Només queden algunes hores perquè la farmàcia situada al número 55 del passeig de Pere III, la Buxó, passi d’oferir el servei les 24 hores del dia a donar-ne 15 i mitja (de 2/4 de 9 del matí a 12 de la nit). Amb aquest canvi, a partir de demà, dia 1 de gener, la trentena de farmàcies de tot Manresa es repartiran els torns de guàrdia de nit, que van de 10 de la nit a 9 del matí. La desena de farmacèutics consultats per aquest diari han coincidit a mostrar-se resignats amb el fet d’haver de tornar a fer guàrdies de nit. «Ens tocarà un cop el mes i, tot i que fer guàrdies nocturnes no ens és rendible, sabem que és el nostre deure oferir aquest servei a la ciutat», afirmava ahir el llicenciat Antoni Nogueras, de la farmàcia Nogueras.

De les expressions de resignació dels farmacèutics es desprèn malestar vers la farmàcia Buxó, ja que alguns consideren que aquest establiment es treu de sobre l’horari de menys moviment comercial, però continua mantenint hores com les 11 i les 12 de la nit, en què encara hi ha algunes vendes. Així, Jordi Vintró, de la farmàcia Vintró, s’ha mostrat crític amb el reajustament d’horaris de la farmàcia Buxó. Vintró creu que «és una mostra d’egoisme que una farmàcia que durant cinc anys ha fet les guàrdies ara deixi d’oferir el servei de nit i, amb tot, continuï gaudint dels avantatges que té obrir cada dia i fins a les 12 de la nit». D’altra banda, Carme Miró, responsable de la farmàcia Miró, ha assenyalat que «treballar de nit suposa una gran despesa, perquè durant aquestes hores quasi no hi ha moviment». Miró considera que la farmàcia Buxó «està en el seu dret de deixar d’oferir el servei de 24 hores», tot i que troba que «èticament no és correcte que la farmàcia Buxó faci 15 hores i mitja i no 13 com està estipulat, tot i que sé que és legal».

Des de l’any 2004, la farmàcia Buxó ha estat la referència per a aquelles persones que necessitaven trobar una farmàcia oberta durant la nit qualsevol dia de l’any. A final de cada any, les farmàcies tenen la possibilitat de canviar els seus horaris per al proper any, i a final d’aquest novembre Buxó va anunciar que deixaria d’oferir el servei de 24 hores contínues per fer-ne 15 i mitja, també de dilluns a diumenge, horari al qual la farmàcia pot acollir-se legítimament, de la mateixa manera que ho poden fer les altres farmàcies si ho desitgen. Núria Carrasco, responsable de la farmàcia Buxó, va explicar ahir a Regió7 que el motiu pel qual reduiran l’horari «és per la falta de personal i per la poca afluència de clients que hi ha a la nit, que és d’una desena de persones com a màxim». Carrasco també va assenyalar que «en principi, no tenim previst tornar a oferir el servei de 24 hores en els propers anys».

A partir d’aquí, la trentena de farmàcies que hi ha la capital bagenca s’han organitzat i han creat un quadre de guàrdies en què cada farmàcia farà una guàrdia nocturna el mes. Rosa Maria Arroyo, sotsdelegada a Manresa del Col·legi de Farmacèutics i responsable de la farmàcia Arroyo (de la plaça de Sant Ignasi), ha expressat que «ara ja estàvem acostumats a no haver de fer guàrdia, però no és cap problema per a nosaltres». Arroyo va assenyalar que en un inici «potser serà més un entrebanc per a la gent que encara no estigui assabentada del canvi». Per a Pere Ruyra, de la farmàcia Ruyra, la notícia va arribar-li amb «resignació», ja que, segons ell, «els del ram sabíem que tard o d’hora hauríem de tornar a fer guàrdies». En la mateixa línia s’han expressat Josep Trapé de la farmàcia Trapé, que ha explicat que «estàvem molt ben acostumats, però ho haurem de fer perquè és el que toca, ho diu la llei»; i Lluís Farré, de la farmàcia Farré, que ha declarat que «és el que toca, una obligació».

La nova delegada a Manresa del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Maria Àngels Sala, de la Farmàcia Sala, ha explicat que «ens hem hagut de tornar a organitzar i hi ha hagut establiments que han hagut de fer remodelacions, però ho afrontem perquè és la nostra obligació. El que ha de prevaldre és la companyonia entre el col·lectiu i el servei a la ciutat».