L'Associació dels Amics de la Seu de Manresa i la Comissió de Defensa del Patrimoni del Centre d'Estudis del Bages han iniciat una campanya de recollida d'adhesions entre les entitats cíviques i culturals de la ciutat per aturar l'actual fase d'obres a la Reforma.

Ho han fet amb un manifest que van començar a enviar ahir on, entre d'altres, demanen "eliminar totalment la part exterior de la caixa de l'ascensor i el mur que l'emmarca", que taparan la façana del temple. Alhora, per considerar-les "una inacabable font de molèsties per als ciutadans i per a la Seu", demanen a l'Ajuntament que "acabi la plaça dins dels terminis estipulats", cosa que és bastant difícil perquè el darrer termini donat era... diumenge.

Com explicàvem aquesta setmana (vegeu edicions de dimecres i dijous), les obres a la plaça de la Reforma passen actualment per la construcció del mur corresponent al darrer nivell del seguit de rampes que permetran l'accés a la Seu, al costat del qual anirà un ascensor. Aquest mur, que no està acabat, tapa una part de la façana oest quan es mira des de la Reforma, la qual cosa ha portat els Amics de la Seu, primer, i, a petició seva, la Comissió de Defensa del Patrimoni, a mobilitzar-se "en exercici de les seves responsabilitats respectives de protecció del principal monument de la ciutat". A banda de demanar l'eliminació de les parts més invasives, en el manifest expressen el seu malestar per l'excessiu protagonisme del formigó; per l'ocupació de les obres de l'entorn de protecció del temple, i, com dèiem, per la gota que ha fet vessar el vas: l'impacte del mur i el futur ascensor en la visió de la Seu, ocultant-ne una part. Molt més que la que ja ocultaven l'aparcament i els sòcols de les diferents placetes fins al temple.

Dimecres, els Amics de la Seu tenen prevista una reunió amb la regidora d'Urbanisme, Àngels Mas, per parlar del tema. De moment, han fet els deures per implicar Manresa en la seva lluita.