Quan anar a Urgències amb els nens? :: Prensa Ibérica

Articles

Quan anar a Urgències amb els nens?

Els especialistes incideixen en la necessitat de no descuidar determinades patologies o símptomes i la importància d'acudir al metge amb els més petits de la casa sempre que el vegem convenient.

Des que el coronavirus va arribar a les nostres vides, moltes coses han canviat. Durant setmanes ens hem vist obligats a romandre a les nostres cases i reduir les sortides al màxim, incloses les visites als centres hospitalaris. De fet, hem deixat fins i tot de fer-ho en casos en els quals hagués estat aconsellable que un especialista valorés la situació per a evitar mals majors. Això s'ha notat entre la població adulta i, especialment, entre els nens.

Segons la Societat Espanyola d'Urgències Pediàtriques, durant aquest període de crisi sanitària, s'han detectat menys urgències, però algunes més greus de l'habitual per excés de precaució. Així ho constata el Dr. Gonzalo Pin, cap de Pediatria de l'Hospital Quirónsalud València, qui xifra aquesta reducció en un 80%, i l'atribueix a factors com la “bombolla immunitària” en la qual han estat els petits a causa de l'aïllament social i, per descomptat, a la “por al contagi”, que ha portat a les famílies a “evitar qualsevol contacte amb els hospitals”.

“Aquestes circumstàncies, especialment la sensació de por, ha propiciat que aquells que acudien a Urgències ho fessin amb quadres més evolucionats i, per tant, de major intensitat”, reconeix aquest pediatre, un extrem que comparteix amb el Dr. Manuel Baca, cap del Servei de Pediatria de l'Hospital Quirónsalud Màlaga: “La falta de confiança ha portat a molts pares a prendre la decisió de demorar en el temps la petició d'assistència mèdica. He pogut comentar amb companys d'altres regions que no sols s'han deixat de tractar algunes patologies, sinó que moltes d'elles arribaven en una situació molt avançada. Per exemple, ha passat molt amb les apendicitis que amb freqüència han arribat en situació de peritonitis avançada per no consultar”, subratlla.

A més dels dolors abdominals, també s'han donat “quadres febrils que van resultar ser meningitis o quadres respiratoris que tractats de manera precoç no haguessin requerit hospitalització però, que en arribar tan tard, van necessitar ingrés en Vigilància intensiva”, afegeix el Dr. Fernando Cabañas, cap del servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Quirónsalud Madrid i l'Hospital Quirónsalud San José.

Protecció i seguretat en les Urgències pediàtriques

Davant aquesta situació i de cara a la nova normalitat, els doctors insten els pares a estar tranquils, actuar amb lògica i acudir al metge sense demora sempre que sigui necessari perquè els centres hospitalaris compten amb mesures de protecció molt àmplies i, per això, han obtingut certificats de Protocol Segur COVID-19. “Avui dia els hospitals potser són dels llocs on, si es respecten les normes, és més difícil contagiar-se”, assevera el Dr. Pin.

Per a reprendre l'activitat ordinària amb totes les garanties, “s'han adequat totes les mesures conegudes d'higiene social i respiratòria mitjançant esquemes protocol·litzats i repetits, utilitzem circuits diferenciats, sales d'espera molt àmplies per a poder assegurar sempre la distància social, hem ampliat el temps de consulta, retirat de totes les nostres dependències tot tipus d'objectes que no siguin imprescindibles per a l'atenció del nen, per exemple, joguines, revistes i fins i tot part del mobiliari. I, per descomptat, els nostres Departaments de Salut Laboral ens han assegurat una situació de seguretat, quant a la infecció Covid, per a tots els nostres professionals sanitaris, per la seva pròpia salut i per la dels nostres pacients”, enumera el Dr. Baca en una seqüència extrapolable a tots els centres de Quirónsalud al nostre país, certificats per Applus+ i Aenor amb l'acreditació ‘Protocol Segur enfront del Covid-19’.

