Anava vestit i portava una carta de presentació que la seva mestressa o el seu amo va escriure amb retoladors de colors diferents. La qüestió és que el van abandonar i que ara s’està allà esperant algú que el vulgui.

El Xifor anava vestit com mostra la fotografia del costat: amb abriguet de color vermell i samarreta blanca. A la carta hi diu el següent: «hola, em dic Xifor. Sóc molt afectuós, encara que al principi tinc una mica de por. M’agraden molt els nens i córrer pel bosc. M’agradaria trobar una família que m’estimés molt, ja que la meva també m’estima i m’estimarà sempre, però ja no pot fer-se càrrec de mi perquè a la seva comunitat no volen animals. Moltes gràcies».

Tot i que a Can Poc Oli n’han vist de tots colors i que ja és habitual que trobin animals abandonats a la porta de les seves instal·lacions, Heidi Straub, presidenta de la protectora, reconeix que ja no és tan normal que el gos vagi vestit i amb carta de presentació. Amb la seva arribada, el Xifor s’ha afegit als 90 gossos i als 38 gats que hi ha actualment a Can Poc Oli. L’hi van deixar el 8 de desembre passat i, al cap de poc temps, hi van abandonar un cadell d’uns set o vuit mesos.

Straub ha volgut aprofitar el cas d’aquests gossos per recordar un costum freqüent quan arriben les festes de Nadal. «La gent s’anima a comprar cadells» que, quan es fan una mica grans, ja no fan tanta gràcia i s’acaben deixant abandonats. D’aquí que els mesos que van del juny al setembre siguin especialment complicats i hi hagi més abandonaments que la resta de l’any. El temps entre Nadal i aquests mesos és el que necessiten els cadells per fer-se prou grans per passar de ser una joguina a un animal que fa nosa. A més a més, els mesos que van del juny al setembre és època de vacances, i la gent que no es pot emportar el gos de viatge decideix abandonar-lo. Straub aconsella als pares i a les mares que, quan el fill els demana un gos per Nadal, «no agafin cadells perquè són animals que no estan educats», per exemple, a l’hora de fer les necessitats. És millor agafar un gos que ja estigui ensenyat, com els que hi ha al refugi. En aquest cas, des de la protectora els ajudaran a fer la millor tria. Recorden que, quan es vol adoptar un animal, cal tenir en compte diversos factors: l’espai de què es disposa a casa, quantes hores s’hi estarà sol i si haurà de compartir l’espai amb altres animals. Una vegada presa la decisió, només caldrà signar un contracte d’adopció amb què el nou propietari d’aquell animal en rebrà la documentació (la cartilla de les vacunes) i se l’informarà de com posar-li el microxip. S’hauran d’abonar les despeses sociosanitàries de l’animal i censar-lo al municipi on viu aquella persona.