El centre per ajudar dones que han estat víctimes de la violència masclista que hi havia previst fer a Manresa s'ha ubicat, finalment, a Igualada. Fonts del departament de premsa de la conselleria d'Acció Social i Ciutadania, de la qual depèn, han informat que la inauguració serà el mes entrant. S'ha instal·lat als antics jutjats d'Igualada i donarà servei a la Catalunya central. Juntament amb Manresa i Igualada, hi havia la possibilitat de portar-lo a Vic, però a Igualada és on s'ha trobat la millor ubicació.

La decisió de portar a Igualada el Centre d'Intervenció Especialitzada (CIE), que és com s'anomenen aquest tipus de centres creats per ajudar dones maltractades, l'explica el fet que l'espai previst a Manresa no té les condicions necessàries per acollir-lo, ha explicat Cristina Rubio, gerent del Consell Comarcal del Bages. Aquest espai són els dos pisos que quedaran lliures al carrer del Pujolet quan els desocupi el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç del Bages (CDIAP), que a final d'any ha de marxar a uns locals nous, al carrer de Fonollar (vegeu el text de sota).

Que la capital del Bages acolliria un centre per a dones maltractades és una notícia que es va donar a conèixer el maig del 2008, en la visita de la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, a Manresa per anunciar la inversió de la Generalitat d'1,6 milions d'euros per comprar un nou local que faria possible l'esperat trasllat del CDIAP. L'aleshores president del Consell Comarcal del Bages, Cristòfol Gimeno, ho va aprofitar per dir que el Consell cediria a la conselleria els espais que quedaran buits al carrer del Pujolet per ubicar-hi un centre per ajudar dones maltractades. Finalment, però, aquest espai s'ha decidit ubicar-lo a Igualada. La principal raó d'aquest canvi de plans, explica Rubio, és que "el nostre local no tenia les condicions" adequades per fer-hi un centre d'aquest tipus, entre altres raons, perquè es tracta de dos pisos ubicats en un bloc d'habitatges i seria complicat garantir la seguretat a les usuàries en un edifici on hi ha veïns que entren i surten. En canvi, els antics jutjats d'Igualada, on ja funciona aquest centre, tenen les característiques adequades. Aquesta reubicació no impedeix que el Consell Comarcal del Bages, com es va comprometre, "cedeixi per un termini no fixat", diu Rubio, a la conselleria d'Acció Social els dos pisos del Pujolet per fer-hi "despatxos o oficines", queda per veure. En la roda de premsa del mes de maig de fa dos anys, aquest termini es va fixar en trenta anys i Gimeno va dir que es rehabilitarien els dos pisos.

La funció dels CEI

Els centres d'intervenció especialitzada (CEI) són serveis especialitzats que ofereixen una atenció integral i recursos a la recuperació i reparació a les dones que han estat o estan en situació de violència masclista i a les seves filles i fills a càrrec. Per accedir a aquest servei, les demandes han d'arribar de l'atenció primària de salut, l'atenció primària social, les oficines d'atenció a la víctima del departament de Justícia, els serveis d'atenció i informació a les dones i altres unitats que determini la secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania. Els/les professionals del CEI formen un equip multidisciplinari integrat per persones titulades en psicologia, treball social, educació social, dret i inserció laboral. A Catalunya, fins ara, n'hi havia tres: al Gironès (amb seu a Salt), al Baix Llobregat (a Sant Feliu de Llobregat) i a les Terres de l'Ebre (Amposta), als quals s'ha afegit el de la capital de l'Anoia, que dóna servei a la Catalunya central.

El maig de fa dos anys Carme Capdevila, consellera d'Acció Social i Ciutadania, va ser a Manresa, concretament a les dependències del CDIAP al carrer del Pujolet, per anunciar la injecció econòmica que en permetria el trasllat a un local més gran. La va acompanyar l'aleshores president del Consell Comarcal del Bages, Cristòfol Gimeno, que, al seu torn, va informar que els actuals espais del CDIAP, propietat del Consell, serien cedits a la conselleria per 30 anys i que s'hi ubicaria un centre d'atenció per a dones víctimes de violència sexista.