La gran majoria dels presidents i presidentes de les associacions de veïns de Manresa no estan d’acord amb el fet que la neteja diària dels carrers de Manresa (escombratge manual, buidatge de papereres i neteja amb mitjans mecànics) mereixi un notable com a nota mitjana. A aquesta puntuació s’hi ha arribat després de 350 inspeccions fetes per tècnics de l’Ajuntament i empreses externes. Dels 18 barris amb què ha pogut parlar Regió7 d’un total de vint (no va ser possible contactar amb els de Valldaura i Viladordis), la gran majoria rebaixarien la nota fins a l’aprovat, que en alguns casos diuen que seria justet.

Juliana Casero, presidenta de l’Associació de Veïns de la Balconada, és de les que posen a la neteja al seu barri «un aprovat molt just. No sé si és per manca de personal o si és perquè el personal que hi ha no és prou acurat. Quan passo pel costat veig que posen el cabàs i escombren el que hi ha, però només el més voluminós». Casero no dóna, però, tota la culpa als escombriaires, sinó també a l’incivisme de la gent. No és l’única que en parla. Marina Hosta, presidenta de l’AV de la Sagrada Família, també fa responsable l’incivisme de la gent del fet que el barri no estigui prou net. Com Casero, creu que «els escombriaires del barri s’hi podrien esmerar una mica més». Carles Boix, president de l’AV de la Carretera de Santpedor, està d’acord amb la nota que ha rebut la neteja segons les inspeccions realitzades. «Es fa la feina ben feta. Potser el que fa falta és conscienciar més la gent que embruta». Félix Muñoz, de l’AV de Miralpeix, tampoc no està en de-sacord amb la nota, excepte en moments concrets com «quan cauen les fulles dels arbres». A aquest tema hi han fet referència altres líders veïnals. És el cas d’Adolfo Boniquet, president de l’AV de Sant Pau. Ell deixaria la nota en un aprovat pelat. Pensa que «haurien de fer la neteja més sovint» i que «les persones haurien de ser més cíviques». Boniquet fa una referència explícita al tema dels excrements de gossos. Diu que «to-thom demana pipicans», però fa notar que, on n’hi ha, estan més nets els pipicans que la resta del carrer. Quant a aquest tema, Boniquet pensa que «manca mà dura i fer un seguiment. Posar normes i fer-les complir». Josep Call, president de l’AV Cots-Guix-Pujada Roja, posaria a la neteja del barri «un 5. Un notable no el posaria».

Entre els líders veïnals consultats, n’hi ha que fan una diferenciació entre els esforços dedicats a la neteja, als quals posen bona nota, i els resultats. És el cas de Lluís Armengol, president de l’AV del Barri Antic. Conscient que «el nostre barri costa molt de veure’s polit», Armengol posa un notable als efectius que s’hi dediquen, però, puntualitza, «els resultats són més ambigus». Josep Lluís Martínez, de les Escodines, hi coincideix. «Els escombriaires fan la seva feina i la fan ben feta, però no vol dir que l’espai estigui net». És del parer que «no tot depèn de l’administració, també hi ha la tasca dels veïns». Des de l’AV de Saldes-Plaça Catalunya, el seu president, Víctor Feliu, diu que, «concretament, al que és la neteja del barri li posaria un aprovat. I al manteniment, un insuficient». El tema del manteniment ja no entraria en aquest paquet de les inspeccions, però, certament, Feliu no es el primer que se n’ha queixat. Valentí Serra, president de l’AV del Poble Nou, comenta que «vam passar quinze dies amb dues papereres trencades i plenes de brossa». Diu que «un notable és exagerat. S’ha millorat una mica, però no prou». Pepita Burgués, dels Comtals, assegura que «al nostre barri no és cap notable. Estàvem molt contents amb l’escombriaire que teníem, amb el qual havíem aconseguit tenir un barri net i curiós. Ara, molts divendres que vénen no toquen res. Les fulles dels arbres les hem plegat nosaltres».

També hi ha alguns dels líders veïnals amb qui ha parlat aquest diari que creuen que el nivell de la neteja havia pujat però que ha tornat a baixar d’uns mesos ençà. Així pensa Josep Rueda, de l’AV de la Font dels Capellans. «Des del juliol fins al setembre-octubre la neteja ha baixat molt», deixant al marge el tema de la caiguda de les fulles dels arbres, que encara ho ha empitjorat més. Enric Martí, de Cal Gravat, explica que «hi ha hagut alguna temporada que anava bastant bé, però des que hi ha hagut la caiguda de les fulles s’ha espatllat. Ha estat aquests dos darrers mesos. Ha baixat. Fins i tot vaig haver de trucar a l’Ajuntament perquè hi havia vidres al parc infantil de sobre la pista i no els recollia ningú». Vicenç Cano, president de l’AV de Vic-Remei, diu que el seu barri «està bastant brut. I en temps de la caiguda de la fulla és un escàndol. S’hauria de fer una netejada a fons que no es fa». Remarca que al carrer de Jacint Verdaguer els arbres que hi ha deixen anar unes boletes que han anat embussant els embornals. «No n’hi ha cap que empassi», de manera que, quan plou, «on aparquen els cotxes és una piscina».

Jordi Sala, president de l’AV de Passeig i Rodalies, va més enllà. Ell creu que els utensilis que es fan servir per a la neteja estan desfasats. «Els que escombren van amb estris de l’edat de pedra. A tot arreu fan servir una maquinària més sofisticada». Sala és partidari de posar una nota «molt justeta» a la neteja dels carrers. Domingo Beltran, president de l’AV del Xup, diu que, «aplicant notes com a l’escola, diria que la neteja no progressa adequadament en molts sentits. És cert que s’ha millorat alguna cosa, però continua sent insuficient». No confia gaire en la validesa de les inspeccions perquè «els tècnics escombren cap a casa». Juan Porcel, president de l’AV de Mion-Puigberenguer, reconeix que «al meu barri la neteja ha millorat» i ho atribueix, sobretot, al fet que «la gent està a sobre del xicot que ve. El nostre barri està net, però és perquè nosaltres no el deixem dormir. Si aquesta pregunta me l’haguessis fet fa tres anys, la reposta hauria estat molt diferent. Ara som divuit persones a la junta i tots divuit, quan hi ha alguna cosa malament, ho diem».