Amb l’entrada d’any, l’Ajuntament podrà començar a multar els 173 propietaris de cases de més de 120 anys que a hores d’ara encara no han passat la ITV de seguretat d’edificis. Aquestes 173 persones representen el 25 % d’amos de cases (en total n’hi ha 700) que a la pràctica haurien de complir el tràmit.

Aquesta xifra desvela que des del setembre d’enguany els propietaris d’aquests antics edificis s’han posat les piles per engegar el procés i per esquivar les sancions, ja que aleshores eren 375 les persones que no havien fet cap pas per iniciar el procés i avui només en queden 173. A més, aleshores hi havia 110 persones a les quals no s’havia notificat l’obligatorietat de passar la revisió i elaborar un dictamen, i ara en queden 75. També hi havia edificacions que tenien el tràmit en curs i que ja han conclòs.

D’aquesta manera, finalment hi haurà el 75 % d’amos de cases de més de 120 anys que no seran multats, tot i que això no significa que hagin completat el tràmit que estableix l’Ajuntament i que ja hagin elaborat el dictamen. Segons ha explicat la regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Manresa, Àngels Mas, «no seran sotmesos a sanció tots aquells que han iniciat el procediment» ni tampoc «aquells als quals no s’ha notificat».

En aquest sentit, les condicions per sancionar els propietaris de cases de més de 120 anys s’han suavitzat, ja que a principi d’octubre d’enguany es va informar, seguint el que establia l’ordenança, que qui no lliurés el dictamen tècnic dins del termini establert (desembre del 2008) cometria una infracció lleu i hauria de pagar una multa d’entre 300 i 3.000 euros. Pel que fa a l’eximent de sanció sobre les persones que no han rebut la notificació, fa dos mesos també s’havia informat que l’Ajuntament publicaria la relació dels propietaris afectats al BOP i que a partir de llavors consideraria notificada l’obligatorietat de passar la revisió de l’edificació. Amb tot, ahir la regidora d’Urbanisme va assenyalar que aquelles persones a les quals no s’ha pogut efectuar la notificació no seran sancionades encara.

Aquestes accions s’inscriuen en un complex procés de control que ha engegat l’Ajuntament i que pretén garantir la seguretat de 5.000 edificis de més de 40 anys. Per aconseguir-ho, l’equip de govern ha establert que els propietaris d’aquests edificis disposin d’un certificat tècnic que acrediti la bona salut estructural de la construcció. Els primers requerits a fer i presentar els resultats de la inspecció a l’Ajuntament han estat els propietaris dels edificis de més de 140 anys (el 2007) i els de més de 120 anys, aquest 2008. El 2007 es van obrir 326 expedients a edificacions més antigues de 140 anys. A hores d’ara, d’aquests 326 propietaris dels edificis, encara n’hi ha el 36,5 % que no han iniciat els tràmits, dels quals el 6,5 % no ho ha fet perquè encara no han rebut la notificació. D’altra banda, durant el 2008 s’han formalitzat 374 expedients a cases de 120 a 140 anys. D’aquests, el 34,5% dels amos no ha atès el requeriment, el 14,5% dels quals correspon als pendents de notificar.