% dels casos a partir dels 80 anys. Com indica el Dr. José Ángel Gómez Pascual, cap del servei d'Urologia de l'Hospital Quirónsalud Màlaga, “la hiperplàsia benigna de pròstata la pateixen el 60% dels homes majors de 60 anys, un percentatge que s'acosta al 90% quan el pacient supera els 75 anys d'edat”.

Aquesta patologia al principi és benigna, però requereix tractament. Es tracta d'un trastorn associat a l'edat i amb una alta prevalença. No és una malaltia que posi en risc la vida dels pacients, però sí que incideix de manera significativa en la qualitat de vida. El HBP és un engrandiment de la glàndula prostàtica que ocasiona que la uretra es comprimeixi, de manera que es redueix i fins i tot s’arriba a bloquejar el flux de l'orina. En el mercat hi ha un tractament farmacològic amb alfablocadors, però tenen efectes secundaris com l'ejaculació retrògrada i poden perdre eficàcia amb el temps.

Fins fa poc l'alternativa més recurrent era un tractament amb les tècniques clàssiques com la cirurgia oberta o la resecció transuretral (RTU) de la pròstata, que també poden presentar problemes com la incontinència urinària, sagnat que requereixi transfusió o la disfunció erèctil i l'ejaculació retrògrada. Però ja existeixen tècniques més avançades que eviten moltes de les complicacions que es presentaven amb aquestes tècniques tradicionals.

El làser HoLEP és el tractament mínimament invasiu més avançat que no necessita ni bisturí, ni incisió. Segons indica el Dr. José Ángel Gómez Pascual, es tracta d'un làser superior als anteriorment coneguts per la seva capacitat de tall i coagulació que permet extreure el teixit crescut de la pròstata intacte íntegrament. Aquesta tècnica consisteix en la dissecció de la glàndula prostàtica hipertròfica mitjançant una fibra de làser HoLEP. L'avantatge d'aquest làser és la creació d'una cavitat que no sagna, la qual cosa permet tractar pròstates de qualsevol grandària, fins i tot de fins a 200 grams.

Dr. Carlos Suárez Fonseca

Per a pròstates de fins a 60 centímetres cúbics, hi ha una tècnica que rep el nom d'i-TIND (dispositiu de nitinol implantat temporalment, en anglès). El Dr. Enrique Rijo, membre de l'equip d'Urologia i responsable de la Unitat de Pròstata del Servei d'Urologia de l'Hospital Quirónsalud Barcelona, ha assenyalat que amb aquesta tècnica “es remodela l'interior de l'adenoma de pròstata, corregint l'obstrucció i permetent el pas normal de l'orina. Després de cinc dies, el dispositiu es retira i d'aquesta forma el pacient recupera la funció miccional en només uns dies".

Això suposa un enfocament completament nou i diferent en el tractament d'aquesta patologia. Estem parlant d'una intervenció molt senzilla, ràpida i segura que es realitza sota anestèsia local de manera ambulatòria i té durada de menys de 5 minuts. En tot just uns dies, el pacient recupera la funció miccional sense afectar l'erecció, ni la continència urinària, ni la funció ejaculatòria.

Una altra de les noves aplicacions consisteix en vapor d'aigua, un nou sistema que ha arribat el 2019 a Espanya, però que als Estats Units porten aplicant durant 4 anys i ja són 35.000 pacients intervinguts. Es tracta de la tècnica REZUM, que tal com explica el Dr. Carlos Suárez Fonseca, del Grup d'Urologia Avançada del complex hospitalari Ruber Juan Bravo, "és una tècnica de mínima invasió, podem intervenir els nostres pacients prostàtics de manera ambulatòria, sense anestèsia general, de manera ràpida i evitant els incòmodes efectes sexuals provocats per la presa de medicaments i l'ús d'altres tècniques quirúrgiques". Consisteix en la injecció intraprostàtica de vapor d'aigua, la qual cosa provocarà una necrosi o mort cel·lular del teixit prostàtic que posteriorment el cos absorbirà i eliminarà, alleujant progressivament els problemes ocasionats pel creixement prostàtic.

