L’Ajuntament de Manresa manté viva la il·lusió que la capital del Bages pugui ser algun dia capital de vegueria de la Catalunya Central. Aquesta afirmació té una relació molt directa amb el nou Palau de Justícia de Manresa. Amb el trasllat al nou edifici, que es completarà d’aquí a mig any, aproximadament, els jutjats vells de la Baixada de la Seu quedaran buits i des del consistori manresà el regidor de Cultura, Ignasi Perramon, ha avançat que hi ha la previsió de reservar un temps aquest edifici pensant en la possibilitat que Manresa pugui acollir algun dia una audiència. Ser capital de vegueria hi ajudaria.

Una audiència és un òrgan judicial reservat, ara per ara, a les capitals de província, una situació que podria canviar amb la instauració de les vegueries, si bé cal dir que la creació d’una audiència en una ciutat que no sigui capital de província no es pot llegir com un efecte directament i exclusivament condicionat al fet de tenir una nova organització territorial a Catalunya. Al marge d’això, pot passar que la secció d’una audiència provincial estigui situada en una ciutat que no sigui capital.

Ahir al migdia, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, i la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret, van ser a Manresa per inaugurar el primer jutjat (el jutjat penal número 3 de Manresa) que funcionarà al nou Palau de Justícia que s’ha construït entre la plaça de Montserrat i el passeig del Riu (més informació a la pàgina 3). El nou edifici obre un interrogant quant al futur de l’actual seu del jutjat de primera instància i instrucció, situat a la Baixada de la Seu. Què passarà amb aquest edifici quan ja no tingui la funció que l’ha ocupat des de fa dècades? El regidor Ignasi Perramon ha explicat que la intenció de «la conselleria de Justícia és anar ocupant els nous jutjats gradualment al llarg dels propers mesos, de manera que, a partir del segon trimestre [del 2009], ja no utilitzaria l’edifici de la Baixada de la Seu com a jutjat viu». A partir d’aquí, segons el regidor manresà, la intenció seria «mantenir-lo com a reserva en l’àmbit judicial per si, en el futur, a Manresa s’instal·la una audiència. No tindrà un ús diferent sinó que està reservat a un ús de la Generalitat, en aquest cas, a la conselleria de Justícia». I afegeix que, «si això es veiés poc viable, d’aquí a un temps es miraria quina altra opció es dóna adreçada a serveis de la Generalitat, a qui està cedit». En tot cas, Perramon prefereix no avançar esdeveniments i esperar. «A partir del segon semestre de l’any vinent veurem les possibilitats que aquest tema de l’audiència sigui un fet».

L’edifici dels vells jutjats va ser cedit per l’Ajuntament a començament dels anys 70 a l’estat i, posteriorment, quan les competències de justícia van passar al Govern català, a la Generalitat.