Àngels Mas, regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Manresa, va ser clara: "el nou pla inclou el doble d'elements que l'anterior". No obstant això, no va ser suficient per a un públic que considerava que encara hi ha molts més espais que cal protegir.

La sala d'actes de la biblioteca del Casino va acollir, ahir al matí, la presentació de la proposta de revisió del catàleg i pla especial urbanístic de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic i paisatgístic de Manresa. Una trentena de persones van assistir a la cita, on se'ls va explicar la llista ampliada d'elements que integren el catàleg. L'anterior s'havia fet el 1985 i, malgrat que s'ha anat ampliant a través de diverses modificacions, fa un any i mig que se n'estava redactant un de nou. Entre altres aspectes, el nou catàleg incorpora el patrimoni arqueològic, paleontològic i geològic de la ciutat, afegeix edificis moderns posteriors als anys 50 i comerços històrics de la capital del Bages.

Antoni Vilanova, cap de l'equip redactor del nou catàleg, va explicar als assistents l'estructuració del catàleg i el nous instruments de protecció. I és que una de les novetats del pla és el nivell parcial, que permet que un element protegit pugui experimentar modificacions. Per fer possible aquesta contradicció cal que, inicialment, s'aprovi en el ple de demà una modificació puntual del Pla General.

Més obra de tot tipus

Vilanova va fer un repàs de les noves incorporacions al catàleg. En l'apartat arquitectura urbana, va destacar la incorporació d'edificis plurifamiliars -del carrer Jaume I, Carretera Pont de Vilomara i Carrer de Viladordis-, així com el complex residencial del barri de la Sagrada Família. També van sorprendre incorporacions com les del Pont de Ferro i de les oficines de la fàbrica Pirelli.

Va ser en el torn de les preguntes quan els assistents van lamentar que no estiguessin protegits d'altres espais de la ciutat o que el consistori no hagués salvat elements patrimonials de què disposava Manresa i que ara ja no hi són. Protecció per a les masies de les Escodines, que no s'hagués modificat la coberta de Casa Caritat o tallat els arbres de la Fàbrica Nova van ser algunes de les protestes.

Mas va donar resposta a la darrera de les queixes recordant que, amb el pla del 85, la nau principal no s'hagués pogut salvar i que va ser gràcies a una modificació feta expressament el 2004 que es va poder salvar.

La presentació també va servir per presentar el nou pla especial d'arbres i arbredes que substituirà l'inventari que hi havia fins ara. Com en el cas de patrimoni, el document proposa incloure 148 elements o conjunts botànics més.