Com sobreviure a una mala ratxa :: Prensa Ibérica per Vodafone

Cómo sobrevivir a una mala racha

7 claus per superar dificultats, trobar noves oportunitats i millorar la nostra vida
Espòiler: una d'elles és la nova tarifa de Vodafone que, mentrestant, et manté connectat quan més ho necessites

Contingut ofert per:


Durant l'últim any -difícil com pocs- han estat molts els que han patit pèrdues i problemes a molts nivells. Quan se sumen o es van encadenant vivències negatives en les diferents facetes de la vida -problemes de salut propis o de familiars propers, pèrdua de la feina i dificultats econòmiques, crisi de parella, manca d'expectatives... - diem que estem passant una mala ratxa. Si aquesta sensació que tot va malament es perllonga massa en el temps, acaba per minar la nostra vitalitat i ens fa caure en una espiral de pessimisme de la qual ens resultarà molt difícil sortir.

Si estàs convençut d'estar travessant una mala ratxa, t'interessa llegir aquests consells per donar-li un cop de timó a la teva vida:

  1. La sort no cau del cel

De tot el que ens passa, les coses caigudes del cel que queden fora del nostre control tot just representen un 10%. El 90% restant depèn de factors com perseverança i estratègia, de la nostra actitud i la nostra forma de veure el món. A aquestes conclusions hi ha arribat el professor Richard Wiseman, psicòleg social de la Universitat de Hertfordshire (Regne Unit), considerat com el gran expert internacional en la matèria. A través de diferents estudis va mostrar com darrere de tot l’aparentment inexplicable hi ha una combinació de predisposició personal, circumstàncies i habilitats, i tot això es pot aprendre, entrenar i millorar.

En els seus experiments va comprovar que les persones de les quals solem dir que tenen bona sort coincideixen en una sèrie de qualitats i comportaments que ajuden a crear les circumstàncies propícies i a sembrar oportunitats:

  • Solen ser persones receptives, flexibles i estan obertes a les noves experiències.

  • S'esforcen a potenciar les seves habilitats i a esquivar els factors que entorpeixen la consecució de qualsevol meta aprenent, per exemple, a dominar l'estrès, el nerviosisme i la tensió.

  • Generalment, a més, eviten la rutina i sempre busquen la manera d'incloure la diversitat en el seu dia a dia (des de parlar amb persones desconegudes en un esdeveniment a variar sistemàticament de lloc d'oci i trobada social). Això els permet conèixer més gent i més diversa, la qual cosa multiplica les oportunitats.

  1. Mira més enllà del punt negre

Els éssers humans tenim la capacitat de ser feliços fins i tot en circumstàncies adverses: quan la nostra salut no és la millor, no disposem de gaires recursos econòmics o hem trencat amb la nostra parella... No obstant això, moltes vegades la ment tendeix a centrar-se en el que ens falta. Això ens porta als pensaments negatius i al desànim: tot el nostre "espai mental" està ocupat pel que anomenem "el punt negre", que al final acaba per "contaminar" tota la nostra vida. Si som capaços de frenar aquest impuls mental, ens adonarem que el que va malament és només una part de la nostra vida, on també hi ha aspectes positius.

  1. Inspira't en l'experiència dels altres

Quan passem un mal moment, la nostra ment s'obstina que ens centrem en el negatiu: ens fa fixar-nos en com mentre que a nosaltres tot se'ns torça, hi ha altres persones que sembla que van néixer amb estrella i a les quals tot els surt sempre bé (fins i tot en les circumstàncies més difícils). No obstant això, també les persones aparentment exitoses han tingut les seves males ratxes. De la seva experiència en podem extreure lliçons interessants: aprendre a dominar la por i que no ens paralitzi; acceptar l'ajuda (fins i tot econòmica, sí) i la mà estesa; buscar una motivació per no llençar la tovallola; estar obert a noves alternatives... Clica el Play i descobreix el #MientrasTanto de Mónica Cruz, JJ Vaquero, Toñi Moreno i Marta Torné.

