Juntament amb la Xarxa d’Unitats de Lípids i Arteriosclerosi de Catalunya, la Unitat de Lípids i Risc Vascular d’Althaia organitza per aquest divendres, 6 de novembre, la XII Jornada de les unitats catalanes d’aquesta especialitat. La trobada, que tindrà lloc a Món Sant Benet, es dirigeix a diferents especialistes que treballen en risc vascular i que estan organitzats en unitats específiques, com cardiòlegs, internistes, endocrinolòlegs, nefròlegs, així com els professionals d’atenció primària.

L’objectiu de la jornada és ser un referent formatiu i un fòrum d’intercanvi d’experiències assistencials en el tractament de la patologia arterioscleròtica, fent especial esment a les alteracions lipídiques. Enguany la jornada fa èmfasi en el tractament dietètic i en la cuina cardiosaludable, per aquest motiu es durà a terme un taller de cuina a Fundació Alícia.

L’arteriosclerosi, responsable dels accidents vasculars aguts i la primera causa de mort en el món occidental, és una malaltia multifactorial i sistèmica. És per aquest motiu que s’intenta que l’abordatge sigui multidisciplinari i coordinat entre diferents especialistes. Els principals factors de risc cardiovascular són el colesterol, la hipertensió arterial, el tabaquisme, la diabetis, l’obesitat i els hàbits de vida. L’arteriosclerosi pot comportar complicacions i malalties cardiovasculars com l’infart de miocardi, l’accident vascular cerebral, la malaltia vascular perifèrica i renal.

Desenvolupament de la jornada

La trobada professional començarà amb la benvinguda i presentació a càrrec de la Dra. Dolors Comet, Directora SAP del Bages, Berguedà i Solsonès; el Dr. Josep M. Marcos, Cap del Departament de Medicina d’Althaia; i la Dra. Clotilde Morales, coordinadora de la Unitat de Lípids i Risc Vascular d’Althaia. Seguidament, hi haurà la taula rodona “Actualització en hipertrigliceridèmies” moderada pel cap de la Unitat de Lípids i Risc Vascular de l’Hospital de Bellvitge, el Dr. Xavier Pintó, en que s’analitzarà el tractament dietètic i el farmacològic.

Abans de la pausa es presentarà i discutirà un cas clínic sobre l’alt risc vascular, a càrrec de la Dra. Isabel Comerma, nefròloga d’Althaia i el Dr. Josep Cañellas, metge d’atenció primària. L’acte inaugural, a les 11.45 hores, anirà a càrrec del Dr. Toni Iruela, Gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central; el Dr. Josep Lluís Irujo, regidor de Salut de l’Ajuntament de Manresa; el Sr. Josep Rafart, alcalde de Sant Fruitós, i el Sr. Manel Jovells, Director General d’Althaia. Una vegada feta la inauguració, el Dr. Lluís Masana, Cap de la Unitat de Recerca en Lípids i Arteriosclerosi de la Universitat Rovira i Virgili, realitzarà una ponència sobre l’actualització en arteriosclerosi.

Per tancar el matí, els participants es desplaçaran fins a les instal·lacions de la Fundació Alícia. Allí, el cuiner Marc Puig-Pey realitzarà un taller sobre cuina cardiosaludable.

Ja a la tarda se celebrarà la Reunió anual dels membres de la Xarxa d’Unitats de Lípids i Arteriosclerosi de Catalunya.

La Unitat de Lípids i Risc Vascular d’Althaia

Aquesta és una unitat pluridisciplinar que té per objectiu abordar de forma integral els factors de risc vascular. Com la d’Althaia, les unitats de lípids existeixen als hospitals catalans des de fa molts anys. Van néixer de la mà de professionals de diferents especialitats (internistes, endocrinòlegs ...) amb l’objectiu d’estudiar i controlar els trastorns dels lípids (colesterol, triglicèrids, ...).

La investigació de la malaltia arterioscleròtica ha evolucionat fent que els professionals facin un abordatge multidisciplinar dels factors de risc vascular. L’objectiu dels diferents especialistes que hi estan implicats és valorar el pacient en conjunt tractant tots els factors de risc, evitant-li visites a diferents especialistes i assegurant-li la continuïtat assistencial.

Aquests professionals detecten, avaluen i tracten a les persones amb risc vascular elevat per tal de prevenir la malaltia arterioscleròtica. També tracten i fan seguiment d’aquells pacients que ja han patit una malaltia cardiovascular. Cal tenir en compte que la modificació dels hàbits de vida és el primer esglaó en el tractament de l’arteriosclerosi.

Al llarg de l’any 2008, des d’aquesta unitat es van realitzar més de 320 visites a consultes externes. Els diagnòstics més prevalents van ser la hipercolesterolèmia i la hipertrigliceridèma.