Dues hores va durar, ahir, la segona reunió tècnica per decidir el futur de la part del projecte de la plaça de la Reforma que tapa parcialment la Seu. En aquesta, l'Ajuntament va presentar a l'Associació dels Amics de la Seu una proposta que, segons ha sabut aquest diari, respon al desitjat per l'entitat: es traurà una part del mur que tapa el temple i es rebaixarà l'altre, i l'ascensor no arribarà tan amunt com es preveia.

La reunió celebrada ahir al matí va aplegar els participants que ja van assistir a la primera, el 24 de març passat. Per part de l'Ajuntament: David Closes, cap de projectes urbans; Francesc Mestres, cap de l'àrea de territori; i Josep Fuses, arquitecte responsable del projecte de la plaça de la Reforma. Per part dels Amics de la Seu: Francisco Javier Asarta, arquitecte responsable de la restauració de la basílica; Jaume Soldevila, aparellador de les obres de restauració del temple; i Dani Font, membre de la comissió diocesana per al patrimoni cultural del bisbat de Vic, del qual depèn la Seu. I, en representació de la Generalitat, Rosa Serradell, tècnica de la comissió territorial de Patrimoni Cultural a la Catalunya Central.

L'Ajuntament va presentar una solució per a la part de les obres a la Reforma que va desfermar la polèmica. La solució va ser comentada i analitzada i es va quedar que en la propera trobada portarà dues possibles propostes sobre la mateixa solució amb les aportacions d'uns i altres. El que és clar és que del mur que tapa la Seu se'n traurà una part i que l'altre es rebaixarà; que l'ascensor no arribarà al nivell del temple com es volia sinó més avall i que, fins a la Seu, per respectar la idea que hi puguin accedir les persones amb mobilitat reduïda, es farà una rampa. Després de la d'ahir quedaran pendents, com a mínim, dues reunions més. La primera, hi ha la previsió que se celebri el dia 20 de maig i servirà per triar el projecte final per tirar-lo endavant. La segona reunió serà la concloent. En aquesta, el projecte que s'acordi serà presentat a l'alcalde Josep Camprubí i als Amics de la Seu per a la seva validació final.

Els antecedents

Regió7 va informar en l'edició del 23 de febrer passat que el mur de la part de dalt de la sèrie de rampes i murs que formen la nova plaça de la Reforma tapava un tros de la façana oest de la Seu. Encara faltava la construcció, al costat, de l'ascensor que permetrà arribar fins al nivell de la basílica des del carrer. L'endemà, aquest diari donava veu a entitats i experts que ho van criticar durament. L'Associació dels Amics de la Seu explicava que feia dies que havia demanat una entrevista amb l'alcalde per parlar-ne. Mentrestant, Àngels Mas, regidora d'Urbanisme, defensava el projecte i feia èmfasi en el fet que les escales laterals construïdes al costat del bar Caracas permetran "una visió monumental esquitllada del temple" fins ara inèdita, alhora que reconeixia que d'altres visions quedarien més malmeses. Tot plegat va acabar amb l'alcalde aturant aquesta part de les obres i, el dia següent, amb una reunió Ajuntament-Amics de la Seu en què es va decidir consensuar plegats un projecte que pugui satisfer les dues parts. Paral·lelament, l'entitat va iniciar una campanya de recollida d'adhesions a la seva causa (vegeu l'article de la dreta).