Un apassionant viatge per les estrelles:: Prensa Ibérica per Volcano Teide

Un apassionant viatge per les estrelles

Des de les faldilles del majestuós Teide, sota els cels més nets i purs del món, emprenem una immersió astronòmica que és, alhora, un viatge en el temps i un recorregut pel firmament i tots els seus fascinants enigmes

La història de la creació de les constel·lacions d'estrelles és tan apassionant com qualsevol dels enigmes que amaga el firmament. En un temps ja oblidat, l'home mirava emocionat a aquests llunyans llums d'oli que il·luminen titil·lant el cel nocturn amb la mateixa fascinació que ho fem en l'actualitat. Entre creences i mites, aquells homes de l'antiguitat van crear les constel·lacions unint amb línies els llums que es repetien cada nit al firmament. Així van crear l'Óssa Major, l’Escorpí, o l’Hèrcules, que romanen fins als nostres dies i són part de les 88 constel·lacions oficialment reconegudes per la Unió Astronòmica Internacional.

La posició privilegiada de Canàries i l'extraordinària qualitat i neteja dels seus cels permet gaudir de 83 d'aquestes màgiques constel·lacions. L'activitat Observació Astronòmica, que organitza Volcano Teide, suposa una forma professional en una experiència única que combina tant la contemplació del cel a simple vista, com la utilització de potents telescopis.

El guia Starlight que acompanya el visitant en aquest recorregut, començarà desentranyant els misteris amagats en el cel a simple vista. Amb l'ajuda d'un punter explica com està organitzat el cel. L'Óssa Major, una de les constel·lacions més reconeixibles de l'hemisferi nord, serveix de punt d'arrencada. Des de la part posterior del carro, on es troben les estrelles Merak i Dubhe, mesurant cinc vegades la seva distància en línia recta s'arriba a l'Estrella Polar.

A mesura que passen els minuts, i com si es tractés del bisturí d'un cirurgià del cosmos, el punter verd dissecciona algunes de les constel·lacions més conegudes com El Cigne, Hèrcules, La Lira… Quan la vista s'acostuma a la foscor, s'observen noves estrelles i el grup comença a connectar-se amb la imaginació dels nostres antecessors que en un temps passat van dibuixar la Constel·lació del Bover, encara que actualment es reconeix millor buscant un con de gelat dibuixat per les seves estrelles més brillants.

El cel canvia amb el moviment continu de la Terra i l'activitat canvia al llarg de l'any, posant l'accent en les constel·lacions visibles en el firmament en aquest moment. La nostra galàxia, la Via Làctia, visible des de L'Oca fins a la cua de l’Escorpí, només ha estat observada pel 20% de la població mundial. Les ciutats que ofereixen confort i prosperitat també impedeixen gaudir del cel estrellat per la seva il·luminació. Tampoc podran veure els estels fugaços, les autèntiques ‘vedettes’ de l'activitat que desperten el comentari de sorpresa de qui les troba. Els participants de l'activitat descobreixen que freqüentment poden gaudir-se en un escenari amb unes condicions atmosfèriques tan ideals com el Teide.

L'activitat finalitza amb l'observació amb telescopis d'alta gamma, el Celestron de 235 mm de mirall primari. Els objectes astronòmics a observar depenen tant de l'època de l'any com de la presència de la Lluna. La seva platejada llum eclipsa les nebuloses i els cúmuls d'estrelles, un ramell de diamants en l'objectiu del telescopi quan hi ha lluna nova. "Ho vaig a veure una altra vegada", s'escolta més d'una vegada.

Els planetes del nostre sistema solar són els que desperten més sorpresa. Ja no es tracta d'una fotografia de la NASA, o una animació de pel·lícula. Són els mateixos ulls els que veuen a la pantalla les franges de Júpiter i els seus principals satèl·lits, o els pàl·lids anells de Saturn. Una visió que ens recorda el que ha avançat la nostra civilització des que es pintaven línies entre les estrelles per representar les llegendes.

¿Quieres ver más?