La meitat de persones que aquest curs han volgut rebre classes al centre de formació d'adults públic Jacint Carrió de Manresa s'han quedat sense plaça. Actualment, l'escola dóna formació a 682 alumnes, però ha registrat 659 persones (entre tots els cursos) que han quedat fora. De fet, segons explica el director del centre, Fermí Porta, "la xifra de persones que s'han quedat sense poder venir a classe és més alta del que tenim registrat, perquè en alguns cursos que ja estaven molt col·lapsats vam deixar d'apuntar gent a les llistes d'espera, perquè era impossible que hi entressin". El director atribueix aquest pronunciat augment de demanda de formació "a la crisi econòmica, que ha fet engruixir les llistes de l'atur i ara moltes persones que s'han quedat sense feina veuen necessari millorar la seva formació per obrir-se camí en l'àmbit laboral".

Porta ha assegurat, malgrat no tenir dades, que "el nostre centre es troba, com a mínim, entre els deu de la Generalitat més col·lapsats de Catalunya. Parlant amb directors d'altres centres públics i veient les llistes d'espera que s'hi creen, sé que som un dels que som entre els pitjors casos". L'escola de Manresa, l'única de la comarca del Bages de titularitat de la Generalitat, ha batut, de llarg, enguany el rècord de persones que han demanat poder rebre formació en aquest centre. De les 13 formacions que s'ofereixen al Jacint Carrió no n'hi ha cap que tingui una plaça vacant. La demanda més alta és en els cursos per obtenir el graduat d'educació secundària obligatòria (GESO), on entre el nivell 1 (per als qui necessiten treure's el graduat en dos anys) i el 2 (on van a parar els qui després de fer una prova de nivell o per convalidació d'estudis s'intenten treure el graduat en un sol curs), hi ha, com a mínim, 219 persones que s'han quedat sense plaça. També hi ha una elevada demanda en els cursos per accedir a cicles formatius de grau mitjà i superior, en què s'han quedat sense plaça 204 persones; i per entrar a la universitat, en què hi ha 86 peticions que no han pogut ser admeses. D'altra banda, només hi ha un curs, el Cicle de Formació Instrumental 3, el darrer de tres cursos en què l'alumne aprèn a llegir i a escriure i obté el certificat d'estudis primaris, en què no hi ha cap persona en llista d'espera.

Segons ha explicat Porta, els Serveis Territorials d'Educació de la Catalunya Central (emplaçats a Manresa) "tenen coneixement de la nostra situació, ja que els fem arribar les dades de matriculacions i llistes d'espera i, a més, reben les queixes de gent que s'ha quedat sense plaça". Porta, però, ha assenyalat que "des de Manresa no hi poden fer res. La seva tasca és fer arribar les nostres necessitats a Barcelona i pressionar-los per tal que augmentin els recursos del centre, i em consta que ho fan".

Congelació del pressupost

La crisi econòmica ha provocat dos fets que es contraposen: d'una banda, hi ha més atur i l'administració recomana insistentment que ara és el moment de formar-se per trobar noves oportunitats laborals, d'altra banda, segons Porta, "s'ha congelat el pressupost destinat a les escoles d'adults, i aquest curs, en què ha augmentat tant la demanda, no hi podem donar resposta". Segons el director del centre, "no s'ha incrementat ni disminuït el professorat en cap centre del departament". Al Jacint Carrió fa tres anys que tenen 12 professors en plantilla.