  1. Adeu al tabú: parlem de diners

En la nostra societat no està ben vist treure a la llum els assumptes econòmics: per una qüestió de cultura i educació, no procedeix preguntar a ningú quant guanya o parlar obertament dels nostres deutes. Són, però, creences limitants que agreugen encara més la nostra deficitària formació financera. No parlar d'aquests temes els torna encara més espinosos i opacs. Si la mala ratxa té a veure amb assumptes econòmics, és obligat parlar-ne per trobar vies de solució. Preferiblement amb algun expert en la matèria, com són els assessors i ‘coaches’ independents. La manca de formació financera és l'arrel de molts problemes i males decisions.

  1. Aprendre és important, però també desaprendre

El nostre cervell busca estalviar energia al màxim per això vam crear tants hàbits, perquè ens permeten anar amb el "pilot automàtic". No obstant això, de vegades, especialment quan no travessem un bon moment, convé obligar el cervell a emprendre nous camins i deixar enrere vells hàbits arrelats que no ens han funcionat. I què convé desaprendre? Tots aquells comportaments que són lladres de felicitat: centrar la nostra felicitat en elements externs (diners, béns materials, estatus...); donar espai a pensaments negatius de forma reiterada; ser addicte a emocions tòxiques (la ira, la tristesa, el victimisme....); cedir el teu poder als altres, comparar-nos, queixar-nos...

  1. Practica l'optimisme

Ajuda a persistir quan no s'obté el resultat esperat i a no renunciar després dels errors, mentre que repetir-nos a nosaltres mateixos que tenim mala sort i que tot ens sortirà malament, condueix al desànim i a la por d'intentar-ho, si més no. La bona notícia és que el 80% de les persones tenen predisposició a l'optimisme (fins i tot en temps difícils com aquests).

Shawn Anchor, autor de "La felicitat como ventaja" proposa alguns exercicis a l'abast de tots per a entrenar-s’hi: funcionen coses tan senzilles com practicar diàriament la generositat i la gratitud, dedicar temps al que fem bé (cuinar, arreglar coses, jugar a escacs...), invertir més en experiències i menys en objectes materials o, simplement, concedir-nos permís per somiar. Shawn explica com en un estudi es va observar que només de pensar en la idea de veure la seva pel·lícula favorita, el nivell d'endorfines de les persones augmentava un 27%. Podem permetre'ns també anar més enllà i somiar en gran: imaginar com ens agradaria que fos la nostra vida d'aquí a uns anys, o com serien unes vacances en aquest lloc idíl·lic... Independentment que es facin realitat o no, aquestes visions eleven el nostre ànim i això li anirà bé a qualsevol repte que tinguem per davant.

  1. I, mentrestant...

Els mals temps passaran, però mentre millora la teva situació, Vodafone es posa del nostre costat per fer la mala ratxa més suportable. Amb aquest fi ha creat la Tarifa Conectad@s, a la qual es poden acollir aquelles persones més grans de 30 anys que siguin beneficiàries de l'Ingrés Mínim Vital. Per 10 euros al mes, aquesta tarifa només per a mòbils inclou navegació 5G fins a arribar 15GB i trucades il·limitades. Una altra opció és la Tarifa Tarifa Conectad@s+internet, que inclou mòbil i internet a casa, amb 15GB acumulables i trucades il·limitades per 25 euros al mes.

Aquestes tarifes estan pensades perquè les persones que ara mateix compten amb menys recursos no deixin d'estar connectades mentre millora la seva situació i puguin seguir tenint, a l'abast d'un clic o una trucada, la manera de treballar la seva xarxa de contactes i la possibilitat de trobar o generar noves oportunitats. Perquè, a més, al contractar-les, aquestes tarifes proporcionen accés gratuït a Udemy, plataforma líder de formació en línia, i a Future Jobs Finder, una plataforma exclusiva de Vodafone per orientar en la recerca de feina.

I si tens menys de 30 anys, Vodafone Yu té alguna cosa per a tu: Tarifa Heavy Yuser Fifty-Fifty (només mòbil amb 60GB + trucades il limitades, per 10 euros a l'mes) o la tarifa Heavy Yuser + Internet (mòbil + internet a casa, amb 60 GB, trucades il·limitades i router 4G, per 25 euros al mes).

Top