Signes d'alarma

Però, davant quins casos cal mantenir la calma i evitar un desplaçament a l'hospital i quan no hi ha temps que perdre i s'ha d'acudir a Urgències? “Solem sobreutilizar la Urgència –respon la Dra. Mati Viñas, Cap de Pediatria hospitalària i Urgències pediàtriques de l'Hospital Universitari Dexeus-. Cal ser conscients que no tot el que volem que es valori ràpid és realment urgent, i per a això és important comptar amb el nostre pediatre de capçalera i consultar-li aquelles situacions en les quals, a pesar que el nostre fill tingui símptomes de malaltia, es manté actiu, en bon estat d'alerta i amb bon aspecte físic”. “I sí, cal consultar en Urgències en els casos en què hi hagi febre amb rigidesa nucal o de molts dies d'evolució o amb mala coloració de la pell, cefalea intensa, petèquies (taques vermelles que no desapareixen en pressionar amb el dit), febre en menors de 3 mesos, alteracions del nivell de consciència o alteració intensa del comportament, dificultat respiratòria, signes de deshidratació, vòmits persistents, dolor de panxa molt intens, símptomes d'al·lèrgia amb inflamació de la boca, els ulls o dificultat per a respirar, sagnats persistents, marejos o pèrdua de força persistents, ferides o traumatismes amb deformitats o sagnants, intoxicacions…”, ressalta.

“A vegades aquests símptomes d'alarma són difícils de diagnosticar o són inespecífics. No sempre una febre elevada significa una patologia greu, però és necessari que ho vegi un professional o fer analítiques per a descartar alguna infecció. Sense crear alarma, cal dir que moltes vegades, amb un tractament precoç, qualsevol malaltia és més lleu. Els pares han d'acudir a Urgències amb lògica, sense demorar les consultes, igual que es feia abans de la pandèmia”, aconsella el cap del servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Quirónsalud Madrid i l'Hospital Quirónsalud San José.

En el mateix sentit parla el Dr. Gonzalo Pin, de l'Hospital Quirónsalud València, en sostenir que “no estem dient que davant qualsevol quadre banal s'acudeixi a Urgències. El sentit comú i el coneixement que els pares tenen del comportament dels seus fills haver de ser la guia”. “A més –informa- avui dia en algunes unitats d'urgències pediàtriques, com la nostra, s'han posat en marxa serveis d'urgències online que permeten als familiars consultar telefònicament amb personal sanitari els símptomes dels nens per a rebre una adequada orientació sobre l'actitud a prendre”

La salut no va de vacances

Ni tan sols amb l'arribada de l'estiu s'ha de baixar la guàrdia. Si bé els pediatres entrevistats coincideixen a qualificar aquesta estació com més tranquil·la, per la disminució de les infeccions virals, en època estival “comencem amb quadres al·lèrgics, traumatismes, cremades solars, quadres de gastroenteritis”, refereix el Dr. Cabanyes. Així ho confirma el Dr. Baca, qui posa l'accent sobre les afeccions relacionades amb l'aparell digestiu, com a vòmits o diarrees, així com en els accidents que ocorren a l'aire lliure. Per a evitar els primers, el sanitari recorda que “és fonamental una bona higiene i rentada de mans per a la manipulació dels aliments” i, en cas de ja mostrar símptomes, “una adequada rehidratació, amb les solucions que es venen preparades per a aquestes situacions”. Sobre les lesions practicant jocs i esport, els especialistes demanen prevenció i alerten també sobre l'alt nombre d'ofegaments.

“Les otitis i les piscines és un altre dels hits estiuencs – comenta la Cap de Pediatria hospitalària de Dexeus. Probablement una bona condícia amb assecat de l'oïda després del bany i evitar estar molta estona sota l'aigua ajudin a millorar aquest aspecte”. Però no sols cal anar amb compte en l'exterior –avisa la doctora- sinó que en passar més temps en la llar i estar tots més relaxats proliferen els accidents domèstics, com a traumatismes i intoxicacions, sobretot entre els més petits que arrenquen a gatejar o caminar. “Mai està de més la prevenció d'accidents a casa”, suggereix. I el Dr. Pin conclou: “Afortunadament la formació sanitària de les famílies va en augment i cada any notem com l'interès en la prevenció va incrementant-se”.