L'aventura de descobrir el Teide en família

L'excursió al cor de la història volcànica de Tenerife es fa a tan sols 163 metres del cim més alt d'Espanya i permet recórrer en 732 metres una història mil·lenària que es gaudeix amb tots els sentits

No hi ha millor manera de passar unes vacances inoblidables amb els més petits de la família que gaudir-ne vivint una aventura compartida. L'excursió guiada per a pujar al Teide amb nens és una manera única d'introduir-se en el món dels volcans, al mateix temps que s'aprèn la història volcànica de Tenerife, el seu ecosistema i es contemplen durant el trajecte uns paisatges espectaculars, incloent-hi una visió única de quatre illes de l'arxipèlag sobre l'Atlàntic.

Aquesta activitat, organitzada per Volcano Teide Experience, es fa en grups reduïts, de fins a 20 persones aproximadament, acompanyades per un guia oficial. Pocs segons després d'accedir a la cabina del telefèric a l'estació base, a 2.356 metres d'altitud a la falda del Teide, un compartit ui! omple la cabina del telefèric. És el pas pel primer dels quatre castellets que sustenten els cables guia del telefèric.

El momentani lleuger canvi d'inclinació s’atura i l'ascensió continua, i es revela l'increïble paisatge de les dues semicalderes del Teide, separades pels Roques de García. Els vuit minuts que sol durar l'ascens es fan curts, encara més quan la guia indica que s'està superant un desnivell de gairebé 1.200 metres, a una velocitat d'uns vuit metres per segon, fins a arribar a l'estació de La Rambleta, a tan sols 163 metres del cim del pic més alt d'Espanya.

Familias visitando el Teide

L'aventura continua al mirador, una privilegiada terrassa des de la qual s'albira l'illa de Gran Canària, el complex astronòmic de l'Observatori del Teide a Izaña i una mica més enllà i cap a l'esquerra, a tocar del mar, el verd massís d’Anaga. Alguns dels participants de l'excursió recorden haver estat al centre històric de La Laguna, Patrimoni de la Humanitat, en aquestes vacances. Encara que el protagonista és l'espectacular paisatge lunar de Las Cañadas, el tercer més gran del món, amb un perímetre de 46 quilòmetres i envoltat per la paret que va deixar el volcà primigeni que va donar lloc al Teide.

Un colós que probablement va arribar als 5.000 metres d'altura. Després d'uns minuts d'aclimatació, mentre la guia oficial respon les primeres preguntes, més habituals en els pares al començament de l'excursió, s'inicia el sender número 12, que porta al mirador del Pico Viejo. Un camí pràcticament pla i perfectament assentat que val la pena recórrer fins a l'últim dels seus 732 metres per les seves impressionants vistes.

Familias visitando el Teide

Pocs metres després es comença a notar la característica olor de sofre, un record que aquesta aventura té lloc en un volcà actiu encara que en estat de repòs, el Teide. És el moment d'endinsar-se, encara que només sigui una mica, al cor del volcà. Cal un voluntari i n’apareixen uns quants, algun d’animat per la seva mare. Ells i elles, d'un en un, introdueixen la mà en una petita obertura que passaria desapercebuda si no fos per la guia i senten l’escalfor que emana el cor del volcà. L'experiència és una aventura, encara que sense perill, només és vapor d'aigua que arriba fins a la superfície filtrant-se entre les roques, una de les fumaroles del camí.

Familias visitando el Teide

La parada següent es fa en un ampli espai des del qual s'albira el corredor de la Corbata del Teide i les colades tipus aa del Teide, més aspres que les colades ‘pahoehoe’, habituals en altres regions del globus com Hawaii. El Teide és el volcà més famós dels 321 volcans registrats a les Canàries. "Ostres!", exclama un nen quan al final revelen la xifra que han intentat esbrinar entre els grans i els més petits. Las Cañadas es mostren en aquest punt majestuoses amb els seus matisos creats per les diferents erupcions. L'última va formar les pedres que s'han utilitzat per a assentar el sender fa més de mil anys. Aquest moment de descans i admiració davant aquest paisatge natural únic al món no deixa descansar els mòbils, les selfies i les fotografies familiars se succeeixen abans de continuar.

Familias visitando el Teide

El mirador del Pico Viejo és el zenit d'aquesta didàctica aventura en la qual durant el camí s'aprenen detalls de la rica fauna del Parc Nacional del Teide, on hi ha més 1.300 espècies. Els més petits se n’imaginen algunes, com aranyes, abelles i conills. També poden veure's als marges del sender algunes de les 194 espècies de la flora inventariada al parc.

Fumarolas

El Teide és el silenciós testimoni de com el Pico Viejo no deixa indiferent a ningú amb el seu impressionant cràter de 800 metres de diàmetre. Tots dos són els dos únics volcans de Canàries que superen els 3.000 metres d'altitud. A prop s'albiren altres cràters com Las Narices del Teide i el Chinyero, que va tenir l’última erupció el 1909. Desviant la mirada cap al mar s'albiren les tres illes restants de la província de Tenerife. Una vista única en la qual pràcticament es pot tocar amb els dits l'illa de La Gomera, escortada per El Hierro i La Palma. Toca reposar forces i preparar la pròxima aventura en família.

Familias visitando el Teide