L'economia col·laborativa està en auge a la societat actual. Fa anys es va implantar el concepte del coworking, que s'entén com compartir l'espai de treball amb altres persones amb qui no es té cap relació professional. Quan es va instaurar aquesta moda al nostre país, ningú es va imaginar que funcionaria tan bé i que aviat es convertiria en una fórmula utilitzada per molts.

Però els temps evolucionen i el coworking ha fet un pas més enllà. S'ha implantat en algunes ciutats una fórmula que ja triomfa en altres països europeus: el coliving. El seu origen es remunta a Silicon Valley. Professionals de tot el món arribaven a aquest nucli a treballar i sociabilitzar-se. Hi havia escassetat d'habitatge i van sorgir edificis que llogaven les habitacions, eren una evolució dels clàssics 'roommates'. L'objectiu és conviure en un mateix immoble, amb un espai reduït de privacitat (una petita habitació) i àrees comunes que fomentin la col·laboració i la interacció entre els habitants. En definitiva, crear 'comunitat'.

Tot sorgeix per una necessitat. Unir persones amb interessos comuns que es poden retroalimentar amb els seus coneixements. Cada coliving té la seva filosofia i està dirigit a un tipus de públic. Per exemple, a Madrid, hi ha diferents coliving dirigits a professionals que comencen o emprenedors que volen muntar la seva empresa. Disposen d'habitacions privades i amplis espais comuns on es poden conèixer altres persones i intercanviar coneixement. L'estada mitjana en aquesta mena d'espais és del voltant dels 9 mesos.

No obstant això, hi ha altres espais enfocats als 'nòmades digitals', com explica Jon, cofundador de Sun and Co, un coliving localitzat a Xàbia (Alacant). "Nosaltres oferim una barreja entre un hotel i un coworking", diu.

L'Edu tenia la casa dels seus avis buida en ple centre històric de Xàbia. Ell, de professió arquitecte, va decidir reformar l'edifici i el va obrir com un hostal. Els primers anys funcionava molt bé a l'estiu, però a l'hivern estava buit. L'Edu volia desestacionalitzar el seu negoci. Va decidir acudir a una conferència de coworking i hi va conèixer el Jon, que treballava a Escòcia en un espai de coworking. Així va sorgir Sun and Co.

Crear comunitat

"La principal diferència entre una habitació en una casa compartida i un espai de coliving és que darrere del coliving hi ha una persona darrere que intenta que la gent es conegui i connecti", afirma el Jon. A Sun and Co, tots els dilluns es reuneixen cap a les 7 de la tarda. En diuen el "family meeting". Es reuneixen tots els que en aquell moment viuen a la casa i decideixen què passarà la resta de setmana. Hi ha dos esdeveniments: els professionals i els socials. "Creiem que la millor manera de crear comunitat és quan la gent dona sense esperar res a canvi", relata el Jon. Per això, els esdeveniments que es duran a terme durant la setmana estan liderats per un membre de la casa (o com es coneixen dins d'aquest món, 'coliver').

Si hi ha un expert en la venda de productes a Amazon, pot oferir-se a fer un petit seminari a la resta. O si a algú li agrada el surf, pot liderar una escapada a practicar aquest esport amb la resta dels de la casa. Fins i tot, hi ha gent que prepara un sopar o un pastís per a la resta. El Jon assegura que "cada membre intenta portar una mica més enllà la Comunitat".

Qui són els 'colivers'?

La major part del públic que acudeix als coliving pertany a la generació dels 'millennials'. Internet ha provocat que cada vegada més gent no hagi de treballar en una oficina i pugui treballar des d'on vulgui. Quan es treballa en remot, es pot fer des de qualsevol part del món. Això és el que es coneix com a "nòmades digitals". Encara que a Espanya hi ha algunes persones que ja treballen 100% en remot, la majoria és d'altres països d'Europa i els Estats Units. Aquest és el públic de Sun and Co, persones que decideixen treballar un mes des de Xàbia, un altre mes des de les Illes Canàries i un altre des d'Àsia.

En els coliving s'ofereixen les mateixes comoditats que en un hotel. En Sun and Co l'estada mínima és d'una setmana. Una habitació privada al mes et surt a 1.200 euros (300 euros per setmana). En el cas de compartir una habitació entre 4, el preu és de 600 euros al mes (150 euros a la setmana).

El públic que té la necessitat de treballar tria aquests espais perquè pot interactuar amb persones en les seves mateixes circumstàncies i hi ha apartats de la casa dedicats a la concentració. I disposen d'un accés a Internet de qualitat. Avantatges que en altres allotjaments potser no poden trobar a l'hora de treballar. "Nosaltres no acceptem a Sun and Co un turista que vol anar de vacances a Xàbia", explica el Jon. En aquest espai només admeten persones que tinguin un projecte empresarial o que treballin en remot.

Encara que no tots els coliving estan destinats a 'nòmades digitals', altres estan pensats per a emprenedors o per a professionals que acaben de trobar una feina en una gran ciutat i decideixen traslladar-se a un coliving per compartir amb altres persones amb qui tenen interessos en comú. En aquests casos, els allotjaments solen ser de més llarga durada.

Per exemple, els coliving destinats a emprenedors disposen d'espais amplis i sales de reunions on poden dur a terme les seves activitats empresarials. Segons dades aportades pel II Observatori de l'Habitatge a Espanya, elaborat per Century 21, actualment el 0,3% de les persones entre 18 i 34 anys viu en aquesta mena d'espais.

En el preu del coliving s'inclouen les despeses i serveis com llum, wifi, tovalloles, neteja, aigua€ Els habitants no han d'ocupar-se d'aquestes gestions, tant si és per una durada curta com si és per una de llarga.

A Sun and Co el 99% dels 'colivers' són estrangers, procedents dels Estats Units i el nord d'Europa. L'edat mitjana són 33 anys, i en el seu cas allotgen més dones que homes, encara que expliquen que, en altres espais, hi sol haver més homes perquè la professió que més treballa en remot és la de programador, i és un mercat on hi ha més presència masculina. Encara que la majoria de professionals són desenvolupadors, també tenen gent que es dedica al màrqueting digital, periodistes, bloguers, dissenyadors€ I el 85% dels 'colivers' són solters.

En aquests espais no únicament llogues sostre i llit, sinó que comparteixes experiències amb persones afins a tu.