L’antic edifici que va servir de seu per a l’empresa Tous fins al passat 2007, situat al número 175 de la carretera de Vic de Manresa, serà la nova seu del Servei Territorial d’Educació a la Catalunya Central. És previst que el proper mes de gener entri en funcionament aquest servei, en el qual treballaran 92 persones vingudes d’altres serveis territorials o d’altres àmbits. Amb aquest nou òrgan, Manresa suma una altra delegació de la Generalitat. En aquest cas, per la singularitat i representació de l’edifici, la seu d’Educació es converteix en el servei territorial de la ciutat amb més presència. Molt diferent és el cas d’altres delegacions del Govern al Bages, com per exemple les instal·lacions dels serveis centrals de la gerència de la Catalunya central de l’Institut Català de la Salut (ICS), que són emplaçades en un polígon a Sant Fruitós de Bages; i les prosaiques oficines del Palau Firal de Manresa, on treballa el delegat del Govern.

Malgrat que encara no s’ha confirmat, el més probable és que la seu d’Educació a la Catalunya central ocupi la totalitat de l’antiga seu de l’empresa joiera manresana, tant pel volum de persones que hi treballaran com pel fet que molt possiblement, en un futur, els diversos serveis educatius de la ciutat que ara són emplaçats a l’edifici del Mercat Puigmercadal acabin traslladant-se a la seu de la carretera de Vic.

El Govern té previst aprovar avui, a proposta del departament d’Educació, la constitució del nou Servei Territorial d’Educació de la Catalunya Central, que vol donar més «proximitat» als ciutadans en matèria educativa.

D’aquesta manera, a partir del mes de gener, Manresa centralitzarà l’administració educativa de les comarques del Bages, l’Anoia, el Berguedà, Osona i el Solonès, que fins ara depenien de diferents Serveis Territorials. Tot i això, no serà fins al març vinent quan la delegació treballarà amb totes les seves funcions desplegades, i per això molt possiblement no pugui donar ple suport al món de l’educació fins al curs 2009-2010.

El nou Servei Territorial d’Educació de la Catalunya Central donarà servei a 319 centres educa- tius, que tenen, en total, 74.601 alumnes i 7.500 docents. La distribució dels alumnes per etapes educatives a la Catalunya central és de 16.060 alumnes d’educació infantil; 28.707 d’educació primària; 10.953 d’ensenyament secundari obligatori (ESO); i 18.881 alumnes pertanyents a educació postobligatòria.

Ara, amb la seu d’Educació a Manresa, la ciutat de Vic acollirà una subseu dels serveis territorials de la Catalunya central; i Berga, Igualada i Solsona continuaran tenint oficines gestores o registres públics que dependran ara del nou servei territorial a la capital del Bages.

Amb aquesta nova estructura, tots els serveis territorials de Catalunya disposaran d’un percentatge similar a la població escolar, que és a l’entorn del 10%. Les dues excepcions són la ciutat de Barcelona, amb el 21% de l’alumnat català, i el Servei Territorial de Terres de l’Ebre, amb el 2% de la població escolar catalana.

Actualment, el nom de la persona que agafarà les regnes de la seu i que dirigirà el nou servei territorial encara és una incògnita.

Educació ja té deu serveis territorials

Amb la creació d’aquesta nova entitat a la Catalunya central, el departament d’Educació passa a disposar de deu serveis territorials desplegats per Catalunya: Barcelona comarques, Baix Llobregat-Anoia, Vallès Occidental, Maresme-Vallès Oriental, Catalunya Central, Lleida, Girona, Tarragona i Terres de l’Ebre. El Govern català estableix aquests serveis basant-se en la divisió territorial de les vegueries.

D’aquesta manera, i segons fonts del Govern, el departament «vol aproximar l’administració al ciutadà, que ha de ser destinatari de les actuacions que es duen a terme, fet que facilita que les decisions que es prenguin es basin en un major coneixement de la realitat de cada territori». Aquesta voluntat «es plasma», en una major descentralització dels serveis que tenen més contacte amb la comunitat educativa, a través del Programa de Descentralització que desenvolupa Educació.