Els comerços afectats per les obres a les Muralles no hauran de pagar les taxes corresponents a escombraries, guals i aparadors. Hi ha diversos factors que justifiquen aquesta decisió excepcional per part de l'Ajuntament: la durada de les obres (vuit mesos), les afectacions que està tenint (talls de trànsit, pols, etapes en què les botigues han quedat totalment aïllades) i la quantitat de comerços afectats (42). Xavier Lanza, president de la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa (UBIC), ha recordat que, després del cas de Sant Joan d'en Coll, és la segona vegada que es pren aquesta determinació.

Lanza explica que els 42 negocis afectats "quedaran exempts d'aquestes taxes en la part proporcional de durada de les obres", que van començar l'abril passat i han de finalitzar el 31 de desembre. Aquest període "és el que no hauran de pagar". La negociació amb l'Ajuntament, diu, tot just s'ha tancat aquesta setmana. La decisió de no cobrar les taxes esmentades als botiguers suposarà que rebran el rebut d'avís corresponent a escombraries, guals i aparadors, el pagaran i, "automàticament, l'Ajuntament els abonarà la part" que no han de pagar a causa de les obres, una part que "els hauran d'haver abonat abans de final d'any". Aquesta petició, la de no haver de fer aquests pagaments, fa mesos que es va fer per part dels comerciants amb la UBIC com a intermediària, en considerar injust pagar per uns serveis de què no poden gaudir durant mesos.

Lanza comenta que si s'ha tardat tant a tancar les negociacions (els avisos per pagar les taxes finalitzen el 5 de novembre) ha estat per qüestions burocràtiques. "Són temes que han de passar per moltes mans. Més que complicat, ha estat laboriós. Si fos una cosa a nivell d'una empresa particular o privada es podria haver accelerat més, però a nivell d'administració, tot és molt burocràtic".

Les tres taxes de serveis no prestats que s'abonaran als comerciants de les Muralles es paguen un cop l'any, entre el setembre i el 5 de novembre. El president de la UBIC diu que és difícil quantificar què suposarà per als botiguers, ja que depèn de cada negoci: "va en funció dels metres quadrats, dels guals...". Sigui el que sigui, ajudarà uns comerços que han vist sumats als efectes de la crisi i a la consegüent baixada del consum els de tenir unes obres que fan que la clientela s'ho pensi dues vegades abans d'anar-hi a comprar. Lanza recorda que, en general, aquesta mala època l'estan notant tots els botiguers, però "a ells se'ls està multiplicant. Ara comencen a veure una miqueta la claror" pel que fa als efectes negatius de les obres.

La intervenció a la Muralla de Sant Domènec i de Sant Francesc forma part de les actuacions finançades a través del Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL), i té per objectiu desdoblar el col·lector del torrent dels Predicadors per evitar problemes d'inundacions i renovar la urbanització d'aquests carrers. El pressupost global de l'obra és de 2.465.180 euros.