Aquest és el títol del projecte seleccionat pel jurat encarregat de triar el treball amb les millors idees per ordenar l'entorn del parc de l'Agulla. Va rebre la puntuació més alta en tres aspectes: la proposta conceptual d'ordenació, l'adequació de la proposta a l'entorn i les fórmules de gestió. En total, 36 punts. El premi, a banda de fer el projecte, és de 10.000 euros sense IVA

Quan es faci realitat, el projecte guanyador del concurs d'idees per ordenar l'entorn del parc de l'Agulla, als termes de Manresa i Sant Fruitós, el dotarà de piscines, un hotel, quatre nous accessos per a ciclistes i vianants, un nou baixador del tren, un equipament polivalent i un nou parc situat a prop de la Rosaleda i el Guix, entre d'altres. El responsable d'aquestes idees és el bufet Carracedo-Sotoca Arquitectura SLP, de Barcelona. La seva proposta, premiada amb 10.000 euros (sense IVA) i que ara han de desenvolupar, ha estat triada pel Consorci Urbanístic de l'Agulla per ordenar les 150 hectàrees que hi ha a l'entorn del parc.

Els autors han calculat que l'actuació costaria 29 milions d'euros. Una xifra, avisen, que pot canviar. Fet el document tècnic, i sigui o no aquesta la xifra, s'entrarà en una fase cabdal: la de trobar el finançament perquè el que ara només són idees siguin fets.

Ahir a la tarda es va fer públic el veredicte del concurs en un acte organitzat a la Casa Lluvià, seu de la Delegació al Bages-Berguedà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya. Al concurs, convocat el març, s'hi van presentar quatre equips d'arquitectes (Colomer-Puig-Vidal SCP i Pons-Julián SLP; Jornet-Llop-Pastor SLP; Carracedo-Sotoca Arquitectura SLP i Urbanisme Integral i Medi Ambient SL). Els tres que no han guanyat s'emporten un premi de 6.000 euros (amb l'IVA exclòs).

El Consorci de l'Agulla, constituït pels Ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós, ha destacat que "la proposta guanyadora encaixa plenament amb els principals objectius del Consorci: concentrar l'oferta lúdica a l'entorn del parc de l'Agulla, a la franja est situar-hi espai lliure amb alguns equipaments, mantenir el regadiu del Poal a la franja oest i ampliar les connexions del parc amb els nuclis urbans de l'entorn", juntament amb "la connectivitat de l'àmbit del Consorci amb els nuclis urbans de l'entorn". En aquest sentit, des de Manresa es perfilen dues grans connexions. La primera, des del barri de la Parada, donant continuïtat al carril bici que neix a l'avinguda dels Dolors. Aquest passeig es construiria al costat de la via del tren i per sota de l'eix transversal. La segona, pel costat oest, reforçant l'itinerari del camí de l'Aigua cap a Can Font. Des de Sant Fruitós també hi ha dues línies d'actuació en aquest sentit: convertir el camí del Supeco en un passeig arbrat per a vianants i ciclistes; i ampliar el camí de la Sèquia que lliga amb Sant Iscle i Pineda de Bages. La connectivitat de l'Agulla també es vol facilitar per mitjà del tren, que reubicaria el baixador en una zona equidistant del llac i del Parc Tecnològic del Bages i d'un possible equipament públic, que podria fer funcions educatives i/o de coordinació de l'activitat agrària del Pla de Bages. A més a més, la proposta també parla d'un espai polivalent sense els usos definits.

Pel que fa a l'accés en vehicle, preveu l'adequació com a aparcament de l'actual emplaçament que hi ha a la carretera de Santpedor, l'aparcament del Parc Tecnològic del Bages i altres aparcaments situats en el contorn.

La proposta presentada pels arquitectes Carracedo i Sotoca recomana donar un tractament especial a l'entrada de Sant Fruitós, amb la ubicació d'equipaments, serveis o empreses d'alt valor tecnològic per aprofitar el dinamisme que pot generar aquest passeig. També es proposa crear un nou parc situat a prop de la Rosaleda i el Guix, una zona lúdica amb piscines no cobertes i de funcionament estiuenc al sud del llac de l'Agulla amb edificacions de serveis i vestidors, ampliar el Club Tennis Manresa pel costat de l'eix transversal i la construcció d'un hotel.

Dos anys del Consorci

Els Ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós de Bages van constituir el Consorci Urbanístic de l'Agulla el febrer del 2007 amb l'objectiu de regular la planificació i desenvolupament de l'entorn del parc de l'Agulla per garantir-ne la protecció i l'ampliació. Per fer-ho, va organitzar un concurs d'idees que es va dividir en dues fases: la primera consistia en la presentació de l'activitat dels equips d'arquitectes que es van presentar a la convocatòria, quatre en total. Tots van ser acceptats per participar a la segona fase, la de l'elaboració de propostes d'ordenació i gestió del triangle a l'entorn de l'Agulla. Tenien tres mesos. El dia 21 d'aquest mes es va reunir el jurat per triar la proposta guanyadora.