Quan el Teide toca les estrelles :: Un mirador per observar l'univers

Quan el Teide toca les estrelles

Una espectacular activitat en 5 actes que connecta la història de Canàries amb l'observació del cel en un enclavament privilegiat

Gaudir d'un majestuós capvespre al Teide i tot seguit conèixer, gràcies a experts astrònoms, els elements més interessants del cel, requereix planificar bé el dia. Es tracta d'una activitat que comença amb l'ascens en telefèric, un còmode sender cap al mirador de Pico Viejo i la possibilitat d'utilitzar potents telescopis per observar les estrelles. És una excursió que es gaudeix des de les hores prèvies del capvespre fins passada la mitjanit.

Un dels grans avantatges d'aquesta experiència és que comença poc abans de l'ocàs i més, que es realitza en grups reduïts. No es faria justícia a les vistes, el canvi de colors del capvespre i l'observació astronòmica si fos una activitat més populosa. Encara que l'activitat es realitzi en els mesos més calorosos, l'agradable temperatura de l'illa ens permet anar en samarreta abans de pujar al telefèric i, en determinats moments, no és menyspreable portar roba d'abric. L'ascens d'un miler de metres en pocs minuts i la imminent posta de sol provoca una contínua baixada de temperatures que pot proporcionar-nos una esgarrifosa sorpresa si no es porta una bona rebeca. I encara que la platja està a l'abast de la vista, no oblidem que es tracta d'una activitat d'alta muntanya.

La màgica llum del capvespre acompanya a la intimitat del grup de visitants, que senten l'emoció d'un espectacle per a privilegiats. L'inici s'ajusta de forma perfecta als temps de l'astre rei. Ja a la cabina, se sent l'inici de l'experiència. L'emoció i les mirades abans del daurat capvespre venen acompanyades de la fresca, que comença a notar-se durant l'ascens. Amb una mica de sort poden arribar a veure muflons des de l'interior de les cabines del telefèric.

Des del primer moment, els guies realitzen explicacions, gens someres, sobre el significat del color de les colades de lava al llarg dels cons volcànics. Els miradors del telefèric ofereixen la primera sorpresa: l'ombra del Teide. Amb els seus 3.718 metres d'altura s'allarga a cada segon i és la major ombra del món projectada sobre el mar, que cobreix de penombra algunes illes veïnes de l'arxipèlag canari.

El sender número 12 s'inicia al tercer acte. La seva calçada de pedres mil·lenàries, procedents d'una erupció entre els segles VIII i X, a pocs metres del Teide, permet conèixer en una primera parada les característiques dels instruments d'observació del volcà, que encara segueix actiu. La segona parada permet gaudir de la Vall d’Ucanca, d’enigmàtica bellesa, única i inoblidable dins el Parc Nacional de las Cañadas del Teide. I abans d'arribar al mirador del Pic Vell, es pot acostar amb cura la mà cap a algunes de les fumaroles per sentir la calor que arriba des del cor del volcà.

Després de 700 metres s'arriba al mirador de la impressionant caldera del Pic Vell, gegantina comparada amb el Teide. En dies de bona visibilitat s'observa sense problemes la costa de Tenerife. En aquells instants de daurada llum, amb el suau sol com a testimoni, s'albiren sobre l'Atlàntic les illes de La Palma, La Gomera i El Hierro. Hi ha qui fa broma amb buscar l'illa de San Borondón representada en els mapes del segle XIX entre Hierro i La Palma. San Borondón és una llegenda popular de les Illes Canàries sobre una illa que apareix i desapareix. Però la sort no ens acompanya en aquesta ocasió.

Ya casi de noche cerrada y siempre acompañados por los guías que responden a las preguntas, llega el momento de volver al Teleférico para el acto final. Quizás por la majestuosidad de la naturaleza, o por el paseo en ligero ascenso a la vuelta, la temperatura parece ser mayor que al inicio. En el momento de la espera, con la oscuridad de la noche, se hace evidente que la experiencia empezó hace horas aunque se nos haya hecho muy corto. Aún queda la interpretación del cielo con la posibilidad de realizar previamente una parada en la cafetería, abierta hasta minutos después de que la última cabina desciende. Los guías Starlight son los maestros de ceremonia, los maestros de la interpretación del cielo que se realiza durante hora y media y en la que tanto con los propios ojos, como utilizando potentes telescopios, se puede observar la Galaxia del Cigarro, el Gran Cúmulo de Hércules, o la estrella doble Mizar.

Un sorprenent final d'aquesta àmplia experiència que neix en un volcà, que ofereix unes vistes inigualables de fins a cinc illes de l'arxipèlag i acaba gairebé tocant les estrelles.