El martorellenc Eric Garcia podrà intentar emular els també exjugadors blaugrana de les nostres comarques Pep Guardiola, or el 1992, i Gabri Garcia, plata el 2000, i endur-se una medalla olímpica. El conjunt de Luis de la Fuente va vèncer per 5-2 la Costa d’Ivori en un duel el resultat del qual no reflecteix el patiment que va passar la selecció per accedir a semifinals. Va ser tan gran, que els africans van posar un peu i mig a la penúltima ronda en marcar en el temps afegit del partit l’1-2. Però aleshores va aparèixer el gran protagonista del duel.

Rafa Mir, davanter centre murcià que la temporada passada no va poder evitar el descens de l’Osca i que en aquesta ha estat traspassat al Wolverhampton, ha pagat durant tots els Jocs l’obsessió del seleccionador per jugar amb un fals nou. Aquesta figura, encarnada pel davanter de la Reial Societat Oyarzabal, li ha permès més associació i fer sortir els centrals de zona, però li ha provocat una falta de gol evident. Fins al minut 91 d’ahir, Espanya havia anotat només tres gols en 361 minuts. Amb Mir, en va fer quatre en mitja hora.

Sempre per darrere

Però abans del rocambolesc final, Espanya va haver de suar davant d’un conjunt ivorià físic i talentós que es va avançar als deu minuts en una rematada estranya del central del United, ex de l’Espanyol, Eric Bailly .Unai Simón, com la majoria de porters moderns, es va quedar a sota els pals, tot i que li van rematar des de l’àrea petita.

La sort per a Espanya és que va poder empatar a la mitja hora, quan Dani Olmo va aprofitar un greu error del lateral Singo, que va voler cedir la pilota al porter amb el pit. L’egarenc se li va avançar i va anotar l’empat. I encara hauria pogut arribar el 2-1, però ho va impedir un fora de joc de Mikel Oyarzabal.

La resta del duel va ser molt igualat i, quan tot semblava que conduïa a la pròrroga, el davanter del Sivasspor Max Gradel es va escapar de Vallejo, que als deu minuts havia rellevat un Mingueza que es va ressentir de la lesió muscular, va fer una rematada gens col·locada i Unai Simón se la va empassar.

No quedava temps per a gairebé res, però De la Fuente va recórrer llavors al davanter central pur i Rafa Mir, en la primera pilota que va tocar, va aprofitar una errada lamentable dels dos centrals, que van deixar botar una pilota a l’àrea, per dur el partit al temps suplementari. En aquestafase, tot es va aplanar quan Bailly va cometre un absurd penal per refusar amb la mà un córner. El col·legiat, prèvia consulta al VAR, el va indicar i Oyarzabal el va transformar. En el tram final, Rafa Mir va completar el seu hat-trick amb dos gols, un després d’una acció individual i l’altre rematant la centrada de la mort d’Oyarzabal.

Contra els locals

Espanya es jugarà l’accés a la final dimarts a la una del migdia, hora d’aquí, a Saitama contra la selecció local, un Japó que va necessitar la tanda de penals per desfer-se de Nova Zelanda, després de l’empat a zero.

L’altra semifinal serà la revenja de la final dels Jocs de Londres, entre Brasil i Mèxic. Els brasilers van vèncer per 1-0 Egipte, amb un gol de Matheus Cunha, i els asteques es van desfer de Corea del Sud per un espectacular 3-6.