La ludoteca de Les Formigues, al barri de la Balconada, no haurà de tancar portes aquest 2009 i podrà continuar funcionant, com a mínim, fins al juny del 2010. Així ho ha confirmat Irian Álvaro, responsable de La Casa de les Formigues, entitat que gestiona l'espai. "Vam estar a punt de llançar la tovallola i plegar, però els esforços que hem fet conjuntament amb l'Ajuntament, l'associació de veïns i els mateixos pares ens han permès assolir els 3.000 euros que ens feien falta per poder acabar el curs".

Una vintena d'infants d'entre 3 i 12 anys assisteixen, de dilluns a divendres, a la ludoteca que dirigeix l'entitat sense ànim de lucre La Casa de les Formigues. L'espai ocupa un dels locals de l'entitat veïnal. "Era una llàstima que es perdés la ludoteca perquè realment ha resultat un servei amb molt èxit que, fins i tot, té llista d'espera", assegura Juliana Cassero, presidenta de l'associació de veïns.

Any rere any, la ludoteca de Les Formigues, que es tracta d'un servei gratuït, obté el pressupost que li fa falta per pagar el sou de la ludotecària mitjançant dos ajuts econòmics: un procedent de les subvencions que atorga el Servei de Drets de Ciutadania de l'Ajuntament a les entitats que sol·licitin l'ajuda, que empra per pagar el sou de la treballadora entre el període que va d'octubre a desembre; i un altre dels que proporciona el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) als projectes que ajudin a disminuir l'atur, que utilitza la resta del curs. Segons ha explicat la responsable de La Casa de les Formigues, a principi d'aquest any no es va sol·licitar l'ajut al SOC, per la qual cosa enguany no hi havia el pressupost necessari per afrontar tot el curs. "Estàvem buscant un contracte de col·laboració amb alguna entitat per no haver de sol·licitar la subvenció al SOC i, quan vam veure que no el trobàvem i vam anar a demanar l'ajut, ens van dir que enguany s'havia avançat el termini per sol·licitar-lo", reconeix.

D'un dia per l'altre, la ludoteca Les Formigues es va veure obligada a buscar solucions per no haver de tancar portes i aconseguir els 3.000 euros. "Des de l'Ajuntament ens va dir que farien una petita aportació per ajudar-nos, sempre que no fos l'única", reconeix Álvaro. Per aquesta raó, La Casa de les Formigues es va reunir amb la directiva de l'Associació de Veïns de la Balconada i amb els pares dels infants que assisteixen a la ludoteca. "Tots es van mostrar molt participatius a posar el seu gra de sorra", diu la responsable. Afegeix que "fins i tot van recollir signatures pel barri per poder presentar una instància a l'Ajuntament on quedés demostrat que la Balconada vol la ludoteca. En una setmana em vam aconseguir 600".