La reunió celebrada ahir al migdia entre els tècnics de l'Ajuntament i els tècnics delegats per l'Associació dels Amics de la Seu va acabar amb consens. Els dos murs que tapen parcialment la portalada del temple, encara visibles actualment, desapareixeran. Quant a l'ascensor, estarà situat a una cota més baixa del que estava previst, de manera que tampoc no tapi el temple, tal com hauria fet.

La reunió celebrada ahir va durar una hora i va servir per presentar, per part dels tècnics de l'Ajuntament, "un parell de maquetes petites de les possibles solucions", explicava ahir Francisco Javier Asarta, arquitecte director de les obres de restauració de la Seu. Escollida en consens "la solució amb la qual estem d'acord, manca que [els tècnics de l'Ajuntament] la desenvolupin en plànols". Seguidament, caldrà la benedicció de l'alcalde Josep Camprubí i de l'Associació dels Amics de la Seu, entitat que va posar el crit al cel quan davant la basílica manresana van aixecar dos murs en forma d'ela que en tapen una part de la panoràmica.

Ara aquests murs "no es conservaran", tal com confirmava ahir la regidora d'Urbanisme, Àngels Mas, i l'altra part problemàtica, l'ascensor, s'adaptarà per tenir el mínim impacte, però "es mantindrà perquè s'ha cregut indispensable facilitar l'accessibilitat a la Seu", una decisió amb què han estat d'acord els tècnics de les dues bandes. El que es farà serà rebaixar la cota de la coberta de l'ascensor un metre i vint centímetres respecte al previst, cosa que farà que no tapi tant la façana oest de la Seu. Asarta advertia que "encara que la coberta sigui de vidre, sempre hi haurà algun punt que taparà una mica, però, si l'abaixen, la solució està bé". Per a l'arquitecte, pendents ara "d'acabar de parlar de petits detalls", l'important és que "la filosofia no canviarà". I aquesta filosofia és reduir al màxim l'impacte de la plaça sobre un bé cultural d'interès nacional com és la Seu.

Una rampa permetrà arribar des de l'ascensor al nivell de les escales d'Alexandre Soler i March. Quant als trams d'escales per pujar a la basílica des del nivell del carrer, de les quals ja hi ha fetes les del costat del bar Caracas, el darrer tram també s'ha modificat. No serà paral·lel a la resta de trams sinó a la façana de la Seu. Això permetrà fer la darrera plataforma més gran i adossar a aquest tram d'escales la petita rampa que sortirà de l'ascensor, que quedarà exempt, és a dir, sense els murs que hi havia al costat fent de mirador, com mostra la maqueta del projecte en aquesta pàgina.

Mas ha informat que, quan el disseny que ahir va aconseguir el consens dels tècnics obtingui el dels Amics de la Seu, caldrà que "es defineixi constructivament la solució" i es podrà tirar endavant. Afirma que tindrà un cost afegit en l'actuació perquè "suposa enderrocar una obra ja feta". Malgrat això, la regidora espera que sigui "el mínim import possible".