Iniciativa inèdita de l'oposició. CiU, PP i CiU han fet un front comú per reclamar que se celebri un ple extraordinari -una acció sense precedents a l'Ajuntament de Manresa- sobre la Reforma.

Les tres forces polítiques de l'oposició ja van obviar les diferències ideològiques que les separen per presentar una moció conjunta, el maig de l'any passat, per tal de crear una comissió informativa sobre la controvertida actuació. La comissió ha estat treballant fins ara i el pas següent de l'oposició ha estat demanar formalment la convocatòria d'un ple extraordinari monogràfic per debatre les conclusions de la comissió de la qual formen part.

L'alcalde de Manresa, Josep Camprubí (PSC), ha reconegut que totes tres forces polítiques sumen prou vots perquè no se'ls pugui dir que no, però ha volgut deixar ben clar que no hi ha cap necessitat de forçar legalment la celebració del ple, ja que el govern municipal considera la seva celebració "especialment apropiada i idònia". Camprubí ha assegurat que PSC, ERC i ICV hi estan d'acord i consideren que és una bona oportunitat per entrar en detall sobre aspectes econòmics i urbanístics de l'operació. Els grups de l'oposició justifiquen la sol·licitud pel fet que les obres en règim de concessió de l'aparcament i la urbanització de la plaça de la Reforma provoquen un greuge al conjunt de la ciutat "pel que fa a la seva demora injustificable, per l'increment econòmic que suposa respecte al contracte signat entre l'Ajuntament de Manresa i l'empresa concessionària i per l'impacte visual que està suposant".

Amb l'ànim que es pugui procedir a un debat obert, transparent i públic per tal de valorar i analitzar el procés de desenvolupament de les obres de l'aparcament de la Reforma i de la seva urbanització (encara no finalitzada), els grups municipals de CiU, PP i CUP demanen el ple extraordinari. Els grups que signen la petició consideren que del conjunt del seguiment de les obres se'n deriven diverses conclusions, unes que es poden consensuar i unes altres que no, perquè cada grup pot tenir unes posicions pròpies. Els grups de l'oposició també reclamen que el ple extraordinari es faci en un horari que pugui facilitar la participació de la ciutadania i, per tant, la seva assistència, per la qual cosa volen que es faci en el mateix horari que els plens ordinaris: les 8 del vespre.

La petició de l'oposició arriba dies després que l'alcalde ordenés aturar la construcció del mur de davant de l'entrada principal de la Seu per tal de revisar el projecte. Una decisió adoptada després que l'Associació dels Amics de la Seu, secundada per la Comissió de Defensa del Patrimoni, es mobilitzés, fent un manifest en el qual demanen que s'elimini la part de les obres que tapen la Seu. El manifest ha estat enviat a col·legis professionals i a entitats esportives, religioses, sanitàries, culturals, associacions de veïns, claustres de professors i a altres grups per tal que s'hi adhereixin.