Aquesta setmana a Manresa hi ha hagut un brot de grip A, que ha doblat les urgències pediàtriques a l'Hospital Sant Joan de Déu i hi ha augmentat l'activitat de les urgències en general el 15% amb relació a l'any passat. Tot i aquestes xifres, el cap del servei d'urgències de Sant Joan de Déu, José Zorrilla, ha insistit que el 95% dels casos "són banals i es poden curar amb tractament domiciliari o per telèfon". El doctor Xavier Marín, responsable de la Unitat Assistencial de la Gerència Territorial Catalunya Central de l'ICS, que gestiona els CAP Plaça Catalunya i Sagrada Família, diu que aquesta setmana, en només dos dies, s'ha rebut la tercera part dels casos de la setmana passada. El doctor Xavier Masgrau, metge de família del CAP Bases (que gestiona la Fundació Althaia amb el CAP Barri Antic), ho corrobora: "hi ha un brot important de processos gripals i molts es confirma que són grip A".

La situació actual, informa el doctor Zorrilla, empitjorarà fins a mitjan novembre i principi de desembre, quan s'arribarà al màxim, i després anirà baixant". Treballant amb aquesta previsió, explica que a Sant Joan de Déu ja tenen preparat un dispositiu especial per fer-hi front, que inclou "un reforç mèdic" i l'aïllament dels "pacients de grip A, que es posaran en una zona tancada de l'hospital per tractar-los", sobretot perquè no encomanin el virus a d'altres malalts més vulnerables. Amb el mateix objectiu, a urgències de pediatria s'ha de posar en marxa de manera imminent el sistema de triatge que ja funciona a les urgències d'adults des de fa temps.

Els tres metges consultats destaquen el fet que, finalment, després de l'alarmisme que va generar l'aparició de la grip A, s'hagi assolit un nivell de normalitat, oi més, fa notar el doctor Zorrilla, si es té en compte que la grip A causa molta menys mortalitat que la grip estacional, una apreciació que també fa el doctor Masgrau. Zorrilla comenta que "a Xile, que és un país molt semblant al nostre, hi ha hagut una mortalitat molt baixa per grip A". En canvi, recorda que el 2008 "a tot el territori espanyol, que se sàpiga, hi va haver 4.000 morts per grip estacional". Per al doctor Marín, "la posició d'ara és més coherent i la d'abans va ser motivada per l'alerta per les notícies que ens arribaven de països com Mèxic i pel desconeixement".

El doctor Masgrau també insisteix a transmetre un missatge de tranquil·litat. "La grip A és una grip normal. Diumenge passat estava de guàrdia, i tres persones que vam ingressar van ser donades d'alta l'endemà". Això sí, reconeix que si abans, de cada 100 persones 10 donaven positiu, ara són 90 de 100". Aquest increment dels casos s'ha notat, primer, segons explica el doctor Marín, amb un augment "de les visites en la franja d'edat fins a 14 anys", ja que "la grip sempre comença pels nens petits" i després passa als adults. Marín recalca que en l'àmbit de la Catalunya central la incidència és "menor que a la resta" (289,5 casos per cada 10.000 habitants, segons el darrer comunicat del departament de Salut) i Zorrilla hi afegeix que la incidència a Catalunya és molt menor que no pas al País Basc, on són "700 casos per cada 10.000 habitants".

El doctor Zorrilla insisteix en la necessitat d'anar primer al CAP, des d'on s'encarreguen d'enviar la persona a casa o, si ho creuen oportú, de derivar-la a urgències. "Si tenen febre i tos, que no vin-guin a urgències de manera espontània, perquè els direm el mateix que al CAP". Només les embarassades i els malalts crònics i amb factors de risc, com ara els asmàtics, hi queden ingressats en observació, sobretot per prevenció. Assegura que, de moment, no hi ha hagut cap cas de gravetat.