"És una tècnica que, no obstant això, també té limitacions. Només pot aplicar-se en pacients amb pròstates que no superin els 100 grams. I aquells que prenen anticoagulants tampoc podrien ser tractats sense la suspensió prèvia del tractament", explica el Dr. Enrique Rijo.

Càncer de pròstata, el més freqüent entre homes

Un de cada tres homes patirà càncer de pròstata alguna vegada en la seva vida, amb una incidència al nostre país de més de 30.000 nous casos cada any, segons dades de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica. El càncer de pròstata és el tumor maligne més freqüent entre els homes i el tercer amb més mortalitat. També té una alta taxa de curació si es detecta a temps i es diagnostica ràpidament.

En aquest sentit cal assenyalar que existeix una nova eina amb una tecnologia específica que garanteix la màxima precisió en el diagnòstic d'aquesta patologia. Consisteix en una nova tècnica que combina en temps real la ressonància magnètica de pròstata multiparamètrica (RMmp) amb l'ecografia, de manera que s'obtenen per a la biòpsia els teixits realment sospitosos.

En primer lloc, es realitza una ressonància magnètica al pacient, amb la qual el radiòleg podrà detectar àrees sospitoses i classificar-les segons la seva probabilitat de ser tumorals. Una vegada detectades les lesions, es realitza una ecografia prostàtica, introduint l'ecògraf pel recte del pacient, per obtenir una millor visió de la zona de la qual prendre mostres.

"Fusionant en temps real les imatges d'aquest tipus de ressonància, s'aconsegueix augmentar la precisió diagnòstica arribant a una sensibilitat del 92%, superior a l'obtinguda amb ecografia convencional i que obtenim mentre el pacient està al quiròfan”, apunta el Dr. Miguel Sánchez Encinas, cap del servei d'Urologia de l'Hospital Universitari Rei Joan Carles de Móstoles.

Servei d'Urologia de l'Hospital Quirónsalud Màlaga

EAquest procediment presenta clars avantatges davant de la biòpsia clàssica que es duu a terme en pacients amb el risc de tenir la malaltia en presentar una elevació de l'Antigen Prostàtic Específic (*PSA) superior a 4 nanograms per mil·lilitre o un tacte rectal sospitós, mitjançant la realització de biòpsia prostàtica transrectal, on de manera aleatòria es prenen mostres de la zona perifèrica de la glàndula prostàtica. Però aquesta biòpsia clàssica es realitzava a cegues, sense tenir coneixement d'on podria allotjar-se el tumor. No obstant això, amb aquest nou procediment es poden conèixer les zones sospitoses que abans haurien passat desapercebudes. D'aquesta forma es duu a terme una biòpsia per fusió, que diagnostica més del 95% de tumors agressius, un 30% més que la biòpsia clàssica.

"Aquesta prova evita problemàtiques habituals en la biòpsia prostàtica convencional: disminueix les infeccions i permet arribar a zones de pròstata de difícil accés, especialment la part anterior de la glàndula, on poden existir tumors de comportament agressiu i de pitjor pronòstic, que a vegades se solen diagnosticar tard i en estat avançat", puntualitza José Ángel Gómez Pascual, cap del servei d'Urologia de l'Hospital Quirónsalud Màlaga.

Per què fer una revisió de la pròstata una vegada a l'any?

Un diagnòstic a temps augmenta les opcions de tractament i curació del càncer de pròstata. Aquest és el més freqüent entre els homes. Per això, acudir anualment a una revisió a l'uròleg, a partir dels 50 anys és fonamental. El 90% dels casos de càncer de pròstata es diagnostiquen en aquestes consultes.

Si el pacient comença a notar símptomes, l'equip del doctor Ramírez de l'hospital Ruber Internacional de Madrid ha inclòs en el seu web una calculadora IPSS, és a dir, un qüestionari validat a escala internacional de Salut Prostàtica perquè pugui avaluar la gravetat de la simptomatologia.