El germà de La Salle vinculat a Manresa que va morir, dimecres al migdia, mentre feia el descens d'un pic a Lladorre, al Pallars Sobirà (vegeu edició d'ahir), havia estat director del centre de la capital del Bages. Tot i ser veí de Barcelona, el germà Joan Lluís Casanovas va passar una part important de la seva trajectòria docent al centre educatiu de la capital del Bages, on va arribar a assumir el càrrec de director durant tres anys.

Joan Lluís Casanovas va arribar a l'escola manresana el 1977, procedent de La Salle Bonanova. Els primers anys va compaginar la seva docència amb el càrrec de cap d'estudis dels alumnes de batxillerat. "La seva vinculació amb els joves era diferent de la que estaven acostumats en aquells temps. Va marcar un abans i un després", recorda Francesc Anton, actual director del centre. Especialitzat en pedagogia i psicologia, per a Casanovas les activitats lúdiques per a l'alumnat no deixaven de ser importants, per la qual cosa va fundar l'actual grup de joves. "Va deixar una empremta important. Va renovar l'escola, les activitats que s'hi feien i les relacions amb l'alumnat.

Gràcies a ell el centre va viure grans canvis", reconeix Francesc Canyelles, un dels professors del centre educatiu que va treballar amb el germà Casanovas. Com ell, Francesc Junyent, docent també a La Salle, assegura que la seva feina va traspassar les aules. "Se'ns n'ha anat, probablement, un dels millors directors, per no dir el millor, que ha passat per aquest centre".

El germà Joan Lluís Casanovas va assumir el càrrec de director el 1982, una feina que va abandonar el 1985, després de que La Salle Catalunya l'escollís per fer les funcions de provincial auxiliar pedagògic a Barcelona. Tot i abandonar l'escola manresana, Casanovas mai no se'n va arribar a desvincular. "Era membre de l'entitat solidària Proide, per la qual cosa venia sovint amb motiu de les campanyes", comenta Francesc Anton.

La seva preocupació pels joves va portar el germà Casanovas a crear, al barri del Raval de Barcelona, l'escola Cintra, adreçada a reorientar adolescents en situació de fracàs escolar, on actualment exercia de director. "Al seu centre s'acollien tots els alumnes que a la resta d'escoles no es volen", aclareix Anton.

La mort del germà ha commogut tota la comunitat de germans de La Salle Catalunya. Segons expliquen, Casanovas era un amant de la natura i les seves excursions a la muntanya eren habituals. "Ja en l'època en què treballava amb nosaltres sempre feia sortides a la natura", comenta el professor Francesc Canyelles. La cerimònia de comiat se celebrarà avui, divendres, a les 11 del matí, a la Casa de Sant Josep de La Salle de Cambrils.