Abril és mes de pluges i comencen a pujar les temperatures. Tots dos factors són el còctel ideal perquè comencin a apareixer els mosquits, aquests molestos insectes que ens xuclen la sang a les nits d'estiu.

El més habitual és utilitzar insecticides i productes químics per matar-los i evitar les picades que ens regalen, però hi ha qui prefereix les solucions naturals.

I sense que siguin la panacea, hi ha cinc plantes que ens poden ajudar a mantenir els mosquits ben lluny de casa:

Citronel·la

De la família de les gramínies, la citronel·la és una planta oriünda de l'Índia, que pot arribar a tenir una alçada d'1,5 metres. Té una gran capacitat d'adaptació a qualsevol ambient i no necessita grans cures ni condicions molt especials, tot i que cal tenir en compta que no tolera massa bé l'excés d'humitat. L'olor de la citronel·la emmascara altres olors que són cridaneres per als insectes - tant mosquits com mosques o vespes - i eviten, així, que s'apropin.

Espígol o lavanda

De la família de les lamiàcies, és originària de la Mediterrània occidental. De fet, a l'antiga Grècia ja es feia servir amb fins curatius, aromàtics i relaxants. Pot arribar a tenir una alçada de 60 cm. aproximadament i té una gran capacitat d'adaptació ja que és present a llocs tan dispars com França, Espanya, Bulgària, Argentina, Japó o l'Índia. Gràcies a la seva intensa i penetrant olor, repel·leix arnes, puces, mosques i mosquits.

Romaní

Pertanyent a la família lamiàcia i nativa de la regió mediterrània, la planta del romaní és també, com l'espígol, una vella coneguda dels antics grecs i romans. Pot arribar a assolir una alçada de fins a tres metres i repel·leix els mosquits i una àmplia varietat d'insectes nocius per als cultius.

Alfàbrega

Herba aromàtica de la família de les lamiàcies nativa de les regions tropicals d'Àfrica central i el sud-est asiàtic. Fa entre 30 i 45 centímetres i, igual que passa amb la citronel·la, la intensa olor que desprèn és el que fa de barrera natural perquè mosques i mosquits no s'apropin a aquesta herba.

Piretre

De la família de les asteràcies i nativa de Dalmàcia (Croàcia), les flors piretrines són semblants a les margarides, amb vistoses flors blanques, roses o vermelles, i pot arribar a tenir una alçada de 60 cm. Són molt efectives contra una àmplia gamma d'insectes, entre ells, els mosquits, i el principal avantatge que tenen és la seva baixa toxicitat per als animals de sang calenta, incloent-hi l'home. Les piretrines ataquen el sistema nerviós de tots els insectes, i inhibeixen a les femelles de mosquits de picar. En gran quantitat és letal per als insectes, però si en tenin poques ja són suficients per fer de repel·lent.

Si optes per plantes com a remei casolà has de tenir en compte, com les utilitzes i com les reparteixes a l'habitació. "No es pot pretendre posar un ramell de lavanda en una habitació i evitar només amb això que el mosquit ens piqui, perquè el que farà és esquivar el manat i picar-nos igual", assenyala el doctor Sergi Munné-Bosch, catedràtic del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona.

L'expert diu que la concentració i l'espai en què se situï la planta té molt a veure amb la seva eficiència a l'hora d'evitar la presència de mosquits i altres insectes i que, per descomptat, és "molt més efectiu posar-se directament el repel·lent a la pell".