Pepita Subirana i Badia rebrà dilluns vinent el 9è premi Maria Casajuana en el decurs d'un sopar a l'espai gastronòmic del Kursaal. El guardó el van instaurar les JERC i ERC de Manresa el 2002 per reconèixer anualment la trajectòria d'una dona que hagi treballat per millorar la societat i es lliura coincidint amb el dia de la dona.

Per al jurat que ha triat Subirana, "la Pepita exemplifica perfectament totes les virtuts que l'ideari del premi pretén aglutinar", com són "la constància, la valentia, el compromís i el treball".

Nascuda a Manresa l'any 1940, Subirana, que és auxiliar d'infermeria, és definida com una persona "de caràcter natural, franca, progressista, d'esquerres i cristiana", que "ha treballat per al seu país localment sempre pensant globalment". Va ser la inspiradora del grup Teral Manresa per a exalcohòlics, el 1974. Paral·lelament, es vinculà al moviment veïnal en l'origen de l'associació de veïns de la Sagrada Família. Aquesta relació, juntament amb l'experiència de tenir els pares malalts a casa, la porten a impulsar la residència d'avis Sagrada Família. Es va jubilar l'estiu de fa dos anys. Té tres fills, un dels quals l'exregidor republicà Ramon Fontdevila.