La crisi actual ha fet incrementar la demanda al punt d'informació i atenció a la dona Montserrat Roig (PIAD). Segons dades aportades pel servei, entre el primer semestre del 2008 i del 2009 hi han augmentat les primeres entrevistes el 33%, que han passat de 121 a 161. Els conflictes familiars i l'assessorament per separacions i divorcis són els principals motius de consulta. Núria Sensat, regidora de la Dona, posa l'exemple de famílies en què el marit ha perdut la feina i l'angoixa que genera aquesta situació recau en la dona, que necessita una "orientació i un espai per ser escoltada".

El PIAD Montserrat Roig, creat el setembre del 1996 i que el 2006 va passar a atendre només dones de Manresa en consolidar-se el PIAD comarcal, té la seu al carrer de la Mel, d'on es traslladarà a principi del 2010 al carrer Canal, a les instal·lacions que ocupaven els serveis territorials d'educació, que el març es van mudar a l'edifici de Tous de la carretera de Vic.

El canvi d'emplaçament, que era previst per al setembre passat i que, segons Sensat, s'ha ajornat "per causes alienes" a la seva regidoria, és a dir, per "la lentitud del ritme de FORUM" per engegar l'operació urbanística que implica el canvi de local, suposarà multiplicar per sis l'espai actual. D'aquesta manera es podrà fer front des del punt de vista físic a l'augment de la demanda que ha tingut el servei amb el pas dels anys, i més darrerament amb les problemàtiques familiars que genera la crisi econòmica. Dels 125 m2 actuals passarà a tenir-ne 800. Aquest increment suposarà, alhora, acollir-hi l'Equip Bàsic d'Atenció Social Primària (EBASP) de la zona centre amb seu al carrer de Santa Llúcia, seguint "la filosofia" de l'Ajuntament de "crear espais més polivalents i amortitzar despeses, com la llum i l'aigua". També serà la seu del Servei de Suport i Intervenció a les Famílies (SSIF), que ha estat fins fa poc a l'edifici dels Infants i ara ja acull el PIAD.

Abans del trasllat caldrà fer obres a la teulada i una mínima actuació a l'interior, ha explicat Sensat. El pressupost és de 274.000 euros, finançats a parts iguals per la Generalitat i l'Ajuntament. El trasllat anirà acompanyat per l'edició d'un díptic del PIAD Montserrat Roig "que inclogui els programes i serveis que hi hem anat afegint" i informi del canvi d'ubicació.

Per a Sensat, tenir més metres quadrats comportarà una millora en el sentit que es podran deixar "espais per a grups i col·lectius de dones" que no tinguin cap lloc per reunir-se, alhora que es podrà disposar d'espais diferenciats per als grups terapèutics amb la intervenció de professionals qualificats en el camp de la psicologia i el treball social. Aquests són els de dones víctimes de la violència de gènere, que funciona des de fa dos anys, i per a nous grups que entraran en funcionament aquest mes de novembre organitzats des del SSIF per a famílies que han adoptat un menor, famílies monoparentals, famílies amb menors adolescents i grup d'adolescents. Actualment, fa notar la regidora, la limitació de l'espai fa que hi hagi una "incompatibilitat" a l'hora d'organitzar les activitats.

La gènesi d'aquest canvi es troba en una operació urbanística a cura de FORUM que preveu tirar a terra la banda de cases del carrer de la Mel on hi ha el PIAD. Per fer-la es va incloure en la presentació del projecte al pla de barris la demanda d'una partida de diners per a una nova ubicació del PIAD. Tot plegat, diu Sensat, "ha anat més lent del previst" i és el que ha fet endarrerir el trasllat, que s'inclou en el Pla d'Actuació Municipal (PAM), el qual preveu els projectes consensuats amb la ciutadania per al període 2008-2011.