L’avaluació que fa l’Associació de Veïns i Veïnes de les Escodines de Manresa del procés de rehabilitació del nucli antic de la ciutat, sobretot pel que fa al sector vell del seu barri, no és positiva.

L’entitat veïnal recorda que el barri de les Escodines ha estat objecte durant anys d’un abandó i degradació que han arribat a uns estats alarmants, amb conseqüències dures de marginalitat i desestructuració social, cultural i econòmica. Per això considera que cal donar una clara percepció de transformació urbana, social, econòmica i demogràfica que mostri que això està canviant.

L’entitat presidida per Josep Lluís Martínez valora que «el pla de revitalització no fa un tomb a la situació actual. No capgira la segregació i gueterització a què està exposat el sector vell de les Escodines». Des de les Escodines es considera que hi ha indicadors clars que la direcció que pren el pla no és l’adequada per al veïnat. Opinen que sí que s’està notant la revitalització del Nucli Antic, però no en la línia que el veïnat espera. «S’està notant en termes d’insuficiència i negativitat», s’afirma. Per a Martínez, «és ben sabut que el PIRNA necessita un replantejament, ja que ha quedat palès que ha resultat insuficient i no ha recollit les demandes del veïnat com a principals actors perjudicats per les obres incloses al pla, i com a principals receptors d’aquestes mesures correctores al Nucli Antic de la ciutat». Des de l’associació de veïns es considera que l’impacte del PIRNA sobre el sector vell de les Escodines és insuficient i lent, provoca inversió especulativa, minsa rehabilitació d’habitatges, concentració de persones immigrants, expulsió de residents i nul·la activitat econòmica. Prenent com a referència 120 edificacions afirmen que en el 54% dels casos no hi ha hagut actuació observable, el 22% són solars o bé edificis buits i únicament s’ha actuat en el 7,5%.

Segons es desprèn de l’informe elaborat per l’entitat veïnal, actualment, el sector Escodines té dins el PIRNA uns 300 habitatges. als quals caldria afegir els 230 habitatges que sortirien de l’actuació de rehabilitació. En total: 530 habitatges. Uns altres indicadors serien 15 façanes rehabilitades, el 12,5%. Dels 120 baixos existents, tan sols 12 tenen activitat econòmica. Això representa només el 10% del total de la zona Escodines i un percentatge molt menor si es tradueix a la totalitat de la zona PIRNA. Uns 20 baixos són pàrquings (16,7%) i uns 84 resten buits (70%).

La població actual al sector vell de les Escodines s’estructura de la manera següent: 600 persones, el 42% de les quals són autòctones i el 58% són persones immigrants. Pel que fa a l’espai públic, no compleix una funció de flux circulatori. Hi falta accessibilitat mecànica i hi ha dificultat per a la mobilitat. En el cas que no s’adoptin mesures correctores hi podria haver una situació de pèrdua de símbols identitaris escodinai-res, fractura amb la història del barri, falta de cohesió social i estructuració política, menys activitat econòmica, més edificació d’habitatge públic però menys rehabilitació dels edificis ja existents, més conflictivitat per la complexitat i dificultat de gestió i més estigmatització i guetització d’aquest espai valuós de la ciutat.